10 vragen aan ... Worstenbrood & Wijn

Gepubliceerd op 20 augustus 2018 om 14:02

Graag stel ik Ilona van 'Worstenbrood & Wijn' aan jullie voor. Deze Bourgondische blogger met Brabantse roots en een voorliefde voor bitterballen 'ken' ik nog niet zo lang. Ze kwam voorbij op Instagram en sindsdien ben ik fan. Vanwege haar inspirerende recepten, haar prettige manier van schrijven, haar eerlijke kookboekrecensies en ja, ook vanwege die eerder genoemde bitterballen. Want daar waar geborreld wordt, MOETEN bitterballen gegeten worden. Vind ik. En iedereen die deze visie met mij deelt, kan ik alleen maar omarmen :-)

1. Stel jezelf eens voor….

Ilona, 36 jaar, Bourgondiër in hart en nieren en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig met eten en koken in mijn hoofd. Om alle recepten die ik maak makkelijk terug te kunnen vinden ben ik 2 jaar geleden de blog Worstenbrood & Wijn begonnen. Waarbij ‘Worstenbrood’ staat voor mijn Bourgondische Brabantse roots & ‘Wijn’ voor de droom die ik heb om een kleine wijngaard in de tuin aan te leggen. Verder ben ik de trotse bezitter van een mooie moestuin, reis als het even kan de wereld rond (niet handig trouwens met een moestuin) en heb een zwak voor de Midden Oosterse keuken.

2. Wat is jouw favoriete snack/ ontbijt?

Favoriete ontbijt; Eggs Benedict met gerookte zalm. Dat maak ik nooit zelf maar ik mag het graag bestellen die enkele keer dat ik buiten de deur ontbijt. Pannenkoeken met bacon, kaas & stemgember eet ik trouwens ook graag als ontbijt op mijn vrije dag. Team hartig dus ;) Verder sla ik het ontbijt meestal over.

Favoriete snack: Dat mag geen verrassing zijn: iedereen die mij volgt weet dat ik ontzettend graag bitterballen maak. En eet!  Altijd met een andere vulling en een bijpassende mayonaise.

 

3. Wat vind jij echt niet lekker?

Rauwe oesters. Ik weet dat het not-done is als foodie om niet van rauwe oesters te houden maar ik kan echt niet tegen de structuur. En de smaak van zeewater. Gegratineerd of verwerkt in een saus vind ik ze wel weer lekker.

 

4. Welk apparaat/gadget/keukengerei is onmisbaar in jouw keuken?

Dat ligt een beetje aan het seizoen. In de zomer wordt de slacentrifuge bijna dagelijks gebruikt. Met sla en bladgroenten uit de moestuin moet je alles minstens 2 keer wassen om geen zand op je bord te hebben. Het hele jaar door gebruik ik mijn Microplane rasp veel om citroenschil e.d. fijn te raspen. En scherpe messen vind ik echt onmisbaar.

 

5. Bij welk restaurant moeten wij allemaal een keertje gaan eten?

Bij Beluga Loves You in Maastricht! En dan moet je snel zijn want chef Hans van Wolde gaat volgend jaar een nieuw restaurant beginnen. Beluga is al ruim 10 jaar mijn lievelingsrestaurant en ik ga er elk jaar minstens 1 of 2 keer lunchen. Voor een restaurant met 2 Michelinsterren hebben ze de meest geweldige lunchdeal. Het is elke keer weer op en top genieten. Alles klopt daar; het eten, de wijnen, de bediening, de sfeer, de stad.

 

6. Wat vindt jouw omgeving ervan dat jij een heuse ‘foodie’ bent?

Ze vinden het meestal wel leuk, vooral als ze aan mogen schuiven. Aan de andere kant zorgt het er ook voor dat anderen niet goed voor mij durven te koken. Omdat ze het idee hebben dat ze dan ineens alles uit de kast moeten trekken. Mijn man wordt er soms ook weleens moe van; dan wil hij gewoon een aardappeltje bakken en heb ik weer een gratin in mijn hoofd zitten die ik perse wil uitproberen. We eten dan ook regelmatig erg laat omdat ik nieuwe recepten wil testen en dat kost meestal meer tijd dan gepland.

 

7. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Van de menukaarten van toprestaurants, van de lokale specialiteiten die ik proef tijdens reizen of weekendjes weg, uit mijn enorme verzameling kookboeken en natuurlijk van wat ik voorbij zie komen bij andere foodies op Instagram.

 

8. Welke tip heb jij voor mensen die zeggen niet te kunnen koken?

Oei dat vind ik een lastige. Want ik vind stiekem dat echt iedereen kan koken. Gewoon doen, gewoon proberen. En wil je een etentje geven maar zie je dat van te voren al in de soep lopen? Niet aan beginnen dan. Gewoon naar een goede kaasboer gaan om lekkere kaasjes en nootjes te halen, stokbrood en gekruide boter erbij (zie mijn site, dat kan echt iedereen maken) en een lekkere fles wijn op tafel. Dat is altijd goed. Of je laat sushi bezorgen ;)

 

9. Welke dromen heb jij nog op het gebied van koken of eten?

Ik zou ontzettend graag de koksopleiding aan de Cordon Bleu kookschool in Parijs volgen. Manlief en ik hadden zelfs het geld al bij elkaar gespaard om dat te kunnen verwezenlijken en daar een paar maanden te wonen. Maar toen hebben we met dat geld een andere droom verwezenlijkt en onze huidige woning gekocht. Een andere droom is om bij L’Arpege in Parijs te eten; een restaurant met 3 Michelinsterren waarbij de gerechten hoofdzakelijk uit groenten bestaan. Die weer uit zijn eigen moestuinen komen. Sinds ik die aflevering zag op Chef’s Table staat een bezoekje hoog op mijn bucketlist.

 

10. Wat is jouw succesgerecht? 

Mijn grootste succesgerecht zijn de chorizo-paprika bitterballen. Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die ze niet lekker vindt. Het zijn ware smaakbommetjes en als je ze eenmaal hebt geproefd trek je voortaan je neus op voor alle kant-en-klare bitterballen. Een ander succes gerecht is de cole-slaw. Die maak ik al jaren volgens dit recept en ook die valt bij iedereen in de smaak. Het is tevens een van de meest bekeken recepten op Worstenbrood & Wijn

Reactie plaatsen

Reacties

Boor
6 jaar geleden

Wat leuk lieve Ilona en lieve Mandy! Ben fan van jullie beiden! 😘

Sanne Derks
6 jaar geleden

Wat een leuke categorie(weet ff niet of je dat zo noemt hihi) op je site!
Super leuk bedacht!!
Groetjes Sanne van Sannesfavorieten!!

Nicole
6 jaar geleden

Wat superleuk om te lezen. Veel wist ik wel al een beetje van Ilona, maar ben toch weer heel wat nieuwe dingen te weten gekomen ;). Ontzettend leuke rubriek!

Ilona
6 jaar geleden

Ik zit vol verrassingen Nicole ;)