Paddenstoelen risotto

Gepubliceerd op 5 oktober 2018 10:25

Ik geloof dat jullie inmiddels wel door hebben dat er hier heul vaak risotto gegeten wordt. In de eerste plaats natuurlijk omdat er niets (nou ja, bijna dan) boven een goede risotto gaat. Heerlijk! Daarnaast is het maken van risotto niet moeilijk en kun je eindeloos variëren met verschillende smaken en ingrediënten. Deze risotto met kastanjechampignons en gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini) is een heerlijk bij de herfst passend gerechtje. 

Ingrediënten (voor 2 personen):


Aan de slag:

  • Laat de gedroogde porcini gedurende enkele minuten weken in 100 ml gekookt water. Haal de porcini uit het water (bewaar dit water wel) en knijp het vocht eruit. Snijd de porcini in stukjes en zet apart.
  • Snijd de kastanjechampignons in vieren.
  • Verhit de bakboter in een klein pannetje en bak de champignons even aan. Breng op smaak met wat peper en zout en zet apart. 
  • Bak de spekjes (zonder boter) in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
  • Fruit de ui enkele minuutjes aan.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
  • Voeg de risotto toe en bak al roerend mee tot de korrels glazig zijn.
  • Giet de witte wijn erbij* en roer tot deze is opgenomen.
  • Voeg vervolgens steeds een scheut hete bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen.
  • Herhaal dit tot de bouillon op is. Wanneer je merkt dat de rijst te droog wordt of aanbakt, voeg dan gerust wat extra bouillon toe.
  • Voeg de Italiaanse kruiden, de porcini en de gebakken kastanjechampignons toe en laat de rijst op een laag pitje verder garen. 
  • Wanneer de rijst gaar is (dit duurt in totaal zo'n 20 minuten), neem je de pan van het vuur en voeg je de roomboter in stukjes toe. Ook de Parmezaanse kaas mag er nu bij. Laat met de deksel op de pan nog een paar minuutjes staan.
  • Schep de risotto op een bord, strooi de peterselie erover en maal er nog wat zwarte peper over.

 

* en als die fles dan toch opengaat, schenk gerust een glaasje in om voor te proeven. Wijn bevordert het kookproces enorm, maar dat is mijn ervaring (ik wil niemand aan een alcoholverslaving helpen natuurlijk).

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.