Home » Recepten » Brood, quiches en snacks

Brood, quiches en snacks

Heerlijke broodjes, quiches en hartige taarten voor bij de brunch, lunch of als avondeten. Maar ook lekkere hapjes en snacks....voor bij de borrel bijvoorbeeld. Of om in je eentje op de bank voor de televisie op te peuzelen. Dat mag ook. Deze gerechten doen het ook heel goed bij een picknick of op een buffet. 


Hartige wortelkoekjes

Ken je dat? Dat je achterin de koelkast nog een zakje geraspte wortel vindt, waarvan je het bestaan allang vergeten was? En dat je dan geen idee meer hebt waarvoor je ze ooit nodig dacht te hebben? Niet? Nou, het overkomt mij regelmatig dat ik onderin mijn groente la nog wat vergeten groenten opduikel. Die belanden vervolgens meestal in een wokschotel of een lekker soepje (want groente weggooien komt in mijn woordenboek niet voor), maar zo niet deze worteltjes.

Lees meer »

Tortilla wraps met gegrilde bloemkool

Deze tortilla wraps met gegrilde bloemkool zijn een dikke vette aanrader hoor. Maar dan zonder dat je er dik en/ of vet van wordt. Gezond, voedzaam én vegetarisch zijn ze. En tjokvol groente ook nog! Ik werd er blij van. En mijn verstokte carnivoor ook. De in de oven gegrilde bloemkool maakte dat hij totaal geen vlees miste in dit lekkere gerechtje. Wij hebben de tortilla wraps met gegrilde bloemkool, avocado en tomaat als avondmaaltijd gegeten, maar ze zijn ook uitermate geschikt om lekker mee te lunchen. 

Lees meer »

Hartige muffins met chorizo

Hierbij het recept voor hartige (mini)muffins met chorizo, zongedroogde tomaatjes, knoflook en gerookt paprikapoeder. Heerlijk als tussendoortje, bij de borrel of, samen met een lekkere salade, ook heel geschikt om mee te lunchen. D'r schijnen ook mensen mee te ontbijten, maar daar vind ik deze variant nét iets te 'knoflokerig' voor.

Lees meer »

Italiaanse vegaburgers met rode kool

Op de visitekaartjes die ik voor Mandyandmore heb, staat heel stoer 'receptontwikkeling'. Er had beter 'receptverbetering' of 'recepten aanpassen naar eigen smaak' kunnen staan, want er zijn nog maar weinig gerechten die nog helemaal from scratch ontwikkeld moeten worden. Echt, op wat sterrengerechten van 'de echte koks' na, alles is al een keer gemaakt. Het enige wat foodbloggers of zelfs kookboekenauteurs doen is er hun eigen draai aan geven.

Lees meer »

Cake met courgette en verstopte eieren

Als 'baas', 'founder' of voor mijn part 'CEO' van de swiepswoepswap, heb ik natuurlijk een aardige vinger in de pap waar het de verdeling van deze gezellige receptenuitwisseling voor foodbloggers betreft. Het was dan ook niet geheel toevallig dat ik mezelf deze 7e (!) editie had gekoppeld aan die leuke Tamara van het foodblog Aan Tafel Met Tammie. Haar website staat namelijk vol met Indische gerechten en daar doe ik vooral mijn huisgenoot een groot plezier mee. Wat is er dan Indisch aan deze courgettecake, hoor ik je denken? Nou. Ehm. Precies niks eigenlijk. Maar hij leek me zo lekker, dat ik m'n plannen omgooide en op de Italiaanse toer ging. De cake van Tamara heb ik overigens ook  veritaliaanst (ja, dat is een woord), door de feta te vervangen door Parmezaanse kaas en er nog meer Italiaanse smaken aan toe te voegen. En er zitten dus hele gekookte eieren in. Lekker jaren 80. Ik hou d'r van.

Lees meer »

Quiche met groene asperges en kaas

Ik ben dus dol op quiches en hartige taarten. Ik weet eerlijk gezegd nog steeds niet wat nu precies het verschil is tussen die twee, maar dat maakt ook helemaal niet uit. Ik hou d'r gewoon van. Heerlijk als lunch of op een buffetje. En je kunt er eindeloos mee variëren. Eigenlijk kan ik niet snel een hartig ingrediënt bedenken wat niet lekker zou zijn in een quiche. Dat maakt het gelijk ook een heel fijne manier om allerhande restjes in te verwerken. Deze quiche is zéker niet gemaakt van restjes. Ik heb hiervoor de lekkerste groene asperges van alle groene asperges gebruikt. Ik kreeg ze van Astrid Petit van het foodblog BonApetit. In het Limburgse Voerendaal verbouwen zij en haar man asperges (groene en witte) op Lössgrond i.p.v. op zandgrond. En dát proef je!

Lees meer »

Zuurkoolbroodjes met appel en spek

Tja, dit is nu echt zo'n recept in de categorie: 'verrassend verrukkelijk, doe mij er nog maar één'. Verrassend, omdat ik niet had gedacht een recept met zuurkool zó lekker te vinden. Dat ligt niet aan de zuurkool hoor, ik ben er gewoon niet heel dol op. Daar kan die zuurkool zelf helemaal niks aan doen natuurlijk. De toevoeging van kruidenkaas en appel maakt de zuurkool lekker romig, wat zoeter en ehm... iets minder zuur. En de spekjes? Tja, die horen gewoon bij zuurkool. Maar dat vind ik.

Lees meer »

Steamed buns met spicy gehakt

Zoals jullie inmiddels wel hebben kunnen merken, ben ik dol op Azië en de Aziatische keuken. Thais, Indiaas, Vietnamees, Sri Lankaans, Indisch....ik vind alles even lekker en kook het ook graag. Wat mij vooral aanspreekt aan de Aziatische keuken is het gebruik van verse producten en de juiste balans van zoet, zuur, zout en pittig. Deze steamed buns (of gestoomde broodjes, dat mag ook) stonden al heel lang op mijn to cook-lijstje. Het kneden van het deeg is een ietwat plakkerige bedoening, maar verder zijn ze reuze makkelijk. En super smakelijk dus. Heerlijk met zoetzure komkommer. En met koriander natuurlijk. Dat mag, wat mij betreft, nooit ontbreken. En ja, je kunt dat echt leren eten. Ook wanneer je koriander naar zeep vindt smaken. Dat vond ik vroeger namelijk ook. Dus ik ben het bewijs dat je het echt kunt leren waarderen.

Lees meer »

Herfstbrood met hummus, paddenstoelen en pompoen

O, wat houd ik toch van de herfst. Niks ten nadele van de lente en de zomer hoor (ook héél fijn), maar momenteel geniet ik er weer even van dat ik zonder me daarvoor te hoeven schamen weer onder dekentjes op de bank kan liggen. Met grote mokken thee. Of rode wijn (maar dan niet met mokken tegelijk hoor, geen zorgen). En herfstgerechten met van die heerlijke diepe, aardse smaken. Dit met paddenstoelen en pompoen gevulde brood is in dat opzicht echt een topper. Herfst met een Midden-Oosterse twist door het gebruik van hummus, harissa en granaatappelmelasse. 

Lees meer »

Mini kaasbroodjes van blokjes kaas

Dit is een recept voor snelle mini kaasbroodjes gemaakt van bladerdeeg en blokjes kaas. Snel klaar, super makkelijk en heerlijk voor bij een avondje Netflix op de bank. Of na een rondje hardlopen, dat mag natuurlijk ook. Maar dat hoeft niet 😂

Lees meer »

Quiche met asperges en geitenkaas

Weten jullie wat het verschil is tussen een hartige taart en een quiche? Ik niet, maar ik heb het even voor jullie opgezocht. En om eerlijk te zijn werd ik daar nog steeds niet veel wijzer van. Je leest namelijk overal dat een quiche altijd een hartige taart is, maar een hartige taart is dan weer niet altijd een quiche. Dit klinkt mij nog steeds als hogere wiskunde in de oren, dus ik heb nog even verder gezocht. Het schijnt dus zo te zijn dat een quiche een open bovenkant heeft en altijd wordt gemaakt met room en eieren. En een hartige taart? Das dus gewoon een taart die hartig is. Lang verhaal kort, ik heb hier het recept voor een heerlijke hartige taart voor jullie. Of een quiche, dat zou ook zomaar kunnen. Hij is in elk geval super lekker met gegrilde witte asperges, geitenkaas, basilicum en noten. 

Lees meer »

Plaattaart met courgette en geitenkaas

Ik had deze plaattaart voorbij zien komen bij mijn lieve collegablogger Joorkitchen en hij zag er zó lekker (en makkelijk) uit, dat ik hem direct op mijn 'dit wil ik ook nog eens koken/ bakken-lijstje' zette. Zo geschiedde en het resultaat mocht er zijn! Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door de mascarpone uit het originele recept te vervangen door geitenkaas en er o.a. honing en dille aan toe te voegen. 

Lees meer »