Yep. Ik ben een risotto-lover en ik schaam me er niet voor. Risotto is namelijk super lekker en, in tegenstelling tot wat veel mensen schijnen te denken, super makkelijk om te maken. Liefde, aandacht en geduld...dat zijn eigenlijk de 3 belangrijkste componenten waar het gaat om het maken van een perfecte risotto. En wijn. Laten we vooral de wijn niet vergeten.
En het mooie is ook nog dat je er eindeloos mee kunt variëren. En ik kan het weten, want ik zag net dat dit het 10e risottorecept op Mandyandmore is. Ik kan jullie mijn paddenstoelen risotto ook van harte aanbevelen. Of de risotto met gegrilde groenten. Of met venkel en zalm. En wat te denken van risotto met rucola en garnalen. Ook lekker....
Recept voor vegetarische risotto met tomaat, wortel en Parmezaan
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 150 gram risotto
- 4-6 flinke wortelen
- 3 tomaten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 20 gram roomboter
- 100 ml droge witte wijn
- 500 ml groentenbouillon (van een blokje)
- 1 el tomatenpuree
- 1 el Italiaanse kruiden
- 25 gram geraspte Parmezaan (zelf raspen, veel lekkerder)
- 25 gram roomboter
- zwarte peper (uit de molen)
- een handje verse (krul)peterselie
Aan de slag:
- Snijd de wortelen in plakjes, de tomaten in blokjes, snipper de ui en pers de knoflook.
- Verhit de boter in een hapjespan (met deksel) en fruit de ui enkele minuutjes aan.
- Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
- Voeg de risotto toe en bak al roerend mee tot de korrels glazig zijn. Ook de wortelen en tomaten mogen er nu bij.
- Schep alles even goed om, giet de witte wijn erbij* en roer tot deze is opgenomen.
- Voeg vervolgens steeds een scheut hete bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen.
- Herhaal dit tot de bouillon op is. Wanneer je merkt dat de rijst te droog wordt of aanbakt, voeg dan gerust wat extra bouillon toe.
- Voeg de tomatenpuree en de Italiaanse kruiden toe en laat de rijst op een laag pitje verder garen.
- Wanneer de rijst gaar is (dit duurt in totaal zo'n 20 minuten), neem je de pan van het vuur en voeg je de roomboter in stukjes toe. Ook de Parmezaanse kaas mag er nu bij. Laat met de deksel op de pan nog een paar minuutjes staan.
- Schep de risotto op een bord, strooi de peterselie erover en maal er nog wat zwarte peper over.
* en als die fles dan toch opengaat, schenk gerust een glaasje in om voor te proeven. Wijn bevordert het kookproces enorm, maar dat is mijn ervaring (ik wil niemand aan een alcoholverslaving helpen natuurlijk).
Reactie plaatsen
Reacties