Witlofsalade met appel, spek en ei 2.0

Gepubliceerd op 15 april 2019 om 19:55

Je zou het misschien niet zeggen, maar in mijn studententijd kon ik echt niet koken. Ik woonde samen met mijn beste vriendinnetje op een etage in Rotterdam (héél gezellig) en ons eten bestond meestal uit aardappels, groenten (bij voorkeur iets à la crèmerigs) en een visstick. Lang leve de Knorr wereldgerechten die rond die tijd hun opwachting maakten. Dat leek tenminste nog ergens op. 
Witlofsalade was destijds ons succesgerecht. Het bestond uit witlof, ham, ei, een appel en heel veel mayonaise. En we aten het met bakken tegelijk! Het recept is in de loop der jaren wel iets aangepast (lees: verbeterd), maar het behoort nog steeds tot mijn lievelingseten. 

Deze salade is een variatie op mijn eerdere witlofsalade met appel en ei.


Recept voor een heerlijke witlofsalade met appel, spek en ei

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250 gram krieltjes met schil
  • 2 eieren
  • 100 gram spekjes
  • 3 stronken witlof
  • 1 zoetzure appel
  • 2 bosuitjes
  • 2 el mayonaise *
  • 2 takjes dille
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 1 el nigellazaad (uienzaad)
  • peper en zout uit de molen

    * Ik gebruikte de zelfgemaakte mayonaise volgens  , maar je kunt er natuurlijk ook prima een kant en klare-variant voor gebruiken. 

Aan de slag:

  • Snijd de krieltjes in vieren en kook ze in een minuut of 20 gaar.
  • Kook de eieren (half zacht of hard, 't is maar wat je lekker vindt) en pel ze. Snijd het ene ei in kleine stukjes en het andere ei in partjes of plakjes.
  • Bak de spekjes in een koekenpan (zonder boter of olie) totdat ze bruin en krokant zijn. Laat ze afkoelen op een stukje keukenpapier.
  • Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes.
  • Verwijder het klokhuis en snijd een derde van de appel in dunne partjes. De rest mag in kleine blokjes gesneden worden. Ik vind het wel mooi staan wanneer de schil er nog omheen zit, maar dit hoeft niet natuurlijk.
  • Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd het witlof in reepjes en doe in een schaal.
  • Snijd de dille fijn en roer deze samen met de mayonaise door de witlof. Ook de bosui, stukjes appel en ei mogen er nu doorheen (houd de partjes apart). Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak een dressing van de olie, mosterd, azijn en honing.
  • Schep de witlof op een mooie schaal.
  • Leg de eieren en de partjes appel bovenop en strooi de spekjes erover.
  • Strooi de nigellazaadjes over de salade en druppel ook de dressing eroverheen.
  • Garneer eventueel nog met wat langere sprietjes bieslook en maal er peper en zout (naar smaak) overheen.

Reactie plaatsen

Reacties

Mirjam
5 jaar geleden

Hoi Mandy, vandaag deze witlofsalade gemaakt en hij was heerlijk! Genoeg voor twee personen, we hebben ervan genoten😀

Mandy
5 jaar geleden

Wat leuk om te horen, Mirjam! Ik vind het altijd een eer wanneer mijn recepten gemaakt worden 😊

Mona
een jaar geleden

Heerlijk r3cept en fris

Anitra Bakker
een jaar geleden

Zojuist gemaakt....heerlijk staat nu in de ijskast dus straks nog.lekkerder

Hennie
9 maanden geleden

Overheerlijk! Ik eet normaal geen witlof. Maar dit recept zal nog regelmatig bij ons op tafel komen. Ik heb het alleen zonder de krieltjes gedaan want mijn man is op dieet en wil het koolhydraatarm houden. Nog bedankt.

Mandy
9 maanden geleden

Wat leuk om te horen, Hennie! Ik krijg er zelf ook weer helemaal zin in om deze lekkere salade snel weer eens te eten. Dank je wel dat je de moeite hebt genomen om te reageren!