Swiepswoepswap

De gezelligste foodblogswap van Nederland

Iedereen zonder Instagram vraagt zich nu hoogstwaarschijnlijk af waar ik in hemelsnaam op doel met de term 'swiepswoepswap', am I right? Dat zal ik proberen uit te leggen. De letterlijke betekenis van het woord 'swappen' is het 'aangaan van een ruiltransactie'. Sinds een jaar of wat is dit een enorme hype op social media. Meestal worden er dan cadeautjes of creatieve uitspattingen geruild, maar er bestaat dus ook zoiets als een foodblogswap. In dat geval is het de bedoeling dat foodbloggers het recept van een medeblogger maken en vice versa. Dat leek mij ook wel gezellig, dus ik heb in april 2019 voor de grap eens op Instagram geroepen dat ik ook wel eens met iemand wilde 'swiepswoepswappen'.  Dat er zo massaal op deze oproep gereageerd zou worden (en de term door al net zo veel mensen zou worden omarmd), had ik nooit durven vermoeden. Er volgden 15 edities waaraan in totaal meer dan 1500 foodbloggers en kookliefhebbers hebben deelgenomen.

Als swiepswoepswapbaas had ik natuurlijk een aardige vinger in de pap waar het de matches betrof. Bij het maken van de verdeling hield ik niet alleen rekening met de culinaire wensen van de swoepers zelf, maar probeerde ik ze ook te matchen op basis van hun persoonlijkheid en/ of omstandigheden. Gewoon omdat het me geinig leek dat er naast geswoepte gerechten, ook mooie vriendschappen zouden ontstaan. Instazussen @foodlovelifebeing en @levenalsgodinfrankrijk zijn het liefdevolle bewijs dat dat voor hén in elk geval gelukt is ❤️

De swiepswoepswap was niet alleen de grootste, maar ook de gezelligste foodblogswap van Nederland en daar ben ik kneitertje trots op!

Aan alles komt een eind, maar niet aan de swiepswoepswap

Met pijn in mijn hart heb ik tóch de beslissing genomen om met de #swiepswoepswap te stoppen. Er ging zoveel tijd en energie in zitten en begon ik steeds meer tegenop te zien. Opgelucht en een last van mijn schouders toen het hoge woord er eenmaal uit was, maar toch ook een beetje verdrietig. Want wat wás het altijd leuk en gezellig! En hoe jammer dat er nooit meer geswiept, geswoept of geswapperd zou worden....

Maar op mijn ‘niemand zal dit wel willen, maar hoop het toch heel erg-vraag’ of iemand het stokje wilde overnemen reageerde Lisanne (van Bakken met Lisanne) met een enthousiaste ‘Ja!’. En ja, ze had er goed over nagedacht en wist dat het veel werk is, maar ze stond te popelen om de nieuwe ‘swiepswoepswapbaas’ te worden! Met alle liefde en vertrouwen heb ik het stokje aan haar overgegeven. 

Lieve swiepers, swoepers en swappers, uit de grond van mijn hart wil ik jullie bedanken voor jullie deelname, enthousiasme én gezelligheid de afgelopen jaren. Jullie hebben het voor mij tot een waar feestje gemaakt en ik kijk er met ongelooflijk veel plezier op terug!

En de swiepswoepswap? Die heb ik niet helemaal vaarwel gezegd. Als deelnemer blijf ik gezellig meedoen en heb ik de afgelopen keren o.a. deze lasagne met venkel, prei en zalm en overnight oats met appel en speculoos koekjes gemaakt. 


Spelregels

  • Je kunt je voor de swiepswoepswap aanmelden wanneer je een eigen foodblog met recepten hebt òf voldoende duidelijk uitgeschreven recepten onder je Instagramposts hebt staan. Denk hierbij aan minimaal 20 recepten, zodat de ander echt wat te kiezen heeft.
  • Maar.....heb je geen eigen recepten, geen nood! Schrijf je in en je wordt als 'bonus' extra gekoppeld aan een foodblogger (die dan het geluk heeft dat er niet één, maar twee keer van zijn/ haar blog gekookt wordt).
  • Aanmelden gaat via de het inschijfformulier op mijn website. Hierop kun je ook je wensen/ voorlkeuren voor jouw ideale swiepswoepswapmatch aangeven. 

  • Je hoort (via een DM op Instagram)  van welke foodblogger jij iets gaat koken.
  • Je kiest een recept en geeft daar een eigen draai aan.
  • Je plaatst het resultaat uiterlijk aan het eind van de maand (maar eerder mag ook) in een POST op Instagram. Je vermeldt hierbij uiteraard de naam van jouw 'Swoeper' en je gebruikt de hashtag #swiepswoepswap. Mij taggen is niet noodzakelijk, maar dit maakt het terugvinden van jouw bijdrage wel zo makkelijk :-)
  • Een blog op je website is natuurlijk extra leuk, maar dit is niet verplicht. Vergeet hierbij de link naar de website van het originele recept niet!
  • Ik vertel je lekker niet wie er iets van jouw blog gaat maken, dat ontdek je vanzelf wel....surprise!

  • Tenslotte nog even dit: Deelname is natuurlijk vrijwillig, maar niet geheel vrijblijvend. Opgeven = meedoen. Daarom een klein tippie mijnerzijds: Begin op tijd! Een maand lijkt lang, maar vliegt voorbij wanneer het de swiepswoepswap betreft. En geloof me (been there, done that), niets zo vervelend om op het allerlaatste nippertje nog iets in elkaar te moeten swoepen. 
Lees meer »

Inspiratie januari 2020

Bijna.... bíjna hebben we die 100 deelnemers aangetikt in januari. Maar ook al is dat nèt niet gelukt, met 94 deelnemers kan ik de januari-editie van de swiepswoepswap toch moeilijk iets anders dan een groot succes noemen!
Super trots ben ik op iets dat als grapje begon, inmiddels is uitgegroeid tot een foodblogswap van serieus formaat. En wat zijn er weer een hoop heerlijke gerechten gekookt en gebakken!
Op Instagram kun je via de hashtag #swiepswoepswap alle geswiepte (ja, dat is een woord) recepten zien. Vele swoepers (ja, ook dat is een woord) hebben vervolgens ook een blog geschreven over hun swiepswoepswap-bijdrage van januari. De links naar enkele van die recepten kun je in onderstaand overzicht vinden.

Lees meer »

Inspiratie november 2019

Met 75 deelnemers is de Swiepswoepswap van november met recht een groter succes dan ooit te noemen. Op Instagram kun je via de hashtag #swiepswoepswap alle geswiepte (ja, dat is een woord) recepten zien. Vele swoepers (ja, ook dat is een woord) hebben vervolgens ook een blog geschreven over hun swiepswoepswap-bijdrage van november. De links naar enkele van die recepten kun je in onderstaand overzicht vinden.
Ikzelf had deze maand de eer iets te mogen koken van My Food Blog. Het kiezen van een recept was nog niet zo makkelijk, Judith heeft zoveel lekkere gerechten op haar blog staan. Eigenwijs als ik ben, heb ik daarom niet één maar twee recepten geswapperd (yep, ook deze term kan in de Dikke van Dale). En zowel de pindakaaswafels als de zuurkoolbroodjes komen hier vaker op tafel! 

Lees meer »