Ontbijt

Het ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Iets met energie opdoen voor de rest van de dag geloof ik. Op werkdagen sla ik mijn ontbijt echter liever over. Geen tijd, maar ook echt vaak geen trek zo op de vroege morgen. In het weekend pak ik daarom graag extra uit en maak ik het liefst een bijzonder ontbijtje voor mij en mijn lief klaar. 


Overnight oats met appel en speculoos

Overnight oats met gebakken appeltjes, kaneel en speculoos koekjes. Dat klinkt toch als een verrukkelijk ontbijtje? Ja toch, niet dan (zoals we in Rotterdam zeggen)? Zo klinkt het inderdaad. Maar niet voor mij...

Lees meer »

Apfelstrudel broodjes

Er gaat weer een nieuwe hype op TikTok rond en dat snap ik ook wel. Met een ei, yoghurt, suiker en verschillende toppings tover je een saaie boterham in no time om tot een super lekkere traktatie: TikTok custard toast. Ik maakte er een eigen variant van en vulde broodjes met 'custard', appel en kaneel. Mijn apfelstrudel broodjes zijn nét zo makkelijk om te maken als die trend op TikTok, maar stiekem nóg lekkerder. Ga jij ze ook maken?

Lees meer »

Bananenbrood met noten en rozijnen

Ik ben dol op goedgevulde bananenbroden, maar vind ze vaak zo machtig. Dit bananenbrood met noten en rozijnen (of notenbrood met bananen) is dat dus helemaal niet. Het geheim? Er zit geen meel in. En ook geen toegevoegde suiker. Hartstikke gezond dus. Super lekker om mee te ontbijten of als verantwoord tussendoortje. 

Lees meer »

Het recept voor perfecte American pancakes

Pannenkoeken, wie lust ze niet? Oudhollandse pannenkoeken zoals oma ze vroeger maakte, luchtige American pancakes, hartige pannenkoeken met kaas en spek, een zoetere variant met appel en kaneel of gewoon op de klassieke manier met poedersuiker of extra stroop. Ik lust het allemaal....

Lees meer »

Fluffy pancakes met appel en blauwe bessenjam

Als ik ergens pannenkoeken op een ontbijtmenukaart zie staan, dan kan ik het niet laten om ze te bestellen. Ik kan daar niks aan doen. Da's gewoon een soort gen wat ik heb. Het pannenkoekengen. Ik maak ze zelf ook regelmatig om mee te ontbijten. En dat terwijl ik helemaal geen ontbijter ben.Als ik in een healthy-fitte bui ben, ga ik voor mijn pannenkoekjes met banaan en havermout. Die zijn super lekker en niet voor niets het best bezochte recept op mijn website.

Lees meer »

Pannenkoekjes met banaan en havermout

Als mijn neefjes en nichtjes komen logeren, dan maak ik graag een feestje van elke maaltijd. Dat worden dan dus vaak tosti's bij de lunch of pannenkoeken bij het ontbijt. Maar dan wel een gezonde variant. Zoals deze bananenpannenkoekjes met banaan (duh) en havermout. Als je de olie waarin ze gebakken worden meetelt, heb je er maar vijf ingrediënten voor nodig. Super lekker en super makkelijk. Een kind kan de was doen. Of bananenpannenkoekjes bakken. Dat kunnen kinderen ook heel makkelijk zelf. En ze vinden het (vaak) nog leuk ook.

Lees meer »

Wafels met appel, kaneel en granola

Sinds ik van mijn moeder een überschattig 1-persoons wafelijzertje kreeg, ontbijt ik daar graag mee. Met wafels dus, niet met het ijzertje zelf (dat lijkt me wat zwaar op de maag vallen). Sinds een tijdje gebruik ik voor het maken van wafels een kant-en-klare wafelmix. Da's niet omdat de verse variant heel ingewikkeld is (of omdat ik zelf niet weet hoe ik een beslagje moet maken)....Nee, ik gebruik die wafelmix omdat ik dan precies genoeg voor 1 wafel kan afmeten. En da's gewoon makkelijker dan geklooi met halve eieren. De bakmixen van Homemade* zijn sowieso makkelijk om in huis te hebben, want er hoeft vrijwel altijd alleen water bij. 

Lees meer »

Pindakaaswafels met appel en granola

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Nou, ik dus. Ik vond pindakaas vroeger niet te hachelen. en stinken ook nog. Jak. Totdat ik ging studeren en ik erachter kwam dat kaas en worst niet te betalen was voor arme studentjes. En aangezien ik ook al geen jam of Nutella lustte (ja, die mensen bestaan), was ik genoodzaakt over te gaan op boterhammen met pindakaas. Inmiddels zijn die bruine smurrie en ik de beste vrienden. Vooral na een avondje goed doorhalen, kan ik iedereen een boterhammetje pindakaas aanbevelen. Bij voorkeur geroosterd. Die boterham dus. Zodat de pindakaas een beetje gaat smelten. Verrukkelijk. Of, zoals Petje Pitamientje in 1984 al zei 'Ik vind het gewoon lekker'.

Lees meer »

Yoghurtpannenkoeken met bosvruchten

Ik ben dol op pannenkoeken. En dan heb ik het niet over die kartonnen exemplaren waar al die extreem healthy figuren hun dag mee beginnen, maar gewoon over het echte werk. Zoals mijn oma ze vroeger maakte. En dan met lekker veel stroop èn poedersuiker. American pancakes kunnen mij ook enorm bekoren. Door het gebruik van opgeklopt eiwit worden ze extra fluffy. Dat zijn deze pannenkoeken ook. Maar in het geval van deze beauties komt het doordat ik bakpoeder door het beslag gedaan heb. Dat heb ik niet van mezelf hoor, die tip kreeg ik van die leuke Renate van www.foodlovelifebeing.nl Zij gebruikte ook Griekse yoghurt voor het beslag (wat mij super goed uitkwam, aangezien mijn melk op was). Ik maakte er ook nog wat warm fruit bij. Al met al een heerlijk ontbijtje...Enne, check anders ook even die poedersuikerfoto. Prachtig toch? Ben ik stiekem best wel een beetje trots op. 

Lees meer »

Bananenbrood 'met zonder' suiker

Na een nachtelijke snaaisessie (waarbij ik achtereenvolgens een halve reep chocolade, een stuk kaas en twee bakken chips weggewerkt heb), leek het me verstandig om een gezonde versie van een bananenbrood te bakken (i.p.v. die van Ottolenghi met loeiveel suiker). Een onderzoekje op het wereldwijde web leerde mij dat de recepten voor healthy bananenbroden in de basis redelijk op elkaar lijken. Ik geloof echter nooit dat al die bananenbroodbakkers die recepten helemaal zelf bedacht hebben, dus ik vond het wel gerechtvaardigd om dit receptje (ontstaan uit een combinatie van het betere jatwerk en wat aanpassingen van mijzelf) op mijn eigen blog te plaatsen #gejat #alsjedaardanmaareerlijkoverbent

Lees meer »

Wentelteefjes taart

Wentelteefjes behoren absoluut tot mijn favoriete ontbijtjes. Ik zou ze het liefst elke week eten, maar ik houd me in. Zo gezond zijn ze nou ook weer niet. Er bestaan talloze variaties op dit oud-Hollandse gerecht, maar stiekem vind ik de klassieke wentelteefjes de lekkerste. Ik maakte al eens eerder wentelteefjes met gebakken appel en vandaag heb ik er een ontbijttaartje van gemaakt. Nog steeds gemaakt van oud brood, ei, melk, suiker en kaneel. Maar in plaats van dat je ze met boter in een koekenpan bakt, wordt dit taartje in de oven gebakken. En geen zorgen, die boter gaat er gewoon bij.De smaak is hetzelfde, alleen de vorm is anders. 

Lees meer »

Havermout muffins met rood fruit

Deze havermoutmuffins zijn super snel en makkelijk te maken, heel erg lekker en nog gezond ook! Bijkomend voordeel is dat ze ook erg werden gewaardeerd door onze logeerpeuter. Die had het idee dat hij taartjes bij het ontbijt kreeg (en ik heb 'm lekker in die waan gelaten). Het originele recept komt van de überhealthy Rens Kroes. Ik ben iets minder van dat gezonde gebeuren (het moet vooral lekker zijn) en ik maak ook geen "dansend-in-mijn-onderbroek-in-de-keuken-filmpjes", maar koken kan ze wel. En dansen ook dus blijkbaar.Ik heb er wel het één en ander in aangepast. In het recept, niet in het dansje. Dat moet Rens lekker zelf weten. 

Lees meer »