10 vragen aan ... PaTESSerie

Gepubliceerd op 6 juni 2021 om 07:39

Zeg je bakken, dan zeg je Tessa. Zeg je chocolade, dan zeg je... ook Tessa. En zeg je "Goedlachse Friezin die fantastisch kan bakken én alles van chocolade weet", dan kan dat natuurlijk over niemand anders gaan dan over Tessa Couperus, de vrouw achter PaTESSerie

Ik heb Tessa een aantal keer 'mogen' ontmoeten en ik kan jullie vertellen, 'What you see, is what you get' bij deze gezellige bakfanaat. Heerlijk nuchter, ontzettend sympathiek en haar oranjekoeken zijn om je vingers bij af te likken. De rest van haar baksels vast ook, maar deze typisch Friese lekkernij heb ik zelf geproefd toen Tessa en ik samen met wat andere foodbloggers een dagje gingen zeilen.
Bij de voorbereiding van dit artikel liep het water mij regelmatig in de mond bij het zien van alle lekkere taarten, koekjes en andere zoetigheden die ik op haar website voorbij zag komen. Mijn handen begonnen zelfs te jeuken om zelf de keuken in te duiken om iets te bakken. En dat zegt heel wat, want ik ben eerlijk gezegd een beetje bang om te bakken. Er gaat bij mij namelijk altijd wel iets mis. Maar... met de baktips van Tessa durf ik het aan om binnenkort weer eens een taart te bakken.
Ik wens jullie veel plezier bij het lezen van Tessa's antwoorden op mijn 10 vragen, maar... wees gewaarschuwd. Voor je het weet sta je in de keuken om zelf iets te bakken!

Foto: Debbie Bodewes | https://hetingredient.nl/

1. Wie ben je , wat doe je...? Vertel!

Ik ben dus Tessa en woon in een prachtig, klein dorpje in Friesland. Een geboren en getogen Friezin, maar in de loop der jaren ook de hele wereld over geweest en ik heb zelfs een aantal jaren in Zuid Amerika gewoond.

Mijn liefde voor het bakken is er altijd al geweest. Als ik me als kind verveelde, mocht ik een recept uit het bakboek van mijn moeder kiezen, zelf de boodschappen halen in de buurtsuper en was ik de hele zaterdag in mijn element om iets nieuws uit te proberen. Het heeft echter tot na mijn wereldreis in 2010-2011 geduurd dat ik besloot er echt meer mee te gaan doen. Ik dook de wereld van de Franse patisserie in en sindsdien is het einde zoek. Nu wil ik alles weten over bakken.

In de tijd dat ik in Ecuador woonde, kwam ik in contact met cacaoboeren daar en werd ik getriggerd door de grote verschillen in chocolade. Eenmaal terug in Nederland werd ik vrijwilliger bij hét chocolade festival van Nederland: Chocoa. Sinds ik het verschil weet tussen echt goede chocolade en chocolade ’snoepgoed’ uit de supermarkt, was er geen weg meer terug en heb ik inmiddels mijn eerste diploma voor Chocolate Taster in de pocket.

2. Hoe kun je jouw manier van bakken omschrijven?

Ik ben een technische bakker (noem me gerust een bak-nerd) en ik wil snappen hoe het zit. Waarom werkt het ene wel en het andere niet? Je zult mij dus niet snel met kant en klare-bakmixen aan de slag zien gaan, al ben ik natuurlijk ook op die manier ooit begonnen met bakken (zijn we dat niet allemaal?). Het liefst maak ik nieuwe dingen, want dat is het leukste om te ontdekken. En het namaken van Franse klassiekers van toppatissiers, daar word ik ook superblij van. Maar in de praktijk houd ik het toch vaak bij de wat snellere en gemakkelijkere dingen. Koekjes, cakes en taarten op basis van een sloffenbodem blijven leuk om te maken.

3. Wie zijn jouw voorbeelden op het gebied van bakken?

Met stip op nummer 1 staat onze eigen Robèrt van Beckhoven: Ik heb zo veel geleerd van hem, wat een inspirerende man is dat! Zijn kennis en passie voor het vak is aanstekelijk, maar ook zijn praktische manier van bakken is een voorbeeld voor mij.

Daarnaast heb ik enorm veel bewondering voor Hidde de Brabander. Hij heeft zóveel technische kennis en weet dat ook te vertalen in de prachtigste creaties. Sommige bereidingen in zijn boeken zijn echt mind-blowing (cacao-bouillon, hoe kom je er op) en je kunt heerlijk 'chocolade-praten' met hem, haha.

En verder? Heb je even? Alle toppatissiers van de wereld. Ik noem een Frank Haasnoot, Joris van Hee, Pierre Hermé, Aumary Guichon en Antonio Bachour, maar kan zo nog wel even doorgaan.

4. Wat is het lekkerste dat je ooit gegeten hebt?

Oeh, da's een lastige! Ik heb ooit in Engeland bij Dominque Ansel Bakery een patisserie gebakje geproefd wat gewoon helemaal klopte qua smaak en structuur. Het wow-effect is altijd blijven hangen, maar ik heb eigenlijk geen idee meer wat het precies was of hoe het heette.

En verse pulp die om een cacaoboon zit! Man, wat is dat lekker. Fris, tropisch en zoet. Het neigt naar lychee, maar dan toch nét even anders.

5. Wat vind jij echt niet lekker?

Van die afbakcroissantjes uit blik, brrr. Ik eet ze wel eens met mijn nichtjes, maar eigenlijk zijn die dingen niet te hachelen. Veel te zoet en chemisch van smaak.

6. Welk apparaat is onmisbaar in jouw keuken?

Een goede weegschaal! Ik kan een tijdje zonder oven, want er is ook genoeg zonder een oven te bakken. Een staande mixer is natuurlijk fantastisch, maar je kunt zonder (en ik kan het weten, want de mijne is stuk). Een weegschaal is echter onmisbaar… wanneer je hoeveelheden gaat gokken, kan dit er echt voor zorgen dat je baksels volledig kunnen mislukken.

Met mijn een beetje van dit en een beetje van dat-manier van koken, kan ik daar inderdaad over meepraten.

7. Wat is jouw grootste misser in de keuken?

Tijdens mijn allereerste chocoladeles hadden we een heel relaas aangehoord over het smelten van chocolade. Over waarom je dat altijd au bain-marie moet doen, omdat de boel anders verbrandt. Het werd ons echt ingepeperd. Maar ik was zo zwaar onder de indruk van de leermeester, dat mijn bakmaatje en ik de chocolade zo in een pan op het vuur hebben gekieperd… Ik zal die uitbrander (mooie woordspeling) nooit meer vergeten en voelde me zo ontzettend dom.

Foto: Debbie Bodewes | https://hetingredient.nl/

8. Bij welk restaurant moeten wij allemaal een keer gaan eten?

Qua restaurant kan ik je weinig tippen (tenzij ik natuurlijk schaamteloos de bedrijven promoot waar ik vol trots werk/ gewerkt heb: Restaurant Groencentrum Witmarsum (voor het gebak), Proefkantoor de Klerk (de beste pizza’s van Friesland) en De Friezinn (een uniek bedrijf!).

Ik ga eigenlijk nooit uit eten. Ten eerste omdat ik liever aan ‘de andere kant’ sta (dus in de keuken) en ten tweede omdat ik er het budget niet voor (over?) heb.

Maar dit geldt zeker niet wanneer het patisserie betreft. Bij Patisserie Linnick in Amsterdam koop ik zonder nadenken een halve vitrine aan gebakjes leeg. De bonbons van Friandries (Tilburg) moet je ook echt eens proberen en wil je meer over alle verschillen in chocolade weten dat is Chocolátl in Amsterdam de place to be. Zorg dat je in gesprek raakt met eigenaar Adil en er gaat een wereld voor je open.

9. Welke bakdromen heb jij nog?

Een eigen bak- en chocoladestudio. Voor mezelf om mooie dingen te maken en dat ook goed vast te kunnen leggen, maar ook om anderen het bakken en werken met chocolade te kunnen leren.

Ik reserveer nu alvast een plaatsje!

10. Wat is jouw succesrecept?

Er zijn veel recepten die ik echt fantastisch vind, maar wanneer je deze slagroomtaart zelf goed kunt maken heb je écht de basis te pakken om heel veel lekkere gebakjes te kunnen maken. Alle basistechnieken zitten erin: een goede biscuit, banketbakkersroom en goed opgeklopte slagroom.
Oh en als Fries: hét recept voor een Friese oranjekoek natuurlijk!

Lieve Tessa, dank je wel voor het beantwoorden van mijn 10 vragen. Dankzij jou weet ik nu dat echte chocolade niet te vergelijken is met de (meeste) meuk die er in de Nederlandse supermarkten verkocht wordt en dat oranjekoek helemaal niet oranje is. En door jouw enthousiasme durf ik het aan om binnenkort zelf de keuken in te duiken en een heuse slagroomtaart te gaan bakken. Want als jíj zegt dat iedereen dat kan, dan geloof ik dat. Dat al jouw (bak)dromen maar uit mogen komen!

Heb je ook zo genoten van deze editie van '10 vragen aan ...'? Klik hier voor de antwoorden van andere foodbloggers zoals EEFSFOOD, Anniepannie, Food from ClaudNine of mijn eigen oma Tine.

Reactie plaatsen

Reacties

Hilde
3 jaar geleden

Superleuk om te lezen! En ja, ook ik ga (bijna) om om te gaan bakken maar dan ga ik eerst voor de niet oranje oranjekoek.

EllenJaimy
3 jaar geleden

Leuk weer om te lezen! Die niet oranje oranjekoek ziet er heerlijk uit!

Agnes
3 jaar geleden

Wat een leuk stuk heb je weer geschreven! Als "niet koekenbakker" nu nog meer bewondering voor de passie van Tess!

Nicole Snoek-Sliepenbeek
3 jaar geleden

Wat leuk weer om te lezen. heb ook enorme bewondering voor Tessa. En ze is inderdaad zo'n leuk mens!

Daniëlle
3 jaar geleden

Te leuk om te lezen, geweldig woord ook 'baknerd'. Als dat zulke heerlijke zoete traktaties oplevert hoop ik dat er nog heel veel baknerds op zullen staan. Zoet bakken is ook gewoon erg leuk. Wel precies het recept volgen, want inderdaad meten is weten.

Diënty
3 jaar geleden

Wat super leuk om te lezen! Ook ik sta voor in de rij als het gaat om een chocoladecursus bij Tessa!