Maaltijdsalade met linzen en oesterzwam

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 17:33

Deze vegetarische maaltijdsalade met linzen en knapperig gebakken oesterzwamreepjes is niet alleen heel smaakvol, maar ook perfect als complete maaltijd boordevol voedingstoffen. De combinatie van verschillende texturen en smaken zorgt voor een harmonieuze smaakbeleving en de gebakken oesterzwammen voegen een echte umamismaak toe aan de salade. Bovendien is deze salade snel en gemakkelijk te bereiden en daarmee ideaal voor drukke weekdagen. Lees verder voor het recept en geniet van deze heerlijke salade!

Denk je aan herfst, dan denk je aan paddenstoelen. Ja, en aan eekhoorns, maar die heb ik liever niet op m'n bord. Deze salade ontstond uit een typische 'wat ligt er nog in de koelkast en wat kan ik daar van maken-combinatie'. Zo zou ik zelf nooit bedacht hebben om een linzensalade met oesterzwammen te combineren met witlof, maar dat frisse bittertje bleek juist een uitstekende toevoeging. De knapperig gebakken oesterzwammen geven de salade nét dat beetje extra waar menig carnivoor blij van zal worden. Die van mij in elk geval wel. Met trots presenteer ik jullie daarom 'de herfst op een bord' in de vorm van deze heerlijke maaltijdsalade met linzen, knapperige oesterzwamreepjes en witlof, maar zonder eekhoorns.

 Mijn recept voor salade met linzen en knapperige oesterzwamreepjes

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram gekookte linzen uit blik
  • 200 gram oesterzwammen
  • 2 stronken witlof
  • 150 gram rucola
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • olijfolie van goede kwaliteit
  • balsamicoazijn
  • peper en zout naar smaak

Aan de slag:

  • Snipper de sjalotjes en pers de knoflook. De oesterzwammen mogen in reepjes gesneden worden en de tomaatjes in vieren. Verwijder de harde kern van de witlof en snijd zo fijn als je zelf lekker vindt. Spoel de linzen (in een vergiet) af onder de kraan en laat goed uitlekken. Je kunt ze zelfs nog even droogdeppen met wat keukenpapier, dat zorgt ervoor dat ze later krokanter gebakken kunnen worden.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Fruit de sjalotjes en iets later ook de knoflook gedurende een paar minuten aan. Voeg de linzen toe en bak een minuut of twee mee. Voeg een eetlepel balsamicoazijn toe en roer even goed door. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
  • Bak in een andere pan de reepjes oesterzwam gedurende 5-7 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Ook hier mag wat peper en zout naar smaak overheen.
  • Meng de rucola, cherrytomaatjes en de witlof in een (mooie) saladeschaal en besprenkel met wat olijfolie en balsamico (niet teveel en niet te weinig, precies goed). 
  • Voeg de gebakken oesterzwammen en de linzen toe.
  • Serveer de salade lauwwarm.
  • Heerlijk met in een beetje olie knapperig gebakken tortilla's.

    Eet smakelijk

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.