10 vragen aan ... Heerlijke Happen

Gepubliceerd op 10 januari 2020 om 11:20

Zeg je Heerlijke Happen, dan zeg je smoothiekoningin, 'Rondje met het hondje', 'On the road again' en een blog vol heerlijke recepten. Mevrouw Heerlijke Happen herself (aka Francine) kon dan ook niet ontbreken in deze rubriek. Toen ik haar vroeg of ze mee wilde werken, antwoordde ze enthousiast dat ze dat graag wilde, maar dat ik dan wel gelijk moest komen lunchen. Zo gezegd zo gedaan en ik vertrok gewapend met mijn spraakrecordertje richting het pittoreske Andel (en nee, daar had ik ook nog nooit van gehoord). Aldaar werd ik hartelijk ontvangen door Francine, dochter Jools en beagle Lily. Die laatstgenoemde begint zo langzamerhand een heuse BNH (bekende Nederlandse hond) te worden, want ze speelt een niet onbelangrijke rol in de stories die Francine dagelijks op haar Instagram post. 
Ruim 3 uur en een heerlijke lunch later vertrok ik weer huiswaarts. Met keelpijn van het vele praten en een spraakopname van het interview waar je u tegen zegt. Aan mij de schone taak om daar een logisch verhaal van te maken....

10 vragen aan ... foodblogger Heerlijke Happen

1. Stel jezelf eens voor... 

Mijn naam is Francine Lankamp van het Foodblog Heerlijke Happen en ik ben 39 jaar. Samen met mijn man Jaap, dochter Jools van 10 en Lilly (de beagle) vormen wij een heel gelukkig gezinnetje. 

Hoe is jouw liefde voor koken ontstaan?
Al zo lang ik me kan herinneren was lekker eten belangrijk in ons gezin. Anders dan bij vriendinnetjes thuis, aten wij nooit stipt om 6 uur een prakkie (wij waren op dat gebied heel Mediterraans ingesteld). Mijn ouders waren allebei graag in de keuken te vinden en bereidden daar de lekkerste gerechten. Dat varieerde van snert of eenvoudige eenpansgerechten tot uitgebreide diners met hele kippen uit de oven. Het kwam echter ook regelmatig voor dat we onverwacht uit eten gingen, omdat mijn ouders toch niet zo'n zin hadden om te koken.

En jij hielp gezellig mee?

Nou nee, eigenlijk niet. Dat kwam pas toen ik wat ouder werd en mijn moeder vond dat het wel eens tijd werd dat ik ook leerde koken. En dat begon dus echt gewoon met 'hoe kook je een ei'. Ik heb jarenlang op zondag zelfgebakken vissticks gegeten met witte bonen in tomatensaus. En toen ik eenmaal op mezelf woonde, leefde ik op kippenvleugeltjes met sla. Maar echt. En dat elke dag. 

Ik hoor hier nog geen liefde voor koken uit spreken, hoe is dat dan toch zo gekomen?

Tja, dat komt dan uiteindelijk toch door die Bourgondische instelling die ik van huis uit heb mee gekregen. Ik wilde gewoon lekker eten en daar moest ik toch echt zelf voor zorgen. Dus ik begon steeds meer te experimenteren. En ik merkte op een gegeven moment dat ik er steeds beter in werd en er meer plezier aan beleefde. Ik vond het ook heel leuk om dinertjes te verzorgen en het waren eigenlijk vooral mijn gasten die erop aandrongen dat ik 'er iets mee moest gaan doen'. Maar wat dat 'iets' dan moest zijn, daar had ik nog geen idee van.

En dat werd dus een foodblog?

Niet direct hoor. Ik weet nog dat Jaap en ik voor ons 5-jarig huwelijksjubileum een weekendje weg waren. We aten de eerste avond in ons hotel en dat was  zó subliem goed, dat we er eigenlijk het liefst de dag daarna weer wilden eten. Maar omdat we dat toch wat gek vonden, reserveerden we een tafel bij een (goed aangeschreven) pizzeria in de buurt. En tja, dat viel gewoon vies tegen. Ik had me enorm verheugd op een authentieke, goed gevulde minestrone en die kwam niet eens een beetje in de buurt van the real Italian thing. En om over de ossobuco nog maar te zwijgen. Eenmaal thuis heb ik het hele menu nagekookt. Maar dan goed. Om de recepten niet meer te vergeten, heb ik ze opgeschreven. Gewoon in een oud schrift. Dat heb ik jaren gedaan. Op een gegeven moment begon ik (toen nog heel slechte) foto's van mijn gerechten op Facebook te posten. En zo ontstond langzamerhand het idee om een foodblog te beginnen. 

En toen? 
Nou ja, toen kwam het moment dat ik door een 'carrièreswitch' de ruimte had om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Samen met Jaap heb ik besloten om mezelf een jaar te geven en er helemaal voor te gaan. Maar dan wel gelijk goed. Dus een blog in combinatie met accounts op de verschillende sociale media. Ik zorg voor de inhoud en Jaap is de stille, technische kracht op de achtergrond. En ik ben dus degene die kookt, fotografeert, blogt en voor de camera staat te tetteren, haha.

Hoe kwam je op de naam 'Heerlijke Happen'?
Alle bekende bloggers stonden al in één of andere keuken of kitchen, dus dat viel af. En 'Francine kookt' werd 'm om diezelfde reden ook niet. Aangezien er 'Heerlijke Happen' uit mijn keuken komen èn deze naam nog vrij was, was de keuze uiteindelijk snel gemaakt. 

2. Hoe kun je jouw manier van koken omschrijven?

Ik eet wat ik lekker vind, kook wat ik lekker vind en probeer graag nieuwe dingen uit. Zo heb ik eens meegedaan met een vegan-challenge. Daar ga ik dan vol voor. Ik heb me er ook echt de hele maand stipt aan gehouden. Het beviel voor geen meter hoor, maar ik heb er wel weer nieuwe ideeën door opgedaan. Dat maakt dat er op mijn website voor ieder wat wils te vinden is. 

3. Wat is onmisbaar in jouw keuken?

Nou, bereid je maar voor op wat schaamteloze promotie voor KitchenAid, want voor mijn dagelijkse smoothies kan ik natuurlijk niet zonder mijn blender. En verder m'n keukenmachine en m'n ovens (ja, Francine heeft ovenS). Er gaat geen dag voorbij dat ik mijn ovens niet gebruik. Ik heb een stoomoven en in die andere zit een draaispit. En dan heb ik ook nog een staafmixer in een koffertje. Voor op locatie. Super fijn!
En die standmixer? Tja, die staat daar vooral heel mooi te zijn.  

Heb je dan een samenwerking met KitchenAid?
Nee. Ik ben gewoon heel erg fan. Mijn keukenmachine heb ik van mijn ouders gekregen, de blender van m'n schoonmoeder en de staafmixer heb ik gekocht van het allereerste geld dat ik met Heerlijke Happen verdiende. 

4. Wat vind jij echt niet lekker?

Koriander. Dat vind ik heel smerig. Oeh en gember. Dat lust ik ook niet.

Je kunt het leren eten, zeggen ze...
Ja? Nou, da's mij nog niet per se gelukt. Ik ben sowieso meer gericht op de Europese keuken. Dat Aziatische hoeft voor mij niet zo. Als reisbestemming trekt Azië mij ook niet overigens. 

Ben je een reislustig type?
Ik ga graag op vakantie, maar dan wel binnen Europa. Ik hoef niet zo nodig lang in een vliegtuig te zitten. 

5. Bij welk restaurant moeten wij allemaal een keertje gaan eten?

Die sterrenrestaurants hebben natuurlijk niet voor Jan met de korte achternaam zo'n ster gekregen, dus dat is altijd genieten! Dus als tip zou ik gewoon de 'Michelin top 50' aflopen (daar moest ze gelukkig zelf ook heel hard om lachen). En voor de mensen met een iets minder groot budget, raad ik de McDonalds aan (en daar moest ze zo mogelijk nóg harder om lachen). 

 Alle gekheid op een stokje, waar moet een restaurant aan voldoen wil jij het een 'goed restaurant' vinden?
In tegenstelling tot wat mensen denken, ga ik helemaal niet zo vaak uit eten. Maar als we dan gaan, dan kies ik veel liever voor wat de wat betere (en dus ook vaak duurdere) restaurants. Ik vind het belangrijk dat er met aandacht en liefde met kwalitatief goede producten gekookt wordt.
En verder doe je mij ook absoluut geen plezier met 300 verschillende gerechten op de kaart, daar krijg ik keuzestress van. Ik word dan ook heel blij wanneer ik een 'verrassingsmenu van de chef'  zie staan, dat bespaart mij weer een lastig keuzemoment. 
En als ik dan toch een restaurant moet noemen, dan is dat Kruiden & Jasmijn in Woudrichem. Dat is een heel klein, maar super sfeervol restaurantje waar alles gewoon altijd klopt. Heerlijk eten in een goede ambiance. 

6. Wat is jouw grootste misser in de keuken?

Ik ben dus niet zo goed in bakken. En wanneer ik dan, bij hoge uitzondering, toch probeer om een taart te bakken, gaat dat gewoon vaak mis. Ik moet dat ook helemaal niet willen. Bakken kun je nou eenmaal beter overlaten aan mensen die daar echt een passie voor hebben. 

7. Wie is jouw voorbeeld op het gebied van koken?

Jeetje, da's een lastige. Ik geloof niet dat ik echt één voorbeeld kan noemen. Ik kan wel geïnspireerd raken door een mooi gerechtje in een restaurant of het verhaal daarachter van de chefkok. Ik vind het ook echt heel gaaf dat ik door 'Heerlijke Happen' zoveel geweldige koks heb mogen ontmoeten en ze bezig heb kunnen zien in hun keuken. 

Mijn ideeën voor mijn eigen gerechten haal ik overal vandaan. Ik ben heel visueel ingesteld, dus ik haal veel inspiratie van Pinterest of Instagram. Of tv-programma's zoals Chef's table. En verder ben ik meer een kookboeken-doorbladeraar, dan dat ik de recepten eruit op de letter nauwkeurig opvolg.

8. Welke tip heb jij voor mensen die zeggen niet te kunnen koken?

Da's natuurlijk onzin. Iedereen kan koken. Je moet het alleen wel leuk vinden. Of er de tijd voor hebben (of willen nemen).

9. Welke dromen heb jij nog op het gebied van eten?

Ik zou natuurlijk wéreldberoemd willen worden met 'Heerlijke Happen'... (lacht).
Grapje natuurlijk, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet nóg groter zou willen worden met 'Heerlijke Happen'. Want dat betekent gewoon dat er nog meer leuke dingen op mijn pad komen. Er is nog zoveel wat ik zou willen doen, ontdekken en bereiken. Of mensen en bedrijven waarmee ik graag zou willen samenwerken. 'Heerlijke Happen' is nog volop in ontwikkeling en dat ben ik zelf ook.

En over dromen gesproken, onlangs is bij Van Beekum Specerijen mijn Heerlijke Happen Persillade in het assortiment opgenomen. Dat had ik 5 jaar geleden niet kunnen verzinnen hoor. Ik ben echt zo trots als een pauw dat ik deze samenwerking aan heb kunnen gaan met dit ontzettend leuke bedrijf!

En stel nou hè, dat 24 Kitchen belt met de vraag of je een programma zou willen presenteren....?
Jaaaa, dan zeg ik ja. Zonder twijfel. Ik maak er ook geen geheim van dat ik het leuk vind om voor de camera te staan. Dan ben ik in mijn element. En ja, dan sta ik ook wat meer 'aan' dan wanneer er geen camera op mijn snufferd staat. Ik krijg vaak naar mijn hoofd geslingerd dat mensen mij soms een beetje 'te' vinden. Maar weet je, als ik ergens enthousiast over ben dan laat ik dat graag zien. Dat vind ik ook belangrijk naar de opdrachtgever toe.

 

Wat is het geheim achter het succes van 'Heerlijke Happen'? 
Dat komt simpelweg neer op heel hard werken en investeren. Er zijn dagen dat ik wel 6 uur op sociale media zit. Er wordt me zo vaak verweten dat ik volgers zou hebben gekocht of alleen zover gekomen zou zijn omdat ik 'de juiste mensen ken'.... En ik kan wel doen alsof me dat niet raakt, maar natuurlijk doet dat pijn. Dat er achter je rug om over je gepraat wordt bijvoorbeeld of dat mensen je bepaalde dingen niet lijken te gunnen. En ik weet heus wel dat er nou eenmaal meer over je gesproken wordt, wanneer je meer in de picture staat. Gelukkig is dat meestal positief, maar dus ook op een negatieve manier. Dat is blijkbaar de keerzijde van dat succes.

10. Wat is jouw succesrecept?

Het best bekeken recept op mijn website is mijn kabeljauw met mosterdsaus. En daarnaast sta ik natuurlijk steeds meer bekend om mijn smoothies. 

Lieve Francine, ik wil je bedanken voor dit fijne gesprek. Voor jouw openhartigheid en het kijkje in jouw leven. En voor de heerlijke lunch natuurlijk. Enne...mochten er nog eens geitjes geknuffeld moeten worden, I'm your girl :-)

Reactie plaatsen

Reacties

Hilde
5 jaar geleden

Leuk! Leuk! Leuk!
Mooi interview met de energieke Francine.