Gnocchi met botersaus en gefrituurde salie

Gepubliceerd op 10 mei 2023 om 20:13

Makkelijker dan dit wordt het niet. En lekkerder eigenlijk ook niet. Want deze gnocchi met botersaus en gefrituurde salie is niet normaal verrukkelijk. En super snel klaar. Echt, in vijf minuten kan dit heerlijke gerecht ook bij jou op tafel staan.

Gnocchi met boter en salie, een klassieker uit de Italiaanse keuken

Italië is het land dat iedereen betovert met zijn prachtige landschappen, rijke geschiedenis en heerlijke keuken. Als liefhebber van Italië kan ik wel duizend redenen bedenken waarom ik zo van dit land houd. Maar laat ik me voor nu beperken tot de Italiaanse keuken....

De rijke smaken, verse ingrediënten en de eenvoud van de gerechten maken de Italiaanse keuken zo geliefd bij velen over de hele wereld.

Eén van de gerechten die zeker niet mag ontbreken in je Italiaanse repertoire is: gnocchi met boter en salie. Dit heerlijke gerecht is een klassieker in de Italiaanse keuken en het is niet moeilijk om te begrijpen waarom. De zachte en luchtige gnocchi, gecombineerd met de rijke smaak van bruine boter en salie, is een match made in heaven en het ultieme comfortfood.

Maar Italië is ook het land waar de recepten heilig zijn, de nonna's de scepter in de keuken zwaaien en waar niemand ook maar een blaadje salie aan de Italiaanse klassiekers mag veranderen....

Mijn versie van deze klassieker

Zoals gezegd is de Italiaanse keuken gebaseerd op eenvoudige, pure ingrediënten en traditionele bereidingswijzen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel Italiaanse gerechten vaak ongewijzigd op de menukaart staan. Maar soms kan het toch leuk zijn om met een klassiek recept te experimenteren en er een eigen draai aan te geven. En eigenwijs als ik ben, is dat precies wat ik met deze klassieker ook gedaan heb. 

Laat ik maar beginnen met op te biechten dat ik, sstttt niet verder vertellen, gekozen heb voor kant en klare (wel verse) gnocchi van de supermarkt. Het schijnt heel makkelijk te zijn om de gnocchi zelf te maken, maar laten we het erop houden dat ik die mening niet deel.

Daarnaast voegde ik er een teentje geplette knoflook aan toe. Die ik even in de boter rond liet zwemmen om zijn smaak af te geven. En dan, vlak voordat de Italianen het doorhadden, viste ik hem er snel weer uit. Er zullen vast Italiaanse nonna's zijn die dit heiligschennis noemen, maar dat is dan maar zo.

Ook gaf ik een extra twist aan dit gerecht door de salieblaadjes te 'frituren' en de gnocchi na het koken wat langer mee te bakken totdat de deegkussentjes een beetje krokant zijn. Het resultaat is een gerecht dat zowel vertrouwd als verrassend is en dat je zeker wil proberen!

Mijn makkelijke recept voor gnocchi met botersaus en gefrituurde salie

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 400 gram kant-en-klare gnocchi, ik gebruik deze
  • 50 gram roomboter
  • 20-25 salieblaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper uit de molen
  • een handje geraspte Parmezaanse kaas 

Aan de slag:

  • Breng een grote pan gezouten water aan de kook en voeg de gnocchi toe. Kook ze gedurende 2-3 minuten, of volgens de instructies op de verpakking, tot ze naar de oppervlakte komen drijven.
  • Voer in deze paar minuten ook onderstaande handelingen uit, zodat de gegaarde gnocchi direct uit het kookwater (wel even laten uitlekken) de pan met boter in kan.
  • Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur totdat deze begint te kleuren en een beetje gaat schuimen. Let op dat de boter niet aanbrandt!

  • Plet een geschild teentje knoflook (met de platte kant van een koksmes) en laat deze even 'rondzwemmen' in de boter. Haal de knoflook direct uit de pan zodra deze begint te verkleuren

  • Voeg de salieblaadjes toe en 'frituur' ze gedurende 1-2 minuten, tot ze knapperig zijn. Haal de salieblaadjes uit de pan en bewaar ze op een stuk keukenpapier.

  • Voeg de gekookte gnocchi toe aan de pan met boter en bak ze gedurende 2-3 minuten, of tot ze licht goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper uit de molen en zet het vuur uit.

  • Strooi de Parmezaanse kaas erover en laat nog even in de pan zitten totdat de kaas een beetje gesmolten is.
  • Verdeel de gnocchi over de borden en garneer met de krokante salieblaadjes. Serveer direct.

    Eet smakelijk!

Houd je ook zo van de Italiaanse keuken? Maak dan ook mijn Italiaanse ragù (vleessaus), pasta Puttanesca, risotto met paddenstoelen en spekjes of lasagne met venkel, prei en zalm eens. Allemaal variaties op bekende klassiekers, maar daarom zeker niet minder lekker. 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.