Lasagne met venkel, prei en zalm

Gepubliceerd op 13 september 2022 om 18:20

Venkel, prei en gerookte zalm. Een match made in heaven. Voeg daar een verrukkelijke bechamelsaus met mosterd en een fikse hoeveelheid gesmolten kaas aan toe en de op je tong piesende engeltjes zijn niet aan te slepen. Comfortfood to the max en niet normaal lekker, geloof me. 

Ik maakte deze lasagne met venkel, prei en zalm voor de swiepswoepswap van september en werd hiervoor geïnspireerd door maar liefst 2 recepten van mijn swapmaatje 'Aan Tafel Met Tammie'.

Swiepswoepswap

Na jarenlang zelf de organisator van deze receptenruil voor foodbloggers te zijn geweest, heb ik na 15 edities het stokje overgedragen aan 'Bakken met Lisanne'. Enerzijds met pijn in mijn hart (de foodblogswap was toch een beetje míjn kindje), maar anderzijds heel leuk om nu eens als deelnemer mee te doen. 

Aan Tafel Met Tammie

Zeg je 'kaas', dan zeg je Tamara. Maar zeg je 'wijn', dan zeg je óók Tamara! En laten díe twee favorieten van deze goedlachse Bourgondiër nu ook helemaal op mijn eigen lijf geschreven (en heupen geplakt) zijn! Ik hoef jullie dan ook vast niet te vertellen hoe zeer ik in mijn nopjes was met mijn swiepswoepswapmatch van deze maand. Restte mij alleen de schone taak nog om een lekker recept van Tammies website uit te kiezen en daar mijn eigen draai aan te geven.

Venkel, prei en zalm

Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want Tamara's website staat vol met heerlijke recepten. Van lekker pittig tot comfortfood of snel en makkelijk. Maar alles klinkt even smakelijk. Mijn 'dit wil ik nog eens koken-lijstje' is weer flink aangevuld, maar voor nu zorgde een blikje in mijn eigen koelkast ervoor dat ik 'iets' met venkel, prei en gerookte zalm wilde maken. En dat werd dus een combinatie van Tammies 'preischotel met zalm in mosterdsaus' en haar 'mac and cheese Scandinavian style' door mij getransformeerd tot een lasagne die Tamara's goedkeuring vast wel kan wegdragen. Venkel, prei, gerookte zalm, bechamelsaus, mosterd en extra veel gesmolten kaas. Dat klinkt toch hemels? Nou? Nou?


Recept voor lasagne met venkel, prei en gerookte zalm

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen:

  • lasagnebladen (4)

    Voor de vulling*
  • klontje boter (om in te bakken)
  • 1 venkel
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml droge witte wijn

    Voor de bechamel:
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 125 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 2 el (pittige) mosterd
  • 50 gram blauwe kaas
  • 25 gram geraspte jong belegen kaas
  • peper en zout

  • 100 gram gerookte zalm
  • 50 gram geraspte jong belegen kaas

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

  • Snipper de ui en pers 1 teentje knoflook.
  • Snijd de onderkant van de prei eraf en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de prei dan in de lengte doormidden en spoel de eventuele aarde eraf. Snijd de prei nu in halve ringetjes.
  • Snijd de venkel in de lengte doormidden en verwijder de kern en de harde onderkant ervan. Snijd de rest van de venkel in ongeveer even grote stukken als de prei.
  • Verhit een klontje boter in een hapjespan en fruit hierin de ui en de knoflook zachtjes aan. Voeg na een minuut of 2 de prei en de venkel toe en roer goed door elkaar.
  • Na een paar minuutjes (doe maar weer 2) schenk je de wijn erbij en laat je de groenten ongeveer 5 minuten op een laag pitje door pruttelen.
      
  • Haal het schilletje van het teentje knoflook en smeer het pannetje wat je gaat gebruiken voor de bechamelsaus ermee in (het teentje gebruik je verder niet). 
  • Smelt de boter in het met knoflook ingesmeerde pannetje op laag vuur (niet bruin laten worden, dan wordt het een heel andere saus).
  • Meng er de bloem door en laat een minuut of drie garen (echt doen, anders smaakt je saus straks heel melig). Roer goed door.
  • Voeg de melk en vervolgens de room al roerend (met een garde) scheutje voor scheutje toe.
  • Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Dit duurt zo'n vijf minuten.
  • Schep de mosterd erdoor (goed roeren) en laat de beide kazen erdoorheen smelten.
  • Breng op smaak met peper en  zout. Wees voorzichtig met het toevoegen van zout, de zalm voegt ook nog aardig wat smaak toe.
  • Schep het groentemengsel door de bechamel-kaassaus en meng goed door elkaar.

  • Schep een derde van het groentemengsel op de bodem van een ovenschaal. Leg er 2 lasagnebladen op en druk deze goed in de saus. 
  • Schep wederom een derde van het mengsel op de lasagnebladen.
  • Verdeel hier twee derde van de gerookte zalm over.
  • Leg hier weer 2 lasagnebladen op en druk goed aan.
  • Schep de rest van het mengsel hierover en verdeel de overgebleven zalm op deze laatste laag.
  • Strooi de overgebleven geraspte kaas erover en zet het gerecht gedurende zo'n 30 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.