Home » Recepten » Hoofdgerechten » Snelle Koreaanse bulgogi met gehakt

Snelle Koreaanse bulgogi met gehakt

Gepubliceerd op 16 april 2021 om 10:26

Dit recept is een super snelle variant op de Koreaanse bulgogi. En voor iedereen die nu denkt: "Bul-wat?", bulgogi is een in Korea populair gerecht waarbij gemarineerd rundvlees op de barbecue of hete grill wordt bereid. Je schept het vlees op een slablad en eet het vervolgens uit de hand. 

Dat marineren (en het aansteken van de bbq) neemt natuurlijk wel wat tijd in beslag, dus ik besloot voor een snelle variant te gaan. Met gehakt i.p.v. entrecote. En zonder sla, want die bleek op mysterieuze wijze uit onze koelkast verdwenen te zijn. En ik had ook al geen dashipeer (die idealiter door de marinade geraspt dient te worden). Oké, ik geef het toe. Ik heb gewoon een snelle wokmaaltijd met gehakt gemaakt, die in de verste verte wellicht een piepklein beetje iets weg heeft van een authentieke Koreaanse bulgogi.

En o ja, ik vond het een goed idee om er ook nog 3 overrijpe tomaten aan toe te voegen. Wat mij betreft een prima aanvulling, maar de Prins dacht daar duidelijk anders over. Die vond het verdacht veel naar pasta ruiken en had überhaupt niet het idee dat er vaak tomaten in de Koreaanse keuken gebruikt worden. Daar kan ie nog wel eens gelijk in hebben, want er komt in mijn hele Koreaanse kookboek geen tomaat voorbij. Anyway, het is een uitermate smaakvol en snel receptje geworden. En mocht je nu nieuwsgierig zijn geworden naar de authentieke versie van bulgogi, de mannen van 'Wat schaft de Podcast' hebben een hele podcastaflevering gewijd aan de 'Koreaanse BBQ' en met daarin uiteraard het recept voor 'Koreaanse BBQ Beef Bulgogi'. Mét dashipeer. Zij wel. 

Ben je ook zo dol op Aziatisch eten? Dan kan ik je mijn Aziatische noodles met heel veel groente en zalm,  Thais visgerecht in kokosmelk Aziatische speklapjes of Sticky bloemkool met extra pit ook van harte aanbevelen!

Recept voor een snelle Koreaanse bulgogi met gehakt

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 125 - 150 gram (zilvervlies)rijst*
  • 200 gram gehakt (rund of half-om-half)
  • 3 overrijpe tomaten (optioneel)
  • een halve appel
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 stuk gember van ongeveer 2 cm
  • 2 stengels lente-ui
  • een half bosje koriander (optioneel)
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el (of iets meer) sambal 
  • 1 el sesamolie
  • 2 el sojasaus
  • 1 el ketjap
  • 1 el vissaus
  • 1 tl honing

  • 2 eieren (optineel)
  • geroosterd sesamzaad

Wij eten tegenwoordig vaak zilvervliesrijst i.p.v. één van de witte varianten. Deze rijst is voedzamer en vult beter. Wij eten er dan ook minder van (zo'n 125 voor 2 personen).

Aan de slag:

  • Begin met het koken van de rijst zoals aangegeven op de verpakking. De rest van de maaltijd heeft ongeveer even lang nodig, dus binnen 20 minuten staat er een heerlijke (semi-Koreaanse) maaltijd op tafel.
  • Snipper de ui, pers de knoflook en rasp de gember.
  • Mocht je voor de tomaten gaan (zou ik gewoon doen hoor, laat mijn Prins maar kletsen), dan snijd je deze in kleine blokjes.
  • De appel mag (lees: moet, maar dat staat zo onaardig) je schillen en raspen (let op: je gebruikt maar de helft. Eet de rest dus gerust op tijdens het koken). 
  • De lente-ui snijd je in dunne ringetjes. Houd er een paar van de groene apart voor de garnering.
  • Snijd de koriander fijn (maar mocht je koriander naar zeep vinden smaken, dan zou ik 'm lekker achterwege laten).
  • Verhit de sesamolie in een wok en fruit hierin achtereenvolgens de ui, gember en knoflook een paar minuten aan.
  • Voeg de sambal en de suiker toe en bak even mee.
  • Roer het gehakt door het uienmengsel en bak het rul.
  • Voeg de tomatenblokjes, appel, soja, vissaus, ketjap en  honing toe en roer goed door elkaar.
  • Laat de (soort van) bulgogi een minuut of vijf op een laag pitje doorpruttelen.
  • Bak ondertussen de eitjes. Ik heb geen idee of ze dat in Korea ook doen, maar ik vond het er heerlijk bij smaken. En een hele dooier doet het heel goed om het gerecht extra smeuïg te maken (en dat was de Prins zowaar ook met mij eens).
  • Schep de lente-uitjes en de koriander door de bulgogi en roer goed door elkaar.
  • Verdeel de rijst over twee borden en schep de bulgogi erover. Leg de eitjes erop en strooi er nog wat sesamzaadjes en lente-ui over.

Eet smakelijk! (of zoals ze in Korea zeggen: 맛있게 드세요)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.