Vegetarische lasagne met ragù van Ottolengi

Gepubliceerd op 7 maart 2021 om 11:58

Yotam Ottolenghi... wie kent hem niet? Een ware kunstenaar als het om smaak aankomt. Ik leerde hem (nou ja, niet persoonlijk) kennen toen ik een aantal jaar geleden bij toeval in zijn restaurant Nopi in Londen terecht kwam en sindsdien ben ik verkocht. Ik heb inmiddels bijna al zijn kookboeken en er staat hier regelmatig één van zijn gerechten op tafel.

De vegetarische ragù voor deze lasagne komt uit Yotam's (ik denk dat ik Yotam mag zeggen) boek 'Flavour'. Dol als ik ben op de originele Italiaanse versie, sprak dit recept me direct aan. Net als in een authentieke ragù heeft dit gerecht veel tijd nodig en de structuur ervan is ook niet van 'the real thing' te onderscheiden. 

De eerste keer dat ik het maakte, vond ik het direct verrukkelijk. Een echte smaakexplosie! Maar ik vond het ook, door het gebruik van o.a. kokosmelk en bepaalde Oosterse specerijen, iets teveel naar een curry neigen.

De tweede keer heb ik er zelf een Italiaanse draai aan gegeven en met succes. Al zeg ik het zelf. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden en zou het leuk vinden wanneer je een berichtje achterlaat wanneer je het gemaakt hebt. Alvast bedankt daarvoor. Ook namens Yotam. 

Wil je het boek 'Flavour' ook in jouw kast hebben staan (of beter nog, vol met gebruiksvlekken op je aanrecht hebben liggen)? Bestel het dan via onderstaande link. Ik ontvang van mijn vrienden van Bol.com een klein percentage van elke via mijn website verkocht item en jij betaalt daar niets extra's voor. 


Recept voor lasagne met vegetarische ragù van Ottolengi en bechamel

Ingrediënten voor 2 personen:

  • lasagnebladen (4 - 6)
  • 75 gram Parmezaanse kaas

    Voor de ragù*
  • 200 gram wortels (geschrapt)
  • 300 gram (gemengde) paddenstoelen
  • 4 tomaten
  • 2 grote uien
  • 4 tenen knoflook (gepeld)
  • 2 rode pepertjes

  • 50 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
  • 50 ml warm water
  • 120 ml olijfolie
  • 70 gram witte misopasta
  • 4 el tomatenpuree
  • 90 ml sojasaus
  • 2 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 180 gram gedroogde bruine linzen
  • 100 gram couscous
  • 100 ml rode wijn
  • 1 liter paddenstoelenbouillon (van 2 blokjes)
  • 200 ml kookroom
  • peper en zout

    Voor de bechamel:
  • 20 gram roomboter
  • 20 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 20 ml kokend water
  • 1 teentje knoflook
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • peper en zout

    * De ragù is voldoende voor 6 1-persoons porties. Voor dit recept heb ik 2 porties gebruikt. Vries de rest van de ragù in diepvrieszakken met zipsluiting in voor een snelle pasta op een drukke dag.

Aan de slag:

Let op: voor de bereiding van dit gerecht moet je zeker 2 uur uittrekken (maar dat is de moeite meer dan waard. geloof me).

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • De wortels, paddenstoelen, tomaten, uien, knoflook en het pepertje mogen in een keukenmachine (of in porties in het hakmolentje van een staafmixer) heel fijn gehakt worden. Let op dat er nog wel wat structuur behouden blijft, het mag geen puree worden.
  • Laat de porcini ongeveer tien minuten weken in 50 ml warm water en hak daarna ook fijn en voeg toe aan bovenstaand mengsel. Gooi het vocht niet weg.
  • Roer ook de olie, misopasta, tomatenpuree, sojasaus en de Italiaanse kruiden door het mengsel.
  • Kieper de boel in een zo groot mogelijke ovenschaal, het liefst met antiaanbaklaag en druk een beetje aan.
  • Zet de ovenschaal gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven. Schep de inhoud halverwege de baktijd even goed door elkaar. 
  • Voeg nu de linzen, couscous, rode wijn, bouillon en kookroom toe en schep weer goed door elkaar. Breng op smaak met (veel) peper en wat zout.
  • Zet de schaal weer voor 40 minuten terug in de oven. 
  • Laat de ragù een beetje afkoelen en verdeel in 6 gelijke porties. Voor deze lasagne heb je 2 porties nodig. De rest kun je nadat de ragù helemaal afgekoeld is, heel goed in diepvrieszakken invriezen. 
      
  • Haal het schilletje van het teentje knoflook en smeer het pannetje wat je gaat gebruiken voor de bechamelsaus ermee in (het teentje gebruik je verder niet). 
  • Smelt de boter in het met knoflook ingesmeerde pannetje op laag vuur (niet bruin laten worden, dan wordt het een heel andere saus).
  • Meng er de bloem door en laat een minuut of drie garen (echt doen, anders smaakt je saus straks heel melig). Roer goed door.
  • Voeg de melk al roerend (met een garde) scheutje voor scheutje toe.
  • Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Dit duurt zo'n vijf minuten.
  • Roer de Parmezaanse kaas door de saus heen, breng op smaak met peper en  zout en zet apart.

  • Schep een derde van de ragù op de bodem van een ovenschaal. Leg er 2 (of 3) lasagnebladen op en druk deze goed in de saus. 
  • Schep wederom een derde van de ragù op de lasagnebladen.
  • Leg hier weer 2 (of 3) lasagnebladen op en druk goed aan.
  • Schep de rest van de ragù erover en daarover alle bechamelsaus (roer voordat je de bechamel gebruikt er nog 20 ml kokend water doorheen) 
  • Verdeel de geraspte Parmezaan erover.
  • Zet het gerecht gedurende zo'n 30 minuten in de oven. 

Eet smakelijk!

Ook zo dol op lasagne? Maak dan ook mijn  Lasagne met (bíjna) echte ragù en bechamel , Lasagne met spinazie, courgette en gerookte zalm of mijn Lasagne met kastanjechampignons en spinazie eens. Krijg je geen spijt van! 

Reactie plaatsen

Reacties

Kelly
3 jaar geleden

Deze ga ik echt een keer uit proberen. Ziet er zo geweldig lekker uit. Of je stuurt mij een stukje op dat mag ook gewoon hoor 🤣