Hoofdgerechten

Ik houd van eenpansgerechten. In een ovenschaal mag ook. Een AVG'tje (aardappels, vlees en groente) zul je hier daarom niet vaak aantreffen. Dat komt overigens ook omdat er altijd wel iets mis lijkt te gaan wanneer ik me waag aan het bakken van een goed stuk vlees. Wat er mis gaat dan? Laten we het erop houden dat niemand van een stukje schoenzool houdt en dat ik mijn gasten graag tevreden stel. 


Gevulde bolcourgettes met orzo en garnalen

Oké, ik zal toegeven dat ik deze bolcourgettes puur gekocht heb om hun schattige voorkomen. Het is er natuurlijk ook het seizoen nog niet echt voor, maar eigenwijs als ik ben, heb ik ze gewoon gekocht. En er een buitengewoon lekker gerechtje mee gemaakt. Gevuld met orzo, garnalen, dille en dragon. Ik zit momenteel in een dragonperiode merk ik. Zó lekker! 

Lees meer »

Dorade in zoutkorst

Dit is nu echt een gerecht in de categorie 'kleine moeite, groots effect!'. Door de vis te laten garen in een soort zoutoventje, wordt hij extra mals en sappig. En als fijne bijkomstigheid kan het eigenlijk niet mis gaan op deze manier. Deze manier van bereiden is overigens alleen geschikt voor hele vissen. Dorade en zeebaars zijn hier uitermate geschikt voor. Ik serveerde er aardappeltjes en venkel uit de oven bij. Deze hebben dezelfde bereidingstijd en temperatuur nodig, dus eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar! De ooohhh's en de aaahhh's waren niet van de lucht toen ik de zoutkorst openbrak en er twee perfect bereidde vissen uit tevoorschijn kwamen.  

Lees meer »

Pittige ovenschotel met witlof en gehakt

Soms heb je van die gerechten die bovenverwachting lekker zijn. Dat je eigenlijk maar wat aan het doen bent en dat het eindresultaat dan super lekker is. Dat was zeker het geval met deze ovenschotel van witlof, gehakt en aardappelpuree. Een kwestie van een beetje van dit, een beetje van dat en goed proeven tussendoor. De kruiden maken dat dit gerecht nèt even anders dan anders is.  Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Bij ons komt het zeker vaker op tafel!

Lees meer »

Courgetti met tomaatjes en zalm

Met trots presenteer ik jullie: de lente op een bord! Een heerlijk licht gerechtje wat binnen een kwartiertje op tafel staat. Super fijn om na een lange werkdag snel iets lekkers te maken en dat dan in de laatste zonnestralen van die dag op te eten. Wijntje erbij. En dan gewoon volmaakt gelukkig zijn. Zo moeilijk is het niet. Dit gerechtje met spaghetti van courgette (ook wel courgetti genoemd), geroosterde tomaatjes, gerookte zalm en zeekraal ook niet overigens. Een kind kan de was doen.Mocht u zich afvragen wat die geinige rode bolletjes op het bord zijn, dat is dus ketchupkaviaar*. Van Heinz. En hoewel ik eerlijk gezegd niet zo'n liefhebber van ketchup ben, was ik hier wel gecharmeerd van. Heel lekker van smaak en ze spletsjen zo gezellig open wanneer je erop bijt.  

Lees meer »

Spaghetti aglio olio e peperoncino met geroosterde aubergines

Wij gingen vroeger best vaak uit eten. En dan het liefst naar onze favoriete Italiaan in Delft. Daar wisten ze namelijk precies wat we wilden eten, dus dat was wel zo makkelijk. Mijn zus bestelde steevast een pizza Margherita, want die lustte verder niks. Mijn moeder wilde altijd de gamba's, maar dan met extra knoflook en zonder pepertjes (of iets anders zoals het precies niet op de kaart stond). Mijn vader ging dan òf voor een pizza piccante (extra pikant) òf voor de spaghetti alieolio (want zo schreef je dat in mijn beleving). En ik, ik vond vond alles lekker (en dat was als mollige puber dan ook precies een beetje mijn probleem). Maar om nog even op die spaghetti aglio olio e peperoncino terug te komen, inmiddels weet ik dat het geheim daarvan zit in het maken van een olie waarin je de knoflook en pepertjes verwarmt (i.p.v. bakt). Heerlijk pure smaken en super simpel! Wij aten er deze (eveneens heel makkelijke ) geroosterde aubergines bij. 

Lees meer »

Risotto met garnalen en zeekraal

Dit is het achtste recept voor risotto op mijn blog. Da's natuurlijk niet geheel toevallig, aangezien ik een groot liefhebber van dit Italiaanse rijstgerecht ben. Dat komt enerzijds door het feit dat ik het heerlijk vind om te maken (een beetje rustgevend in een pan roeren, zouden meer mensen moeten doen) en anderzijds omdat je er eindeloos mee kunt variëren. Daarnaast vind ik risotto gewoon heel lekker en, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal niet moeilijk om te maken. Het maken van een goede risotto vergt gewoon tijd, aandacht en liefde. Deze risotto met garnalen en zeekraal is een variant op mijn risotto met garnalen en rucola (die op zijn/ haar beurt weer is gebaseerd op de risotto met venkel en zalm).  

Lees meer »

Tagliatelle met aubergine en geitenkaas

Ik heb weer een heerlijk vegetarisch gerecht voor jullie. Zó lekker, dat het zelfs is goedgekeurd door mijn huisgenoot (waarop ik stiekem al enige tijd heel erg verliefd ben). En het mooie is, hij mist dus niets in dit gerecht. En dat zegt heel wat, want hij heeft me regelmatig gevraagd of ik 'niet iets vergeten was' wanneer ik hem een bordje zonder vlees voorzette. Het gaat hem volgens mij nog niet eens zozeer om de smaak, maar voornamelijk om de structuur van vlees. Door de aubergine lekker krokant te bakken, krijgt dit gerechtje toch de stevige bite waar die carnivoor van mij blijkbaar behoefte aan heeft. 

Lees meer »

Geroosterde spruitjes en aardappelen

Het risico lopend dat mijn moeder flauwvalt bij het zien van dit recept (en mijn lovende woorden erover), heb ik me hier toch een lekker recept met spruitjes voor jullie! Want ja, ik was zo'n kind dat geen spruitjes lustte. Maar dan ook echt niet. Ik kreeg ze niet weg, hoe zeer mijn ouders ook met mij onderhandelden (je hoeft er maar 3) en mij lekkere toetjes beloofden. Vanaf het moment dat ik mijn ouderlijk huis inruilde voor een studentenkamer en de daarbij behorende ongezonde levensstijl heb ik nooit meer een spruitje aangeraakt. En dat zat me toch niet helemaal lekker. Als foodie zijnde. Geïnspireerd door Nigella (DE Nigella) en Jamie (wie?) is dit recept met geroosterde aardappel, spruitjes, zongedroogde tomaatjes en heel veel knoflook ontstaan. En dat is me toch een topper!

Lees meer »

Vegetarische rodekool burgers

Als kind kon je mij geen groter plezier doen dan met een lekker stukje vlees. Van karbonades tot gehaktballen of lekker sappige biefstukken. Ik vond het allemaal even heerlijk. De laatste jaren had ik daar echter steeds minder behoefte aan en tegenwoordig eet ik net zo lief vegetarisch. En hoewel mijn wederhelft mijn vegetarische kookkunsten steeds meer begint te waarderen, zegt hij toch vaak 'iets' te missen. En wat dat 'iets' dan is? Dat kan hij ook niet goed benoemen. Ik denk dat het vooral om de structuur of bite van vlees gaat. Deze burgers van rode kool vielen gelukkig enorm in de smaak bij die carnivoor van mij. kan ook haast niet anders, want ze zijn gewoon super lekker. Helemaal in combinatie met een versgebakken harde witte bolletjes (kant-en-klaar mag natuurlijk ook) en mijn appel-uienchutney en peterselie-yoghurt dip met za'atar. 

Lees meer »

Mexicaanse tortilla's met pulled jackfruit

De laatste tijd zie ik het ene na het andere gerecht met jackfruit voorbijkomen. Dat is niet gek ook, want nu steeds meer mensen ervoor kiezen om minder vlees te eten, is deze vrucht (met een structuur van draadjesvlees) een mooi compromis. Ik maakte er een heerlijk Mexicaans gerechtje van: tortilla's met pulled jackfruit en avocadocrème. En koriander natuurlijk. Geen Mexicaans (Indiaas, Thais.....) gerecht zonder koriander. Ik weet dat veel mensen direct aan zeep denken bij de gedachte aan koriander alleen al, maar geloof mij... je kunt het leren eten. Ik maakte voor de variatie deze bakjes van de tortilla's. Staat extra leuk. Heb ik ook niet zelf verzonnen hoor, vele foodbloggers gingen mij voor...maar ach, beter goed gejat dan slecht verzonnen, toch?Nog even terugkomend op deze pulled jackfruit... dit gerechtje werd zeer goed ontvangen door mijn vleesetende lover. Het is dat hij wist dat het hier niet om een echt varkentje ging, anders had hij het verschil vast niet geproefd.   

Lees meer »

Gevulde aubergine met vegetarisch gehakt en parelcouscous

De maand maart is sinds een paar jaar gebombardeerd tot de maand waarin er minder vlees gegeten wordt. Zo vindt van 11 t/m 18 maart de tweede week zonder vlees plaats. Wat mij betreft een super initiatief om mensen te stimuleren om minder vlees te eten. In dat kader hebben wij ervoor gekozen om deze hele maand geen vlees te eten. Aan de slag met vegetarische recepten dus. Zoals deze heerlijke gevulde aubergines bijvoorbeeld. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van een vleesvervanger, maar die kan je wat mij betreft ook prima weglaten. De kaas en noten in het gerecht vervangen al genoeg (voor zover er iets vervangen moest worden). Mijn vleesetende lover werd overigens wèl heel blij van dit nepgehakt van Quorn. 

Lees meer »

Lasagne met kastanjechampignons en spinazie

Appeltje eitje....Waar die uitdrukking vandaan komt is mij een raadsel, maar makkelijk is ie wel. Deze lasagne met paddenstoelen en spinazie. Een klein kwartiertje voorbereiding en daarna doet de oven de rest. Heb jij mooi de tijd om een lekker glas wijn inite schenken en  met de benen omhoog op de bank te zitten. Een beetje televisie kijken of een goed gesprek met de kat voeren. Met je partner mag ook. Maakt mij niet uit. Ik ben in elk geval een groot fan van ovenschotels. Heerlijk zo'n bordje comfortfood! 

Lees meer »