Home » Recepten » Hoofdgerechten » Risotto met rivierkreeftjes en tomaat

Risotto met rivierkreeftjes en tomaat

Gepubliceerd op 1 mei 2021 om 09:53

Deze risotto met rivierkreeftjes, tuinerwten en tomaten is weer een winnaar hoor! Een echte smaakbom en heel makkelijk om te maken! En snel klaar. Nou ja, binnen een half uur in elk geval. Als je snel snijdt tenminste. Want een goede risotto heeft sowieso 25 minuten nodig om lekker smeuïg te worden.

Dit is het 10e recept voor risotto op mijn website, mensen. Ik kan er niks aan doen, het is sterker dan mijzelf. En niet gek ook, want risotto is gewoon altijd goed. Lekker makkelijk voor door de week, maar ook een echte knaller voor tijdens een etentje. En het leuke is...risotto is dus helemaal niet moeilijk om te maken. Echt niet. Liefde, aandacht en geduld is eigenlijk het enige wat je nodig hebt om een lekkere risotto te maken. En goede ingrediënten natuurlijk. En met die ingrediënten kun je eindeloos variëren. Wat denk je bijvoorbeeld van een risotto met paddenstoelen en spekjes? Of met venkel en zalm? Of ga eens voor een vegetarische variant met pompoen en geitenkaas of wortel en tomaat. Klinkt goed hè? 

Deze risotto met rivierkreeftjes, tuinerwten en tomaat is ook weer een heerlijke variant en gaat hier zeker vaker op tafel staan. Lekker zomers en licht zoetig is ie. Hij smaakt uitstekend bij een glaasje witte wijn. Wil je weten welke? Kijk dan eens op de website Hart voor wijn. Kirsten van Harten weet als geen ander de lekkerste wijn-spijscombinaties te bedenken. 


Recept voor risotto met rivierkreeftjes, tuinerwten en tomaat

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gram risotto
  • 100 gram rivierkreeftjes
  • 100 gram tuinerwten (diepvries)
  • 100 gram snoeptomaatjes
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 100 ml witte wijn
  • 400 ml visbouillon (van een tablet)
  • rasp van 1 citroen
  • sap van 1/3 citroen
  • 1 el dille (vers of gedroogd)
  • 20 + 20 gram roomboter
  • 25 gram Grana padano (geraspt)
  • zwarte peper uit de molen

Aan de slag:

  • Verhit de helft van de boter in een pan met dikke bodem op hoog vuur.
  • Fruit de ui enkele minuutjes aan.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
  • Voeg de risotto toe en bak al roerend mee tot de korrels glazig zijn.
  • Giet de witte wijn erbij* en roer tot deze is opgenomen.
  • Voeg vervolgens steeds een scheut hete bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen.
  • Herhaal dit tot de bouillon op is. Wanneer je merkt dat de rijst te droog wordt of aanbakt, voeg dan gerust wat extra bouillon toe.
  • Voeg de rivierkreeftjes (houd er een paar apart voor de garnering), tuinerwten en tomaatjes toe en roer deze door de risotto.
  • Laat de rijst op een laag pitje verder garen. 
  • Zodra de tomaatjes zacht beginnen te worden, kun je ze pletten door er voorzichtig (!) met een spatel op te drukken. Roer ze door de risotto, maar laat er ook een paar heel (dat staat wel zo gezellig).
  • Wanneer de risotto gaar is (dit duurt in totaal zo'n 20 minuten), neem je de pan van het vuur en voeg je de rest van de roomboter in stukjes toe. Ook mag de dille, Grana padano citroenrasp en -sap er nu bij. Laat met de deksel op de pan nog een paar minuutjes staan. Roer daarna nog één keer voorzichtig door. 
  • Schep de risotto op een gezellig bord. Maal er nog wat zwarte paper uit de molen over en garneer het gerecht met een dun schijfje citroen en wat rivierkreeftjes. 

* en als die fles dan toch opengaat, schenk gerust een glaasje in om voor te proeven. Wijn bevordert het kookproces enorm, maar dat is mijn ervaring (ik wil niemand aan een alcoholverslaving helpen natuurlijk).


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.