Kookboeken...my favorites

Kookboeken...Ik kan er uren zoet mee zijn. Heerlijk om met een kopje thee op de bank inspiratie uit op te doen en me te verlekkeren aan de vaak prachtige foto's van heerlijke gerechten.

Ik ben in de loop der jaren wel wat kritischer geworden waar het gaat om de aanschaf van een nieuw kookboek.  Naar mate ik zelf vaker en dus ook beter ging koken, des te minder behoefte had ik aan de 'dertien in een dozijn-boeken'. Niks ten nadele van (maar stiekem toch een beetje), maar de boeken met recepten bestaande uit 'vijf ingrediënten of nog minder' laat ik tegenwoordig liever aan mij voorbij gaan. 

Ik houd van kookboeken die mij iets nieuws te bieden hebben. Verrassende smaken of nieuwe kooktechnieken. En dan graag zonder hippe über-healthy ingrediënten zoals bijenpollen, gojibessen of zaden uit exotische oorden (de laatste keer dat ik checkte, was ik namelijk geen vogel of konijn).Feasts

"Het leven is een feest - Zij die met mij aten en dronken en net zo genoten van de gerechten als van het leven zelf, zij waren mij het dierbaarst"

Lees meer »

Natalies kookboek

Oké, ik zal het maar direct eerlijk toegeven. Bakken is...zeg maar niet helemaal mijn ding. Mijn pizzadeeg schijnt maar niet te willen rijzen, met de door mij gebakken broden kan je iemand de hersens inslaan en al menig taart is na het bakken volledig ingestort (en ik daarbij). Natalie Heemskerk laat op haar instagramaccount @natalieskeuken al jaren zien dat bakken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. En nu heeft die leukerd (want dat is ze) ook nog eens een kookboek geschreven vol met recepten zonder poespas. Broden, taarten en andere smaakvolle gerechten die voor elke hobbykok makkelijk te maken zijn.  

Lees meer »

Bieslook en polenta

Mijn zus besloot op haar twaalfde dat ze vegetariër wilde worden. Mijn moeder deed daar niet zo moeilijk over. In plaats van een karbonaadje of gehaktbal kreeg zuslief voortaan een vegaburger of een stukje Quorn. En dat die vleesvervangers destijds nog naar karton smaakten, daar had niemand het over.Er is inmiddels veel veranderd in Vegaland. De schappen in de supermarkt liggen vol met heerlijke producten die bijna niet meer van 'echt vlees' te onderscheiden zijn.  Ook is het stoffige imago wat om de vegetarische medemens heen hing, zo goed als verdwenen. Geen geitenwollensokken-gedoe meer, maar gewoon bewuste keuzes maken over dat wat je in je mond stopt. Voor mijzelf geldt dat ik steeds vaker vegetarisch kook. En wanneer er wel vlees op tafel komt, is dat altijd biologisch. Dit kookboek laat zien dat vegetarische gerechten net zo spannend (en smakelijk) zijn als gerechten met vlees of vis. 

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Ilona
4 jaar geleden

Volgens mij is het tijd voor een update van deze rubriek; ik mis HET kookboek van 2020 ;) #jeweettoch