Home » Recepten » Salades

Salades

Salades....heerlijk (met een wijntje) voor op een zomerse avond in de tuin (of in ons geval, op het balkon).

Witlofsalade met appel, spek en ei 2.0

Je zou het misschien niet zeggen, maar in mijn studententijd kon ik echt niet koken. Ik woonde samen met mijn beste vriendinnetje op een etage in Rotterdam (héél gezellig) en ons eten bestond meestal uit aardappels, groenten (bij voorkeur iets à la crèmerigs) en een visstick. Lang leve de Knorr wereldgerechten die rond die tijd hun opwachting maakten. Dat leek tenminste nog ergens op. Witlofsalade was destijds ons succesgerecht. Het bestond uit witlof, ham, ei, een appel en heel veel mayonaise. En we aten het met bakken tegelijk! Het recept is in de loop der jaren wel iets aangepast (lees: verbeterd), maar het behoort nog steeds tot mijn lievelingseten. 

Lees meer »

Super simpele rode koolsalade met appel

Ik houd niet zo van rode kool. De gekookte versie dan. Ik vind het niet vies, maar je doet me er ook geen enorm plezier mee. Maar ja, tis wel zo ongeveer de meest fotogenieke groente die ik ken. Dat prachtige paarse kleurtje doet het zó mooi op foto's, dat ik me er toch maar aan gewaagd heb. Het oog wil ook wat, per slot van rekening. En ik moet zeggen, deze super simpele salade met appel en rauwe rode rode kool vond ik (om een beetje binnen het thema te blijven) wel te pruimen. Het is overigens een variant op de rode koolsalade met appel en munt van het blog van die leuke Anniepannie. Van haar kreeg ik ook de tip om de rode kool eerst even lekker te masseren (ja echt), zodat deze wat zachter wordt. En dat hebben we dus maar gedaan. Met volle overgave kan ik u vertellen. 

Lees meer »

Griekse salade

Ik had nog wat feta en tomaten. Samen met wat andere ingrediënten en een hoop oregano maakt dat een Griekse salade. Vind ik. 

Lees meer »

Spinaziesalade met gegrilde avocado

Mooi weer vraagt om barbecue, waar of niet? Precies! (ervan uitgaande dat je voor de optie 'waar' gekozen hebt dan). Niets zo fijn als met een koud biertje of lekker roséetje in de hand een beetje klooien op de BBQ. Of, en daar gaat mijn persoonlijke voorkeur naar uit, toekijken hoe iemand anders een beetje aanklooit op de barbecue. Mijn 'iemand anders' is een echte carnivoor. Wat hem betreft kon er nooit genoeg vlees op het rooster liggen. Inmiddels kan een stukje gegrilde courgette, aubergine of avocado hem gelukkig ook bekoren. 

Lees meer »

Rijstsalade met ananas en tonijn

Deze tropische verrassing is geïnspireerd op een gerechtje dat wij op de Malediven geserveerd kregen. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven en ben heel tevreden over het resultaat, al zeg ik het zelf. Deze lichte salade is een heerlijk lunchgerechtje of bijgerecht bij de barbecue. 

Lees meer »

Salade met watermeloen met feta

Er is toch niks lekkerders dan watermeloen met deze temperaturen? Nou ja, in een hangmatje onder een palmboom met een cocosnoot-met-rietje in m'n ene en een lekkere cocktail (gemaakt door dito cocktailshaker) in m'n andere hand, is misschien nog nèt wat fijner, maar verder.... Is watermeloen the bomb! Ja toch?

Lees meer »

Couscoussalade

Met dat mooie weer van de afgelopen tijd gaat er geen week voorbij zonder dat er gebarbecued wordt. En dat terwijl we er zelf niet eens één hebben (want met alleen een piepklein balkonnetje is dat niet zo vriendelijk naar de buren toe). Gelukkig worden we wel vaak uitgenodigd (of we nodigen onszelf uit) om bij anderen te komen barbecueën en dan is het wel zo netjes om zelf ook iets mee te nemen. Deze lekkere couscoussalade boordevol groenten, kruiden en specerijen is altijd een groot succes! 

Lees meer »

Tomaat, sinaasappel & mozzarella

Dit heerlijke gerechtje is geïnspireerd op een recept van de verrukkelijke Sabrina Ghayour. En ja, daarmee bedoel ik dat deze dame in kwestie verrukkelijk kookt. En zij heeft al haar verrukkelijke recepten gebundeld in een al even verrukkelijk kookboek. En daarmee vind ik haar zelf ook behoorlijk verrukkelijk. Mag best.Omdat ik niet alle ingrediënten van het oorspronkelijke recept in huis had, heb ik er een eigen draai aan gegeven. Het resultaat was ... ehm ... verrukkelijk! 

Lees meer »

Salade Niçoise met makreel

De salade Niçoise (vernoemd naar de stad Nice) is een klassieker onder de salades. Er zijn veel verschillende recepten en iedereen beweert dat hun versie de enige echte is, maar deze schijnt dus helemaal niet te bestaan. Een salade Niçoise bevat meestal (rauwe) groenten, tonijn, ansjovis, olijven, gekookte eieren, uien en olijfolie, maar er kunnen gerust ingrediënten aan toegevoegd of verwijderd worden. Ik heb voor deze salade voor verse makreel gekozen. Weer eens wat anders dan de traditionele tonijn. 

Lees meer »

Midden-Oosterse rijstschotel

Met al die vrolijke kleurtjes is deze rijstschotel een feestje op je bord. De zoete dadels geven in combinatie met de komijn, dille en koriander een Midden-Oosterse touch aan dit gerecht. Heerlijk om te serveren met kip of bij de barbecue.   

Lees meer »

Aardappelsalade met asperges en gerookte kip

De lekkerste gerechten ontstaan bij mij vaak wanneer ik restjes op moet maken. Deze salade bestaat o.a. uit wat leftover-asperges, aardappels, gerookte kip en een peer die, als ik nog even wacht, al bijna zelf de fruitschaal uit kan wandelen. In combinatie met wat producten uit mijn goed gevulde voorraadkast ontstond deze lekkere lunch! 

Lees meer »

Salade met aardbeien en zoete pesto

Mijn liefde voor koken heb ik niet van mijn vader (mijn liefde voor eten daarentegen dan weer wel). Veel verder dan een eitje koken op zondag komt hij meestal niet. Gelukkig voor hem (en voor ons) heeft mijn moeder meer talent in de keuken. Zijn enige culinaire hoogstandje is een toetje met gepureerde aardbeien, ijs en slagroom. Veel vaardigheden komen daar niet aan te pas, maar hij serveert het altijd met een elan waar Sergio Herman nog een puntje aan kan zuigen. Ik gebruikte de aardbeien vandaag in een zomerse salade met gorgonzola en een zoete pesto (en de rest eet ik vanavond lekker op mijn vaders manier).

Lees meer »