Salade Niçoise met makreel

Gepubliceerd op 14 juni 2018 om 14:55

De salade Niçoise (vernoemd naar de stad Nice) is een klassieker onder de salades. Er zijn veel verschillende recepten en iedereen beweert dat hun versie de enige echte is, maar deze schijnt dus helemaal niet te bestaan. 
Een salade Niçoise bevat meestal (rauwe) groenten, tonijn, ansjovis, olijven, gekookte eieren, uien en olijfolie, maar er kunnen gerust ingrediënten aan toegevoegd of verwijderd worden. Ik heb voor deze salade voor verse makreel gekozen. Weer eens wat anders dan de traditionele tonijn. 


Recept voor salade niçoise met verse makreel 

Ingrediënten:

  • 2 makreelfilets
  • 3 middelgrote aardappels
  • 200 gram sperziebonen
  • 2 eieren
  • 1 tomaat
  • 2 stengels lente ui. 
  • 2 el zwarte olijven in plakjes
  • 1/2 blikje ansjovis
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 el tijm
  • 1/2 el oregano
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • 1 tl citroensap
  • 2 tl olijfolie (van goede kwaliteit)
  • 1 klontje bakboter (ik zweer bij die van Blue Band)
  • peper en zout uit de molen

Aan de slag:

  • Schrob de aardappels goed schoon en snijd ze in dobbelsteentjes.
  • Kook de aardappels in ongeveer een kwartiertje beetgaar. Giet ze af en laat ze met het deksel op de pan nog even droog stomen (ongeveer vijf minuten).
  • Kook de sperziebonen in ongeveer een kwartiertje beetgaar. Giet af en zet apart. 
  • Verwarm de oven voor op de grilstand (250 graden).
  • Roer de knoflook, oregano en tijm door de olie schep dit door de aardappels.
  • Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 5-8 minuten krokant.
  • Kook de eieren zoals je ze zelf het lekkerst vindt. 
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de makreelfilets op middel hoog vuur gaar en krokant (eerst een minuut of 3 op de huidkant en daarna nog zo'n 2 minuten op de andere kant). 
  • Snijd de tomaat in kleine blokjes en de ansjovis zo fijn mogelijk. De lente ui snijd je in dunne ringetjes. 
  • Maak een dressing van de mosterd, honing, olijfolie en het citroensap en giet dit over de sperziebonen.
  • Schep de sperziebonen en aardappeltjes in een diep bord. Eroverheen mogen de tomatenblokjes, olijven, ansjovis, lente ui en de gehalveerde eieren.
  • Leg de makreelfilets met de huidkant omhoog over de salade heen. Maal er nog wat peper en zout uit de molen overheen. 

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.