Hoofdgerechten

Ik houd van eenpansgerechten. In een ovenschaal mag ook. Een AVG'tje (aardappels, vlees en groente) zul je hier daarom niet vaak aantreffen. Dat komt overigens ook omdat er altijd wel iets mis lijkt te gaan wanneer ik me waag aan het bakken van een goed stuk vlees. Wat er mis gaat dan? Laten we het erop houden dat niemand van een stukje schoenzool houdt en dat ik mijn gasten graag tevreden stel. 


Linzendahl met spinazie en paneer

Eén van de voordelen van het hebben van een eigen foodblog is dat het eigenlijk gewoon een database voor mijn eigen recepten is. Zodat ik nooit meer hoef te denken 'Wat was nou toch ook alweer het recept van dat ene gerecht wat toen en toen zo lekker was?'. Ik kook echter ook heel vaak recepten van anderen en die kan ik toch moeilijk onder mijn eigen naam op mijn website knallen. Ik heb het in dit geval toch gedaan, uiteraard met bronvermelding. En de aanpassingen van mijzelf erbij. Want het zou toch zonde zijn wanneer ik deze buitengewoon lekkere linzendahl met spinazie en paneer weer zou vergeten. Dit is nou echt wat je noemt een bordje comfortfood. Het originele recept komt uit het Delicious magazine (11-2018). Lekker, makkelijk en super snel klaar! 

Lees meer »

Cannelloni met spinazie en geitenkaas

Ja hoor, dit is er weer één in de categorie: 'Wat ligt er nog in de koelkast en wat zal ik daar eens mee maken?'. Ik kan me herinneren dat er ooit een televisieprogramma bestond rondom dat thema. 'Nix in the fridge' heette dat geloof ik. Dan belde één of andere televisiekok bij nietsvermoedende burgers aan om daar ongevraagd de koelkast open te trekken. Van dat wat ie daarin aantrof probeerde hij dan iets lekkers te maken. Dat lijkt mij ook wel wat. Gewoon een beetje in andermans koelkasten snuffelen en een maaltijd bij elkaar improviseren.  

Lees meer »

Ovenpasta met bloemkool

Mocht je binnenkort nog in bikini moeten (en je zou die ene vetrol boven je broekje voor die tijd nog kwijt willen), dan raad ik je aan om dit gerecht even aan je voorbij te laten gaan. Maar schrik je nou niet terug van een lekkere hoeveelheid room, boter en kaas, dan kan ik je deze ovenschotel met pasta, bloemkool en kaassaus van harte aanbevelen. Ook wanneer je niet zo van bloemkool houdt. Daar proef je namelijk weinig meer van, haha. 

Lees meer »

Zuurkoolschotel met appel en Blue Stilton

Mijn lekkerste gerechten ontstaan meestal zonder vooropgezet plan. Ik bekijk welke ingrediënten ik nog in huis heb, wat daarvan het eerste op moet en waarmee ik dit kan combineren. Deze prachtige rode appeltjes kreeg ik van mijn vrienden van de Albert Heijn om uit te proberen. Hoewel ze een heerlijke zoet-zure smaak hebben, vind ik ze een tikkie melig van structuur (sponzig zelfs bijna). Dat maakt dat ik ze niet zo lekker vind om zo uit het vuistje te eten. Gelukkig zijn ze wel heel geschikt voor een warme bereiding in appelmoes, taart of in dit geval, een ovenschotel. 

Lees meer »

Risotto met munt en doperwten

Wij eten bijna wekelijks wel een keer risotto. Enerzijds omdat het zo lekker rustgevend is om te maken (yoga is zó 2017) en anderzijds omdat je er eindeloos mee kunt variëren en het eigenlijk altijd lekker is. Deze vegetarische versie heeft een heerlijk fris-zoete smaak. Doet het uitstekend in combinatie met een glas witte wijn. Bij voorkeur te nuttigen op een zwoele zomeravond in goed gezelschap. 

Lees meer »

Gevulde spaghetti pompoen

Zeg je herfst, dan zeg je pompoenen. En vallende bladeren, kastanjes, paddenstoelen, regen, grauwe luchten en eekhoorntjes, maar dat terzijde. Ik kreeg deze pompoen van de moeder van één van mijn leerlingen met de mededeling dat ik 'm als spaghetti kon gebruiken. Deze pompoen dankt zijn naam dan ook aan de spaghetti-achtige slierten die ontstaan na bereiding. Om in het thema te blijven heb ik 'm gevuld met kastanjechampignons en eekhoorntjesbrood.

Lees meer »

Vijgentaart met gorgonzola en rauwe ham

Wij eten hier thuis eigenlijk nooit hartige taarten (of quiche, geen idee wat het verschil is eigenlijk). Dat komt deels omdat mijn lief er niet zo van houdt. Hij gruwelt van de zompige structuur die hartige taarten met een vulling op basis van ei vaak hebben. Daarnaast loop ik er zelf tegenaan dat de bodem vaak te nat blijft. Genoeg uitdagingen dus om het nogmaals te proberen. Het idee voor deze vijgentaart komt van die leuke Boor van Domaine Malpas kookt. Ik heb wel het één en ander aan het originele recept aangepast. Net zo lekker. 

Lees meer »

Paddenstoelen risotto

Ik geloof dat jullie inmiddels wel door hebben dat er hier heul vaak risotto gegeten wordt. In de eerste plaats natuurlijk omdat er niets (nou ja, bijna dan) boven een goede risotto gaat. Heerlijk! Daarnaast is het maken van risotto niet moeilijk en kun je eindeloos variëren met verschillende smaken en ingrediënten. Deze risotto met kastanjechampignons en gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini) is een heerlijk bij de herfst passend gerechtje. 

Lees meer »

Lasagne met courgette en gerookte zalm

Is het nou lasagna of lasagne? Ik had werkelijk geen idee. Op (Nederlandse) menukaarten kom je beide versies tegen. Een nader onderzoekje (bedankt Debbie, Denis en Pauline) leerde mij echter dat één enkel pastablad in Italië wordt aangeduid met lasagna. Het meervoud daarvan is lasagne. En aangezien je nooit maar één pastablad gebruikt, wordt het gerecht lasagne genoemd. In Italië overigens officieel 'lasagne al forno' (bladen uit de oven). Weer een misvatting uit de wereld geholpen. Deze versie is super makkelijk en weer eens wat anders met zalm, courgette, tomatensaus (uit een potje) en bechamelsaus (niet uit een potje). 

Lees meer »

Herfstschotel

Los van het feit dat dit gerecht 7 medeklinkers achter elkaar heeft staan (vast één of ander record), was het ook gewoon erg lekker. En dat laatste is eigenlijk een kwestie van puur toeval, omdat dit gerecht is ontstaan uit het combineren van alles wat echt heel erg op moest uit de koelkast. En ja, ik weet inmiddels welke smaken er goed of juist minder goed bij elkaar passen, maar geloof me...dat is te leren. Hoe? Gewoon een kwestie van durven, proberen en doen. Hoppa! En mocht je dat toch een beetje spannend vinden, ik weet nog wel een leuke site met recepten om uit te proberen. 

Lees meer »

Risotto met rucola en garnalen

Echt super handig, zo'n eigen website met allemaal lekkere recepten. Deze risotto met rucola en garnalen is namelijk een variatie op mijn risotto met venkel en zalm. Net zo makkelijk en net lekker.Veel mensen denken dat het maken van risotto ingewikkeld is. Het tegendeel is waar. Er is werkelijk niks ingewikkelds aan het bereiden van een goede risotto. Tis een kwestie van geduld, aandacht en een beetje liefde...wat in feite simpelweg neerkomt op heel veel roeren. Met aandacht. En liefde dus.  

Lees meer »

Spinaziecurry met garnalen

Soms heb je helemaal geen zin om uren in de keuken te gaan staan. Dan wil je gewoon snel iets lekkers op tafel kunnen toveren. Met dit gerecht kan dat. De rijst koken neemt de meeste tijd in beslag en het meeste werk wordt door de staafmixer gedaan. 

Lees meer »