10 vragen aan ... Em's Real Food

Gepubliceerd op 25 oktober 2021 om 13:17

Deze stralende dertiger (in haar bloedmooie keuken) is Emma van der Deijl. Het gezicht achter Em's Real Food. Als ik één woord zou moeten kiezen om Emma te omschrijven, dan zou ik gaan voor 'gedreven'. Want door haar gedrevenheid om zich te willen ontwikkelen als receptontwikkelaar en foodfotograaf heeft zij haar onlangs van haar hobby haar werk kunnen maken.

Op haar Instagramaccount neemt zij haar volgers regelmatig mee in dat leerproces. Door het delen van de before- en afterfoto's van hetzelfde gerecht bijvoorbeeld. Zó leuk om te zien hoe Emma gegroeid is en haar foodfoto's de status van amateurfotografie inmiddels ontstegen zijn (daar kan ondergetekende nog wat van leren). 

Emma's recepten zijn uitnodigend en niet al te ingewikkeld, maar vaak nét een tikkie anders dan anders. Door een bijzondere combinatie van ingrediënten bijvoorbeeld of door een onverwachte bereidingswijze. En, niet geheel onbelangrijk, Emma's recepten kloppen altijd. Ik heb haar in elk geval nog nooit op een foutje of een grammetje teveel kunnen betrappen. Da's vast te danken aan haar juristenachtergrond ;-)

Maar goed, genoeg gekletst... Hierbij Emma's antwoorden op mijn 10 vragen! Enne, laat gerust een reactie achter om ons te vertellen wat je ervan vond #vindenwijleuk

De portretfoto's bij dit artikel zijn gemaakt door Jessica Vink. De foodfoto's zijn (uiteraard) van de hand van Emma zelf.

1. Stel jezelf eens voor

Mijn naam is Emma, 36 jaar en tot vorig jaar jurist. Toen ik in 2013 begon met mijn foodblog Em’s Real Food had ik niet kunnen voorzien dat ik zeven jaar later mijn baan op zou zeggen om me volledig te storten op mijn bedrijf! Inmiddels ontwikkel ik niet alleen recepten voor mijn eigen website, maar ook voor andere bedrijven. Daarnaast werk ik als foodfotograaf. Als ik mijn eerste foto’s uit 2013 bekijk, kan ik me maar moeilijk voorstellen dat ik hier later mijn werk van zou maken, haha.

Mijn liefde voor koken is me met de paplepel ingegoten. Als enig kind stond ik van jongs af aan op zondagochtend met mijn ouders in de keuken om samen een uitgebreide lunch te maken. Als vierjarige stond ik met een officiersmes peterselie te hakken. Nu mijn zoon vier is en dat ook wil, besef ik pas hoe dapper dat was van mijn ouders.
Tegelijk ben ik ook heel blij dat ik mijn liefde voor koken op deze manier aan hem kan doorgeven! Hij is bovendien dol op foto’s maken van ons eten en wil regelmatig na mij echte foto’s maken van mijn gerechten. Dan zit hij als een volleerd foodstylist te priegelen voor hij begint.

Als kind was ik dus al dol op koken, zozeer dat ik voor mijn achtste verjaardag een kookpartijtje gaf. Dat die liefde diep zat, was maar goed ook, want op mijn achttiende vertrok ik in mijn eentje naar Montpellier om Frans te studeren. Zo ver van huis moest ik wel zelf koken, maar elke dag iets anders verzinnen om te eten bleek nog best een uitdaging. Via de welbekende wereldgerechten in mijn studententijd in Nederland ging ik langzaam maar zeker steeds vaker gezond koken met echte ingrediënten. 

Ondertussen gaf ik ieder jaar een etentje voor mijn verjaardag: 12 gasten, vier tot zeven gangen. En elk jaar weer kreeg ik de vraag naar de recepten van mijn gerechten.

In 2013 besloot ik die dan maar eens op een website te zetten. Dat was het begin en de rest is geschiedenis. Inmiddels onthoud ik mijn eigen recepten niet eens meer, maar zoek ik ze gewoon op mijn site op.

2. Hoe kun je jouw manier van koken omschrijven?

Mijn gerechten zijn makkelijk, vol verse ingrediënten en meestal vegetarisch. De meeste ervan zijn snel klaar te maken, maar als echte kookliefhebber sta ik zelf ook regelmatig graag wat lang(er) in de keuken. Daar heb ik op mijn site de rubriek “Keukendagen” voor in het leven geroepen. Voor die dagen dat de keuken echt het hart van het huis is.

3. Wie zijn jouw voorbeelden op het gebied van koken?

Mijn voorbeelden zijn absoluut Nigella Lawson en Yvette van Boven. Die laatste om haar creatieve combinaties en vrolijke toon. Nigella omdat, nou ja, ze is Nigella. En haar schrijfstijl is letterlijk en figuurlijk om je vingers bij af te likken!

4. Wat staat er bij jou vaak op tafel?

Met twee jonge kinderen is het soms een verrassing waar we met zijn allen van smullen. Een stevige favoriet zijn burrito bowls, maar ook citroenpasta en spinazierijst staan bij ons regelmatig op het menu.

5. Wat vind jij echt niet lekker?

Er is heel weinig dat ik niet lust, maar met een stuk varkensvlees doe je me écht geen plezier. Met aardpeer ook niet trouwens. Behalve die van Joris Bijdendijk die trouwens ook in Montpellier heeft gewoond. Dat schiep een band toen ik een paar jaar geleden een kookworkshop bij hem volgde.

6. Welk apparaat/gadget/keukengerei is onmisbaar in jouw keuken?

Oeh, ik ben behoorlijk verwend op dit gebied. Maar zonder gekheid: alles staat of valt met een goed koksmes. Emma's hele keuken (en die is groooooot) is er één om jaloers op te zijn!

7. Wat was jouw grootste kookmisser in de keuken?

Ik ben tamelijke klunzig, dus er valt sowieso vrij regelmatig iets hier. En het aantal keren dat ik in mijn vingers heb gesneden, is niet te tellen. Dat is me zelfs TIJDENS een snijworkshop gelukt.
Mijn meest recente mislukking waren denk ik de groentemuffins die ik had bedacht voor de lunchtrommel van onze zoon. Zag er op papier heerlijk uit, pláátjes om te zien ook. Niet te eten zo vies, hahahaha.

8. In welk restaurant moeten wij allemaal een keertje eten?

In Leiden: Sabor. Vrolijke, heerlijke gerechten op één van de mooiste plekken van de stad.

En daarnaast Rijks. Want waanzinnig. Of je er nu als enige zit middenin een sneeuwstorm of de tent vol zit.

9. Welke kookdroom wil jij nog gaan waarmaken?

Toch echt wel een kookboek. Het lijkt me zó tof om mijn eigen boek in handen te hebben! En nog toffer dat mensen er dan uit koken. Dat is ook meteen het leukste van foodbloggen, dat mensen mijn recepten maken én er blij mee zijn. En nog leuker als ze dat dan laten weten! Dus mocht er een oplettende kookboekenredacteur/-uitgever dit lezen: je weet me te vinden!

10. Wat is jouw succesrecept?

Het populairste recept op mijn site is zonder twijfel de krokante tofu uit de oven. Snap ik wel, want niet alleen is dit een overheerlijk en makkelijk gerecht, het is ook één van de weinige manieren waarop (bijna) iedereen tofu lust. Ik houd zelf totaal niet van de sponzige textuur ervan, maar deze tofu lust ik elke dag wel.

Lieve Emma, dank je wel voor jouw antwoorden op mijn 10 vragen. Ik blijf je met plezier volgen en ben benieuwd hoe jij je verder nog gaat ontwikkelen. Met jouw drive gaat dat kookboek er zeker komen. En of dat dan 'Emma's lunchtrommel', 'Koken met (of voor) peuters' of 'Emma's makkelijke  (maar super smakelijke) maaltijd' gaat heten, het wordt vast en zeker een succes! 

Vind je dit nou ook zo'n leuke rubriek? Klik hier voor alle eerdere edities met o.a. Worstenbrood en Wijn, Deb's Bakery & Kitchen, Anniepannie en mijn eigen oma Tine

Reactie plaatsen

Reacties

Ilona
3 jaar geleden

Geen liefhebber van varkensvlees?! Dan heeft Emma vast nog nooit de Momofuku pork belly buns geproefd 😉

Femke Vrolijk
2 jaar geleden

Om mee te doen aan je BBQ-wedstrijd laat ik een berichtje achter bij mijn favoriete foodbloggers samen😊