Soepen

Ik ben dol op soep. Om te maken, te eten of om aan mijn gasten te serveren. Soep kan altijd. Een goed gevulde maaltijdsoep als avondeten of een lichtere variant voor de lunch. Superhandig ook om aan het einde van de week de groenten die al bijna zelfstandig je koelkast uitlopen in een soepje te verwerken. Even aanbakken, bouillon erbij, door laten koken, op smaak brengen met kruiden en de staafmixer erdoorheen. Ik gebruik zelf de staafmixer van Quickchef staafmixer van Tefal, deze pureert je soepen echt fluweelzacht.

Oma Tine's tomatensoep met (vega)gehakt

Deze tomatensoep met (vegetarisch) gehakt doet je terugdenken aan de tomatensoep zoals alleen oma's die kunnen maken. Boordevol groenten, maar dan zonder dat je dat door had. En met gehaktballetjes of, zoals in deze soep het geval is, rul gebakken door de soep geroerd. Maar altijd met extra veel liefde van oma als het belangrijkste ingrediënt.

Lees meer »

Venkelsoep met garnalen

Deze heerlijke venkelsoep met dille en garnalen is uitermate geschikt om met Pasen te serveren. Tijdens de brunch, lunch, diner of nachtelijke snack. Aan tafel, met een kommetje op schoot of op een picknickkleedje. Ik ben niet zo moeilijk en dit soepje is dat ook niet.  

Lees meer »

Makkelijke tomatensoep

Ik wilde dit recept eerst de titel 'snelle en makkelijke tomatensoep voor als je zelf ziek bent of je partner dat is' meegeven, maar het schijnt dat mijn goede vriend Google daar niet zo blij van wordt. Maar er zou niks aan gelogen zijn. Deze makkelijke tomatensoep is super snel klaar én iedereen kan 'm maken (lees je mee, Prins?). Een echte opkikker voor als je verder nergens trek in hebt. En boordevol groenten, dus da's ook goed voor het herstel. Je zou 'm zelfs voor jezelf kunnen maken als je ziek bent, zó snel klaar is ie. En makkelijk dus. Maar ik geloof dat ik nu in herhaling verval. 

Lees meer »

No waste aspergesoep met spekjes

Deze heerlijke 'no waste' aspergesoep is gemaakt van de schillen en afsnijdsels van de asperges. Maar i.p.v.  dat dit afval alleen gebruikt wordt om een bouillon van te trekken, worden de schillen en houtachtige onderkanten van de asperges volledig gebruikt en gepureerd voor dit soepje. Super lekker met spekjes en bosui. 

Lees meer »

Goed gevulde Franse uiensoep

Als tiener heb ik me werkelijk ongans gegeten aan Franse uiensoep. Geen verse hoor, maar die uit zo'n 1-persoonszakje waarin je (als je de reclame moet geloven) zo rond de klok van 4 trek zou moeten krijgen. Dat laatste gold niet voor mij. Ik had altíjd zin in uiensoep (en in chips, maar dat terzijde). En ik strooide er het liefst ook nog een halve zak geraspte kaas doorheen. Een slanke puber ben ik helaas nooit geweest... 

Lees meer »

Pompoensoep uit het Midden-Oosten

Zoals eerder gezegd ben ik dol op soep. Mijn lief is er helaas wat minder dol op. Da's jammer, maar geen onoverkomelijk probleem. Hij eet maar gewoon wat de pot schaft. Of hij maakt een boterham. Met pindakaas of zo. Ik zou het wel weten als ik hem was...

Lees meer »

Kerrie-bloemkoolsoep

Koken is voor mij vaak een kwestie van improviseren. En om eerlijk te zijn ontstaan bij mij de lekkerste recepten juist op die momenten dat ik planloos de keuken in ga. Dit soepje is het resultaat van het spontaan uitnodigen van een vriendin voor de lunch. Ik had alleen geen tijd (of zin) om naar de supermarkt te gaan en moest het doen met de ingrediënten die ik in huis had. Dat werd dus deze kerrie-bloemkoolsoep die ik serveerde bij mijn overheerlijke quiche met gegrilde asperges en geitenkaas. En ijsschotsen van vanillevla met vers fruit toe. Koken is niet zo ingewikkeld, tis alleen een kwestie van het betere improviseerwerk....

Lees meer »

Groene aspergesoep met dragon en spekjes

Het aspergeseizoen loopt helaas alweer tegen het einde, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik er met volle teugen van heb genoten! Van de klassieke asperges met ham, ei en botersaus tot risotto met groene asperges en geitenkaas, aspergesoep met gegrilde asperges en een quiche met asperges en geitenkaas, in mijn beleving hebben we de afgelopen weken niets anders gegeten dan asperges. Je zou zeggen dat de asperges inmiddels mijn neus uitkomen, maar niets is minder waar. En als kers op de taart (of Limburgse vlaai) mocht ik afgelopen zaterdag naar een heus asperge-event op het prachtige landgoed horende bij kasteel en hoeve Cortenbach in Voerendaal. Astrid van BonApetit bezorgde ons een dag om nooit te vergeten met o.a. een rondleiding over de aspergevelden, een bierproeverij van Gulpener en een heleboel lekkere hapjes en drankjes. En alsof dat nog niet genoeg was, stuurde ze ons naar huis met maar liefs vier goed gevulde goodiebags met allemaal Limburgse lekkernijen. Deze soep maakte ik van de groene asperges Löss-asperges die uiteraard niet konden ontbreken.

Lees meer »

Aspergesoep met gegrilde asperges

Een bouillon getrokken van de schillen en afsnijdsels van asperges vormt de basis voor deze soep. Ik verspil liever geen eten. Met die gedachte is het recept voor dit lekkere aspergesoepje ontstaan. Door asperges te grillen krijgen ze een heerlijke bijna nootachtige grillsmaak.

Lees meer »

Aziatische garnalensoep met kokos

Tijdens een kookworkshop die ik ooit in Chaing Mai in Thailand volgde, heb ik geleerd dat het in de Thaise keuken vooral gaat om de juiste balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Ik vind het gerechtvaardigd om over deze soep te vermelden dat het met bovenstaand omschreven balans wel snor zit. Makkelijker gezegd, dit is een verdraaid lekker soeppie. En als fijne bijkomstigheid is deze garnalensoep totaal niet moeilijk om te maken en staat het gerecht binnen een mum van tijd op tafel. 

Lees meer »

Pastinaaksoep met wortel

Kijk, dat hebben ze toch slim aangepakt...Want door pastinaak een aantal jaar geleden te bestempelen als 'vergeten groente', hebben ze deze witte wortel weer helemaal op de kaart gezet. De pastinaaksoepen, -purees en -frietjes vliegen je tegenwoordig om de oren. En terecht, want pastinaak is met zijn zoete anijsachtige smaak een echte smaakmaker!Voor deze soep heb ik de pastinaak gecombineerd met wortel en er wat Oosterse smaken aan toegevoegd.  

Lees meer »