10 vragen aan ... B(l)ij Bosch

Gepubliceerd op 2 januari 2022 om 15:29

Och hemeltje lief, wat ben ik dol op de foodie die ik voor deze eerste editie van 2022 het hemd van het lijf mocht vragen. Hilde Bosch, het gezicht achter het bijna gelijknamige Instagramaccount Blijbosch, staat namelijk dagelijks garant voor een glimlach (of meer dan dat) op mijn gezicht. Of het nu gaat om haar hilarische stories en hashtags (!), marktvlogjes of andere semi-serieuze overpeinzingen, geef deze vrouw een podium en ik garandeer je dat je een leuke avond hebt. 

Maar deze goedlachse Brabantse en heuse 'borrelkoningin' is meer dan dat. Haar blog B(l)ij Bosch staat vol met heerlijke recepten en reviews van restaurants in 'haar' stad Den Bosch, hier en daar (en nu citeer ik Hilde zelf even) opgeleukt met een smeuïg verhaaltje en/ of weetje. Ik wens jullie veel plezier met het lezen van de antwoorden van Hilde op mijn 10 vragen.

1. Stel jezelf eens voor

B(l)ij Bosch dus. Waarom? Niet omdat mijn voornaam 'blij' is (haha), maar ik ben over het algemeen gewoon een blij mens. Hilde heet ik van voren en ik mag me gelukkig prijzen met 'Bosch' als achternaam. Maar die naam staat voor zoveel meer dan dat. Zo woon ik in het centrum van het fantastisch mooie, bourgondische Den Bosch (met mijn man Ad, twee ragdolls Figaro en Samba, mijn rommelhondje Bobbie en Friese stabij Leffe) én ik ben er geboren. En alsof dat nog niet genoeg 'Bosch' in mijn leven is, werk ik als projectadministrateur bij een Bossche woningcorporatie en mag ik mijzelf na mijn afgeronde cursus Boschlogie een heuse 'Boschloog' noemen.

Verder ben ik een echte bourgondische smulpaap. Als je me niet kunt vinden op één van de vele terrassen of gezellige kroegen die onze stad telt, is de kans heel groot dat ik thuis achter het fornuis sta. Ik vind het heerlijk om vrienden en kennissen uit te nodigen voor een goede borrel (lees: wijn) met een bijpassende hap of met zijn allen in de tuin waar ik de scepter over de barbecue zwaai. De keuken is echt mijn domein!

Ik denk dat ik van beide ouders mijn liefde voor koken heb meegekregen. Wijlen mijn vader hield ontzettend van goede wijnen en we hadden dan ook een heuse wijnkelder (kleintje hoor) in ons huis. In het buitenland kon hij vele kilometers omrijden, omdat ze daar in dat ene tentje de allerbeste lekkerste verse kreeft hadden. Maar op zondag stond er steevast een Chinese afhaalmaaltijd op het menu. Mijn moeder lust echt alles en kan een aardig potje koken. Niet gek dat ik een echte blije Bossche Bourgondiër geworden ben.

2. Hoe kun je jouw manier van koken omschrijven?

Mijn hart ligt toch wel bij het maken en ontwikkelen van nieuwe borrelhappen. Het liefst niet te ingewikkeld en al helemaal geen dingen die een dagenlange voorbereiding vergen. Daar ben ik veel te ongeduldig voor. Voor mijn recepten op de website is het noodzakelijk om aantallen en gewichten van de ingrediënten te weten, maar eigenlijk heb ik daar een broertje dood aan. Een beetje van dit en een snufje van dat, even proeven, nog meer een ditje en datje; dat werk dus.

3. Wie zijn jouw voorbeelden op het gebied van koken?

Helemaal lyrisch ben ik van Nigella Lawson. Zo blij dat ik sinds heel kort al haar boeken heb, zodat mijn serie compleet is. Nigella houdt net als ik van limoen i.p.v. citroen in haar gerechten en ze is ook niet vies van het koken met de nodige alcohol. Ze beschikt daarnaast over een enorme portie humor. Een vrouw naar mijn hart! Ik zou heel graag een keer bij Sergio Herman willen eten. Eigenlijk zou ik graag met Sergio Herman willen eten. Weet alleen niet of ik dan nog een hap door mijn keel krijg, want ik vind dat echt een lekker ding 😉. Oeh, mag ik mee? Mag ik mee? 

4. Aan welk gerecht bewaar jij de mooiste herinneringen?

Da's een lastige. Ik heb zoveel lekkere gerechten gegeten. De ambiance, sfeer en setting spelen voor mij ook een grote rol wanneer je kunt zeggen dat je heel erg lekker gegeten hebt. Zo denk ik altijd terug aan de gamba’s die ik tientallen jaren terug heb gegeten in een heel klein restaurantje in Tunesië of de kreeft Thermidor die ik vorig jaar zomer op een zonnig terras at in het gezelschap van een dierbare vriendin. Wil je echt weten wat er vaak bij mij op tafel staat? Dat is echt vreselijk ordinair maar zo verslavend lekker…. een frikandel speciaal. Ik mag van mezelf een keer per week één frikandel speciaal eten.

5. Wat vind jij echt niet lekker?

Orgaanvlees; levertjes, niertjes, maagjes. Bleggh! De structuur vind ik vreselijk, het stinkt en het ziet er gewoon vies uit. Nu zie ik meteen mensen bedenkelijk kijken die meteen de vraag willen stellen of ik wel weet wat er in een frikandel speciaal zit? Ik wil dat dus gewoon niet weten! 

6. Welk keukengerei is onmisbaar in jouw keuken?

Heel lang hoefde ik over deze vraag niet na te denken. Het zijn er eigenlijk twee en ze passen heel goed bij elkaar. Het zijn de kurkentrekker en de kaasschaaf. Geen verdere uitleg noodzakelijk lijkt me.

7. Wat was jouw grootste kookmisser in de keuken?

De meest hilarische is dat ik escargots uit de diepvries had gehaald en vervolgens opwarmde in de magnetron. Op enig moment dacht ik vuurwerk te horen. Als gillende keukenmeiden vlogen de slakken door de magnetron. Tegenwoordig vergeet ik vaak dat er iets staat te koken zoals eieren of aardappels en staat vervolgens het hele huis blauw van de rook. Niet erg handig….

8. In welk restaurant moeten wij allemaal een keertje eten?

Je maakt me heel blij als ik mee mag lunchen bij Jacks foodbar aan de Brede Haven in Den Bosch. De naam doet vermoeden dat het hier een snackbar betreft, maar niets is minder waar. Ze serveren er heel mooie, creatieve en duurzame gerechten. Echt een aanrader. De lekkerste spareribs, carpaccio én mosselen eet je bij Lunch- & Dinercafé van Puffelen , maar wil je wat chiquer, dan loop je 10 meter door om aan te schuiven voor een fantastisch, sterrenwaardig diner bij Auberge de Veste. And last, but not least wil ik toch echt het lievelingsrestaurant van mijn man Ad vermelden; de beste steak in town eet je bij Rancho Bravo in de Orthenstraat. Oeh, toch nog eentje…de lekkerste frikandel speciaal hebben ze bij ff Frietje in de Uilenburg.

Haha Hilde, je hebt hier bijna een 'adresboekje van B(l)ij Bosch' geschreven.

9. Welke kookdroom wil jij nog gaan waarmaken?

Mijn allergrootste droom is op dit moment een nieuwe keuken. Je zult het niet geloven, maar mijn keuken was dus echt waardeloos. Ik heb jaren op twee gaspitten gekookt (de rest deed het niet meer) en als het koud en/ of nat is, kon ik geen gebruik maken van apparatuur zonder kortsluiting te veroorzaken. Maarrrrr... Er gloort licht in de duisternis want onze nieuwe keuken is in zicht én ik krijg er een heuse borrelbar in. Ik kan niet wachten tot ik weer heerlijk kan kokkerellen!

10. Wat is jouw succesrecept?

Weet je dat ik dit dus de aller moeilijkste vraag van de tien vind? Wat ik zelf echt een heel mooi en chique borrelhapje slash amuse vind, is het door mijzelf ontwikkelde recept voor mijn prachtige palingamuse. Die kan echt altijd of het nu Pasen of Kerst is of een andere bijzondere gelegenheid of gewoon omdat het een mooie dag is. Succes verzekerd!

Lieve Hilde, dank je wel voor jouw antwoorden op mijn 10 vragen. Ik vond het een eer dat mijn 'instazus' mee wilde doen aan deze rubriek. Net zoals ik het super leuk vond dat ik onlangs gevraagd ben voor jouw rubriek 'Het adresboekje van ... ' (mijn antwoorden en beste adresjes in Rotterdam vind je hier).

Laat 2022 het jaar zijn dat we dan ein-de-lijk samen eens in jouw Den Bosch of mijn Rotjeknor gaan eten!

Vind je dit nou ook zo'n leuke rubriek? Klik hier voor alle eerdere edities met o.a. Eefsfood, Heerlijke Happen, Foxilicious en mijn eigen lieve moeder: Magda

Reactie plaatsen

Reacties

Hilde van den Bosch
2 jaar geleden

Ohhh zoooo leuk en lief! Tot snel lieve Mandy 😘