Home » Recepten » Ontbijt

Ontbijt

Het ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Iets met energie opdoen voor de rest van de dag geloof ik. Op werkdagen sla ik mijn ontbijt echter liever over. Geen tijd, maar ook echt vaak geen trek zo op de vroege morgen. In het weekend pak ik daarom graag extra uit en maak ik het liefst een bijzonder ontbijtje voor mij en mijn lief klaar. 


Fluffy pancakes met appel en blauwe bessenjam

Als ik ergens pannenkoeken op een ontbijtmenukaart zie staan, dan kan ik het niet laten om ze te bestellen. Ik kan daar niks aan doen. Da's gewoon een soort gen wat ik heb. Het pannenkoekengen. Ik maak ze zelf ook regelmatig om mee te ontbijten. En dat terwijl ik helemaal geen ontbijter ben.Als ik in een healthy-fitte bui ben, ga ik voor mijn pannenkoekjes met banaan en havermout. Die zijn super lekker en niet voor niets het best bezochte recept op mijn website.

Lees meer »

Pannenkoekjes met banaan en havermout

Als mijn neefjes en nichtjes komen logeren, dan maak ik graag een feestje van elke maaltijd. Dat worden dan dus vaak tosti's bij de lunch of pannenkoeken bij het ontbijt. Maar dan wel een gezonde variant. Zoals deze bananenpannenkoekjes met banaan (duh) en havermout. Als je de olie waarin ze gebakken worden meetelt, heb je er maar vijf ingrediënten voor nodig. Super lekker en super makkelijk. Een kind kan de was doen. Of bananenpannenkoekjes bakken. Dat kunnen kinderen ook heel makkelijk zelf. En ze vinden het (vaak) nog leuk ook.

Lees meer »

Wafels met appel, kaneel en granola

Sinds ik van mijn moeder een überschattig 1-persoons wafelijzertje kreeg, ontbijt ik daar graag mee. Met wafels dus, niet met het ijzertje zelf (dat lijkt me wat zwaar op de maag vallen). Sinds een tijdje gebruik ik voor het maken van wafels een kant-en-klare wafelmix. Da's niet omdat de verse variant heel ingewikkeld is (of omdat ik zelf niet weet hoe ik een beslagje moet maken)....Nee, ik gebruik die wafelmix omdat ik dan precies genoeg voor 1 wafel kan afmeten. En da's gewoon makkelijker dan geklooi met halve eieren. De bakmixen van Homemade* zijn sowieso makkelijk om in huis te hebben, want er hoeft vrijwel altijd alleen water bij. 

Lees meer »

Pindakaaswafels met appel en granola

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Nou, ik dus. Ik vond pindakaas vroeger niet te hachelen. en stinken ook nog. Jak. Totdat ik ging studeren en ik erachter kwam dat kaas en worst niet te betalen was voor arme studentjes. En aangezien ik ook al geen jam of Nutella lustte (ja, die mensen bestaan), was ik genoodzaakt over te gaan op boterhammen met pindakaas. Inmiddels zijn die bruine smurrie en ik de beste vrienden. Vooral na een avondje goed doorhalen, kan ik iedereen een boterhammetje pindakaas aanbevelen. Bij voorkeur geroosterd. Die boterham dus. Zodat de pindakaas een beetje gaat smelten. Verrukkelijk. Of, zoals Petje Pitamientje in 1984 al zei 'Ik vind het gewoon lekker'.

Lees meer »

Yoghurtpannenkoeken met bosvruchten

Ik ben dol op pannenkoeken. En dan heb ik het niet over die kartonnen exemplaren waar al die extreem healthy figuren hun dag mee beginnen, maar gewoon over het echte werk. Zoals mijn oma ze vroeger maakte. En dan met lekker veel stroop èn poedersuiker. American pancakes kunnen mij ook enorm bekoren. Door het gebruik van opgeklopt eiwit worden ze extra fluffy. Dat zijn deze pannenkoeken ook. Maar in het geval van deze beauties komt het doordat ik bakpoeder door het beslag gedaan heb. Dat heb ik niet van mezelf hoor, die tip kreeg ik van die leuke Renate van www.foodlovelifebeing.nl Zij gebruikte ook Griekse yoghurt voor het beslag (wat mij super goed uitkwam, aangezien mijn melk op was). Ik maakte er ook nog wat warm fruit bij. Al met al een heerlijk ontbijtje...Enne, check anders ook even die poedersuikerfoto. Prachtig toch? Ben ik stiekem best wel een beetje trots op. 

Lees meer »

Bananenbrood 'met zonder' suiker

Na een nachtelijke snaaisessie (waarbij ik achtereenvolgens een halve reep chocolade, een stuk kaas en twee bakken chips weggewerkt heb), leek het me verstandig om een gezonde versie van een bananenbrood te bakken (i.p.v. die van Ottolenghi met loeiveel suiker). Een onderzoekje op het wereldwijde web leerde mij dat de recepten voor healthy bananenbroden in de basis redelijk op elkaar lijken. Ik geloof echter nooit dat al die bananenbroodbakkers die recepten helemaal zelf bedacht hebben, dus ik vond het wel gerechtvaardigd om dit receptje (ontstaan uit een combinatie van het betere jatwerk en wat aanpassingen van mijzelf) op mijn eigen blog te plaatsen #gejat #alsjedaardanmaareerlijkoverbent

Lees meer »

Wentelteefjes taart

Wentelteefjes behoren absoluut tot mijn favoriete ontbijtjes. Ik zou ze het liefst elke week eten, maar ik houd me in. Zo gezond zijn ze nou ook weer niet. Er bestaan talloze variaties op dit oud-Hollandse gerecht, maar stiekem vind ik de klassieke wentelteefjes de lekkerste. Ik maakte al eens eerder wentelteefjes met gebakken appel en vandaag heb ik er een ontbijttaartje van gemaakt. Nog steeds gemaakt van oud brood, ei, melk, suiker en kaneel. Maar in plaats van dat je ze met boter in een koekenpan bakt, wordt dit taartje in de oven gebakken. En geen zorgen, die boter gaat er gewoon bij.De smaak is hetzelfde, alleen de vorm is anders. 

Lees meer »

Havermout muffins met rood fruit

Deze havermoutmuffins zijn super snel en makkelijk te maken, heel erg lekker en nog gezond ook! Bijkomend voordeel is dat ze ook erg werden gewaardeerd door onze logeerpeuter. Die had het idee dat hij taartjes bij het ontbijt kreeg (en ik heb 'm lekker in die waan gelaten). Het originele recept komt van de überhealthy Rens Kroes. Ik ben iets minder van dat gezonde gebeuren (het moet vooral lekker zijn) en ik maak ook geen "dansend-in-mijn-onderbroek-in-de-keuken-filmpjes", maar koken kan ze wel. En dansen ook dus blijkbaar.Ik heb er wel het één en ander in aangepast. In het recept, niet in het dansje. Dat moet Rens lekker zelf weten. 

Lees meer »

Griekse yoghurt met gebakken appel

Een lekker (wat zeg ik, verrukkelijk bedoel ik eigenlijk) ontbijt hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dit ontbijtje was er één uit de serie 'wat heb ik nog, wat moet er op en wat kan ik daarvan maken?'. De appel kreeg ik van mijn buurman. Een beetje zuur was ie wel (zowel de buurman als de appel), maar daarom juist erg geschikt voor dit gerechtje. Niet heel gezond met die suiker erbij, maar ik beweer gelukkig ook nergens dat ik een #healthychick of #fitgirl ben. 

Lees meer »

Ananas-kokosyoghurt

Ik kreeg van Albert Heijn de opdracht om te laten zien dat gerechten zonder suiker ook heel lekker zijn. Deze heerlijke ananas-kokosyoghurt heeft een heerlijke fris-zoete smaak en heeft inderdaad geen zoete toevoeging nodig!

Lees meer »

Boekweit pannenkoekjes

Deze pannenkoekjes van boekweitmeel met banaan, kokos en vers fruit doen het hier altijd goed als ontbijt. Lekker, super makkelijk en heel voedzaam (ik zit meestal tot het avondeten vol).

Lees meer »

Wafels met blauwe bessen en pistache

Als ik had geweten dat het zó makkelijk was om zelf wafels te bakken dat had ik dat al veel eerder gedaan (en dan was ik nu waarschijnlijk tonnetje rond geweest). Ik kreeg vorige week een tè schattig tosti-apparaatje van mijn moeder (waar precies 1 tosti in past). Nader onderzoek leerde mij dat ik er ook wafels in kan bakken. Nu leek me dat altijd een nogal ingewikkeld gebeuren, maar zoals gezegd blijkt dat dus reuze mee te vallen. Het lastigste was nog om te besluiten welk recept ik ervoor zou gaan gebruiken (elke internetbakker heeft een eigen recept ontdekte ik). Ik heb uiteindelijk gekozen voor het recept van 'Rutger Bakt'. Hij heeft in 2013 'Heel Holland Bakt' gewonnen, dus die heeft er wel verstand van, dacht ik zo. https://www.rutgerbakt.nl/ 

Lees meer »