10 vragen aan ... oma Tine

Gepubliceerd op 31 oktober 2018 om 14:40

De liefste oma van de wereld is vandaag 102 geworden. Lichamelijk niet meer helemaal topfit, maar geestelijk meestal nog aardig bij de tijd. En gelukkig maar, want er zijn nog zoveel dingen die ik haar wil vragen. Nog zoveel prachtige verhalen om naar te luisteren.

Mijn oma bakte de lekkerste appeltaarten, kookte de beste erwtensoep en maakte de mooiste feestjes op mijn bord. Als klein meisje vond ik het heerlijk om haar in de keuken bezig te zien. En te horen. Want oma kon niet koken zonder daarbij te zingen. Ze zegt altijd dat ik op haar lijk. Zingen kan ik niet, maar mijn liefde voor koken heb ik vast van haar. Mijn oma was een echte foodie en kan daarom niet ontbreken in deze rubriek.

Toen ik haar vorige week bezocht, was ze wat verward en erg verdrietig over al haar dierbaren die zij inmiddels moet missen. Ik vertelde haar over mandyandmore.nl (nou ja, ik heb het er maar op gehouden dat ik een kookboek aan het schrijven ben) en vroeg of ik haar hiervoor mocht interviewen. Ze fleurde helemaal op, rechtte haar rug en met een sprankeling in haar ogen begon ze te vertellen....

1. Stel uzelf eens voor….

Mijn naam is Martine den Dulk - Bal. Geboren op 31 oktober 1916. Ik was er één van 7 kinderen, maar het onbetwiste lievelingetje van mijn vader. Toen ik 16 was, leerde ik opa kennen. In 1938 zijn we getrouwd. Ik maakte mijn trouwjurk zelf en droeg, omdat ik wat langer was dan hij, de meest platte schoenen die ik kon vinden. Voor de foto's ging ik zelfs een klein beetje door mijn knieën. Ik heb drie kinderen, 5 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen. 

2. Wat is uw favoriete ontbijt?

Ik ontbijt al mijn hele leven met een beschuitje met boter. Roomboter, want dat is de enige echte boter. Voor opa maakte ik altijd pap. Hij had een zwakke maag en kon niet goed tegen pittig eten. 


3. Wat vindt u echt niet lekker?

Eigenlijk ben ik een heel makkelijke eter, dat ben ik altijd al geweest. Ik lust alles. Ik zou nu wel een kopje erwtensoep lusten eigenlijk.
Ik heb oma vorig jaar haar geheime recept voorerwtensoep weten te ontfutselen, ik zal het snel weer eens voor haar maken. 

4. Welk apparaat/ gadget/ keukengerei was onmisbaar in uw keuken?

Oma keek mij ietwat bevreemd aan toen ik haar deze vraag stelde:
Ik weet niet wat een gadget is, maar het enige wat je nodig hebt in de keuken is een vork, een lepel en een mes. En pannen. Ik had een soeppan waar ik voor de hele familie soep in kon maken. En een heel fijne braadpan van gietijzer. Oma vroeg zich vervolgens af of ik wist waar deze pannen gebleven zijn. Ik heb ze helaas niet. Ik heb wel al haar bakvormen gekregen.

5. Bij welk restaurant moeten wij allemaal een keertje gaan eten?

Restaurant? Jouw opa wilde nooit uit eten!
Ik snap mijn opa wel, oma kookte zelf veel te lekker.

 

6. Wat vond uw omgeving ervan dat u een heuse ‘foodie’ was? 

Oké, ik heb deze vraag natuurlijk niet letterlijk zo gesteld. Ik heb oma gevraagd of haar kookkunsten door iedereen gewaardeerd werden.
Voor opa moest ik opletten wat ik kookte, hij kon vanwege zijn maag niet veel hebben. Maar de rest van de familie genoot er altijd van. Erwtensoep bijvoorbeeld. Of de oliebollen voor nieuwjaarsdag. Met stukjes sukade. Ik maakte ook zelf marsepeinen bonbons, met een walnoot erop.

7. Waar haalde u uw inspiratie vandaan?

Van mezelf (en oma keek me triomfantelijk aan), ik vond het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Maar van de schoonmoeder van mijn dochter heb ik echt Indisch leren koken. Voor verjaardagen maakte ik altijd Indische rijsttafels. Met hete eieren en pittige boontjes bijvoorbeeld. De buurvrouw vond het altijd stinken, maar die was niks gewend en at alleen maar aardappels. 
Indische mensen eten altijd met hun bord op schoot, daar moest ik wel een beetje aan wennen. Ik heb ooit eens een vol bord in mijn schoot gekieperd. Zo over mijn nieuwe jurk heen. 
Tja, ik ben duidelijk een kleindochter van mijn oma. Dit had mij zo ook kunnen overkomen. 

8. Welke tip heeft u voor mensen die zeggen niet te kunnen koken?

Iedereen kan aardappelpuree maken. Of stamppot, dat is ook heel makkelijk. 

9. Welke dromen heeft u nog op het gebied van koken of eten?

Ik zou nog wel eens echt Indisch willen eten. Zoals ik het vroeger maakte. Mijn nicht neemt altijd een visje voor mij mee, dat vind ik ook erg lekker. 
Oma woont sinds een paar jaar in een verzorgingstehuis. Zij kan niet meer voor zichzelf koken. Ze vindt het eten gelukkig meestal wel lekker daar. Op haar verjaardag mag ze altijd iets speciaals kiezen om te eten. Oma kiest standaard voor patat met een kroketje.

10. Wat was uw succesgerecht? 

Ik stond bekend om mijn appeltaarten. Opa schilde de appels altijd voor mij. Wat het geheim van mijn appeltaarten was? In elk gaatje ging een theelepeltje rum. En wanneer hij uit de oven kwam, smeerde ik hem in met wat abrikozenjam, daar ging de taart altijd mooi van glimmen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Ilona
6 jaar geleden

Wat heerlijk dat jij je oma nog hebt! En wat ontzettend leuk om haar antwoorden te lezen. Ennuh niet met je bord op schoot eten hè; we weten nu van wie je het hebt ;)

Mandy
6 jaar geleden

Haha, mijn oma is gelukkig verder een stuk handiger dan haar clumsy kleindochter.

Nicole
6 jaar geleden

Gefeliciteerd met je oma, wat een respectabele leeftijd! Heerlijk, die antwoorden. Zo lekker nuchter. In elk gaatje een theelepeltje rum moet ik ook eens gaan proberen ;)

Mandy
6 jaar geleden

Dank je wel...ja, mijn oma is zeker lekker nuchter. Ik moet altijd zo lachen om haar uitspraken. Ze zei pas eens: 'Nou, geef me maar een dikke knuffel, want jou kennende moet ik daar nog lang op teren'. En dat terwijl ik eigenlijk best vaak bij haar op visite ga.

Judith
6 jaar geleden

Mooi interview met je oma. Mijn oma was ook van 1906 en kookte ook graag..

Riet Hauser
6 jaar geleden

Oma Martine den Dulk . Wat een lieverd is ze nog steeds. Attent en geïnteresseerd in iedereen. Ik ken haar nu ruim 55 jaar. Ik ben een tante van Mandy. Ik hoop haar nog een tijd mee te maken, ze hoort zo bij de familie. Stuur haar regelmatig een kaartje, dan is weer gelukkig.

Mandy
6 jaar geleden

Ja, het is zeker een lieverd. En die kaartjes van mijn attente tante waardeert zij altijd enorm!

Christina
3 jaar geleden

Wat een super leuk interview met je oma. Haar antwoorden en reacties zijn geweldig!

Mieke ( keto)
3 jaar geleden

Ik ga binnenkort het recept van de erwtensoep maken. Zo kwam ik hier terecht. En de 10 vragen, ik ken je oma niet maar lijkt mij een lieve vrouw en die heerlijk kan koken.

Marjan
2 jaar geleden

Lieve Guusje 🐶 kies mij en maak mij net als oma tine zo blij 🥰