Mosselen. You love them or you hate them. En als foodblogger met Scheveningse roots zou ik natuurlijk alle soorten vis, schelp- en schaaldieren verrukkelijk moeten vinden. En dat vind ik ook. Op mosselen na dan. Ik vond ze niet vies, maar ook niet echt super lekker. Ik vond ze gewoon mwoah. Als kind stonden er bij ons regelmatig mosselen op tafel. Op klassieke wijze klaargemaakt. Met witte wijn, mosselkruiden en wat fijngesneden groenten. Ik at er dan een stuk of vijf waarna ik over ging op stokbrood met ladingen van mijn moeders zelfgemaakte knoflooksaus (nog steeds de lekkerste knoflooksaus ooit, maar dat terzijde).
In de jaren die volgden heb ik weinig mosselen meer gegeten. In een restaurant bestelde ik ze niet en aan zelf maken waagde ik me helemaal niet. Dat leek me altijd een enorm gedoe. Totdat ik ze een jaar of vijf geleden eens bij vrienden at. Klaargemaakt met knoflook en rozemarijn. Toen vond ik ze ineens wèl heel lekker. Het was dus niet de mossel die ik mwoah vond, het was de bereidingswijze die mij tegenstond.
En toen ik dat eenmaal doorhad, ging ik los. Op mosselgebied dan. Mosselen in een Mediterraanse tomatensaus, mosselen op Marokkaanse wijze, mosselen met venkel en Pastis... Super lekker!
En vandaag voeg ik een Aziatische versie aan dit lijstje toe: Mosselen in een Thaise rode curry. Mijn inspiratie hiervoor kwam van Bart van Olphen, de man achter het merk Fish Tales* (duurzaam gevangen vis). Zijn recept vormde de basis voor dit gerecht, maar ik gaf er net een andere draai aan . Voornamelijk omdat ik geen zin had om eerst een currypasta te moeten maken. Een omdat ik er nog wat ingrediënten aan toevoegde die wat mij betreft niet mogen ontbreken in Thaise gerechten.
Ik ben benieuwd of deze mosselen jou net zo goed zullen smaken. Laat je even een reactie achter wanneer je ze gemaakt hebt? Dat zou ik heel leuk vinden!
* Ik word niet gesponsord door Fish Tales, maar ben al jaren fan van deze fijne producten.
Recept voor mosselen in Thaise rode curry
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 1/2 kilo Zeeuwse mosselen (fish tales)
- een scheutje zonnebloemolie
- 1 ui (fijngesnipperd)
- 2 tenen knoflook (geperst)
- 2 cm gember (geraspt of fijngesneden)
- 1 grote rode peper (in ringetjes gesneden)
- 1 tl trassi (garnalenpasta)
- 1 tl kurkumapoeder
- 1 tl tomatenpuree
- 1 el vissaus
- 1/2 blokje palmsuiker (of 1 tl)
- 250 gram fijngesneden Thaise wokgroenten
- 3 kafir lime (limoenblad)
- 1 stengel sereh (citroengras)
- 200 ml kokosmelk
- 250 ml visbouillon (van 1 blokje)
- sap van een halve limoen
- een handvol koriander
- 2 bosuitjes (in ringen)
De Aziatische ingrediënten zijn bijna allemaal te koop in een wat grotere supermarkt. Kafir Limeblaadjes kun je vinden op de diepvriesafdeling van een Aziatische supermarkt.
Aan de slag:
- Schep de mosselen in een vergiet en spoel ze goed schoon onder stromend koud water. Gooi kapotte mosselen weg. Doe dit ook met de exemplaren die niet dicht gaan wanneer je er tegenaan tikt. Deze zijn helaas overleden (may they rest in peace).
- Verhit een scheutje olie in een grote pan (waar een deksel op kan) en fruit hierin de ui even aan totdat deze glazig is. Voeg na een minuut of twee de knoflook, gember en chili toe en schep goed door elkaar.
- Doe nu de trassi, kurkuma, tomatenpuree, vissaus en palmsuiker erbij en roer totdat dit volledig is opgenomen.
- Voeg de groenten, Kaffir Lime blaadjes en citroengras toe en schep goed door elkaar. De stengel citroengras kneus je eerst door er met een stomp voorwerp op de slaan (de achterkant van een groot koksmes voldoet prima). Snijd 'm vervolgens in 3 stukken voordat je de stengel toevoegt.
- Schenk de kokosmelk, visbouillon en het limoensap erbij, roer goed en breng aan de kook.
- Zodra de saus kookt, mogen de mosselen erbij. Schep ze goed door de saus en laat ze (met het deksel op de pan) in een minuut of 6 gaar stomen. Schud de mosselen tussentijds een keer of twee goed om. Zodra alle schelpen open staan, zijn ze goed.
- Serveer de mosselen met wat koriander en in ringen gesneden bosui erover. Druppel er ook nog wat extra limoensap overheen.
En nog een kleine tip van ondergetekende. Gooi de saus niet weg, maar zeef hem en gebruik 'm voor een lekkere curry met broccoli, zalm en garnalen! Ook super lekker.
Reactie plaatsen
Reacties