Risotto met venkel en zalm

Gepubliceerd op 28 maart 2018 om 18:31

Man, man, man (of vrouw, vrouw, vrouw...'t is mij om het even), wat ben ik toch dol op risotto. Heerlijk om zelf van te genieten, altijd een succes wanneer je eters krijgt en heel leuk om te maken. 'n Beetje roeren in een pan, daar komt het eigenlijk op neer (en dat vind ik dus heel rustgevend na een dag hard werken).

Deze risotto met venkel en gerookte zalm behoort tot mijn favorieten. 


Recept voor risotto met venkel en zalm

Ingrediënten (voor een romantisch dinertje voor 2):



Aan de slag:

  • Verhit de bakboter in een pan met dikke bodem op hoog vuur.
  • Fruit de ui enkele minuutjes aan.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
  • Voeg de risotto toe en bak al roerend mee tot de korrels glazig zijn.
  • Giet de witte wijn erbij* en roer tot deze is opgenomen.
  • Voeg vervolgens steeds een scheut hete bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen.
  • Herhaal dit tot de bouillon op is. Wanneer je merkt dat de rijst te droog wordt of aanbakt, voeg dan gerust wat extra bouillon toe.
  • Laat de rijst op een laag pitje verder garen. 
  • Snijd ondertussen een stukje van de onderkant van de venkelknol, halveer in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd daarna in kleine stukjes. Voeg na zo'n 10 minuten de venkel en 1 tl dille toe aan de risotto.
  • Wanneer de risotto gaar is (dit duurt in totaal zo'n 20 minuten), neem je de pan van het vuur en voeg je de roomboter in stukjes toe. Ook de Parmezaanse kaas mag er nu bij. Laat met de deksel op de pan nog een paar minuutjes staan.
  • Rasp de schil van de halve citroen (alleen het geel, het witte deel is heel bitter) en knijp het sap eruit. Roer de schil en het sap door de risotto.
  • Schep de risotto op een bord en maak hem af (of hoe zeg je dat) met de peper en de rest van de dille.
  • Schep ten slotte de zalmblokjes eroverheen. 

 

* en als die fles dan toch opengaat, schenk gerust een glaasje in om voor te proeven. Wijn bevordert het kookproces enorm, maar dat is mijn ervaring (ik wil niemand aan een alcoholverslaving helpen natuurlijk).

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.