Home » Recepten » Hoofdgerechten » Zalm met venkel en tomaat uit de oven

Zalm met venkel en tomaat uit de oven

Gepubliceerd op 23 maart 2021 om 18:54

Mijn recept voor Zalm met venkel, aardappel en Parmezaan is al heel lang één van de best bekeken recepten op mijn website. Maar om heel eerlijk te zeggen begreep ik nooit zo goed waarom deze ovenschotel met zalm en venkel het zo goed deed. Niet dat ik het zelf geen lekker recept vind, maar de beschrijving ervan was nou niet echt om heel enthousiast van te worden. En eerlijk gezegd kon ik hetzelfde zeggen van de foto's die ik erbij gemaakt had.

Dan bleef er dus nog één ding over. Of beter gezegd, één man. Of nog beter... één held. Want bovenstaand recept had ik destijds behoorlijk afgekeken* van Jamie Oliver. En zijn naam doet het waarschijnlijk gewoon heel goed in de zoekmachines op het wereldwijde web. En terecht. Ja toch? Niet dan?

De hoogste tijd voor een variant op dit succesrecept. Ik voegde er o.a. wat tomaten, kappertjes en bleekselderij aan toe en bestrooide de boel rijkelijk met Italiaanse kruiden. En nu ben ik benieuwd of dit recept 'het net zo goed gaat doen' als z'n voorganger. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden en nóg benieuwder het de goedkeuring van mijn held Jamie Oliver kan wegdragen. Enne, mijn excuses voor de zo mogelijk nóg belabberdere foto's bij dit recept.

* Inmiddels weet ik dat het wel zo netjes is om de bron van je recepten er duidelijk bij te vermelden. Als je tenminste nog weet waar je het recept precies vandaan hebt. Wat bij mij niet het geval was. Mijn excuses daarvoor. Mochten jullie me kwijt zijn, deze nepfoodblogger zit zich ergens in een heel donker hoekje vreselijk te schamen. 

Recept voor zalm, venkel en tomaat uit de oven (Jamie Oliver)

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 2 zalmmoten (met huid)
  • 1 grote venkelknol
  • 2 tomaten
  • 3 stengels bleekselderij
  • 300 gram aardappeltjes (iets kruimig) 
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 2 el kappertjes
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 2 el olijfolie
  • een handje Parmezaanse kaas
  • een handje geraspte jong-belegen kaas
  • 25 gram roomboter
  • olijfolie
  • peper en zout uit de molen

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Schil de aardappeltjes en snijd ze in parten.
  • Snijd de onderkant van de venkel eraf en vervolgens in de lengte in tweeën. Snijd die twee helften ook weer doormidden en herhaal dit nog een keer. Dit was een heel lang verhaal om te beschrijven dat de venkel in de lengte in acht parten gesneden moet worden.
  • Breng een pan water aan de kook en kook hierin de aardappeltjes samen met de venkel in zo'n 6 minuten beetgaar. Giet af en laat even uitstomen.
  • Snijd ondertussen de tomaten in parten (mogen d'r ook acht zijn, da's wel zo gezellig voor die venkel) en de bleekselderij in plakjes. 
  • Snipper de ui, pers de knoflook en roer deze in een schaaltje samen met de kappertjes, de olijfolie en de Italiaanse kruiden door elkaar. 
  • Schep de aardappels, venkel, tomaten en bleekselderij in een ovenschaal.
  • Schep het uienmengsel erover en hussel goed door elkaar.
  • Maal er flink wat peper en zout overheen. Ook de kaas mag eroverheen.
  • Snijd de boter in kleine blokjes en verdeel deze over de ovenschotel. 
  • Zet het gerecht twintig minuten in de voorverwarmde oven.
  • Schud de aardappels en de groenten een beetje door elkaar.
  • Leg nu (en dat bedoel ik minder dwingend, dan hoe ik het schrijf) de zalmmoten erop met de huidkant omhoog 
  • Sprenkel nog wat (echt maar een paar druppels) olijfolie over de zalm. 
  • Zet het gerecht nog een kwartiertje (controleer eerder of de zalm al gaar is) in de oven.

Zo Jamie, nou jij weer :-)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.