Home » Recepten » Soepen » Pompoensoep met wortel, gember en kerrie

Pompoensoep met wortel, gember en kerrie

Gepubliceerd op 6 december 2020 om 19:08

Liefde op het eerste gezicht was het. Met deze braadpan dus (met mijn Prins zonder wit paard duurde het nèt ff langer). Ik kreeg 'm opgestuurd om uit te proberen en ze hadden mij daar bij BK werkelijk niet gelukkiger kunnen maken. Want zeg nou zelf, die kleur... Die is toch echt geweldig? Mandygroen (al neigt ie meer naar Mandyblauw, maar da's net zo mooi). Ik ben zó dol op deze kleur dat ik er m'n halve huis mee ingericht heb en (geen grap) er zelfs in getrouwd ben. In Mandygroen-blauw. Niet in een braadpan. Dat zou zelfs voor mijn doen een beetje gek zijn. Alhoewel, Assepoester is ook in een pompoen naar het bal gereden en zij is óók met een prins getrouwd. Just saying...


Genoeg gezwetst en terug naar de pan. Ik gebruikte de BK Bourgogne gisteren voor het eerst en dat beviel uitstekend. Doordat ie van gietijzer is (ambachtelijk gegoten nog wel) houdt hij de warmte extra lang vast, waardoor hij uitermate geschikt als sudderpan is. De zogeheten 'druipringen' (geen zorgen, daar had ik ook nog nooit van gehoord) aan de binnenkant van het deksel zorgen dat opkomend kookvocht gelijkmatig over je gerecht wordt verdeeld. Een beetje zoals in een tajine. En da's precies waarvoor ik 'm gisteren gebruikt heb. Ik heb er pompoen, wortelen, uien en gember in gestoofd, waar ik later (samen met een flinke hoeveelheid kerrie) een pompoen-wortelsoep van gemaakt heb. Maar mocht je nou meer van een stoof dan van een soep houden, voeg dan wat kikkererwten of linzen toe voor een volwaardige maaltijd. En o ja, sla het pureren op het eind over. Want anders heb je toch soep. En dat wilde je nou net niet. Scroll straks anders maar gewoon helemaal naar beneden voor het recept. Dan wordt het vast duidelijker.


Toch nog even terug naar die fijne pan (ik blijf maar afdwalen). Die kun je dus gebruiken om in te bakken, braden, stoven of sudderen. En alsof dat allemaal nog niet genoeg mogelijkheden zijn, is hij geschikt voor alle (ik herhaal ALLE) warmtebronnen, inclusief inductie. En hij kan dus ook in de oven. En zelfs op de barbecue heb ik me laten vertellen.
Mocht je nou, ik kan het me bijna niet voorstellen, niet zo van Mandygroen (of blauw) houden, dan is de BK Bourgogne ook nog in andere kekke kleurtjes verkrijgbaar. Wat denk je van 'Sunny Yellow'? Of 'Chili Red'? Ik vind de olijfgroene Bourgogne ook echt prachtig. Bijna net zo mooi als de Mandygroene (die officieel trouwens 'Aqua Blue' is). 

Mocht je overwegen om zelf ook een BK Bourgogne aan te schaffen, dan kan je dat via onderstaande link doen. Ik krijg dan van mijn vrienden bij Bol.com een klein percentage van het aankoopbedrag en jij hoeft er niets extra's voor te betalen. Hoe fijn is dat zo vlak voor de kerst? En in het kader van transparantie, ik heb deze pan dus gekregen om uit te proberen. Als ik er niet zo blij van was geworden, had ik er geen artikel over geschreven. Dat jullie het even weten. 

Recept voor pompoensoep met wortel, gember en kerrie

Ingrediënten (voor 2 liter soep):

  • 1 flespompoen (van ongeveer 1 kilo)
  • 250 gram  wortelen
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook 
  • een stuk gember van ongeveer 2 cm
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 liter groentenbouillon (van 2 bouillonblokjes)
  •  olijfolie
  • peper en zout uit de molen

  • Griekse yoghurt, pompoenpitten, peterselie en/ of koriander (garnering)
  • Linzen of kikkererwten (optioneel)

Aan de slag:

  • Halveer de pompoen, verwijder de pitten en snijd daarna in halve plakjes. De schil kun je er vervolgens makkelijk afhalen met een scherp mesje.
  • Snijd de pompoen, uien en wortels in stukken van ongeveer 2 cm (wel eerst even schillen natuurlijk).
  • Pers de knoflook en rasp de gember.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in de braadpan en fruit de ui even aan. Voeg na een minuut of 2 de knoflook en de gember toe en bak even mee. Ook het kerrie- en paprikapoeder mag er nu bij.
  • Voeg de pompoen en wortelen toe en schep goed door elkaar. Voor het stoofpotje voeg je nu ook de linzen of kikkererwten toe. 
  • Giet de bouillon er bij en breng de soep aan de kook.
  • Draai, zodra de soep (of stoof, wat jij wil) aan de kook is, het vuur laag en laat het geheel zo'n 30 minuten pruttelen tot de groenten zacht zijn.
  • Met de staafmixer (of de blender) pureer je de soep glad. Ik gebruik hiervoor zelf altijd de Quickchef staafmixer van Tefal. Zo glad als babybilletjes. Of, iets toepasselijker, babyvoeding. Deze stap sla je over wanneer je gekozen hebt voor een stoofpotje.
  • Verdeel de soep (of de stoof) over de kommen en garneer (optioneel) met een schep yoghurt, wat pompoenpitten en koriander (of peterselie).
    Heerlijk met naan, zuurdesem of een stuk stokbrood.

Eet smakelijk!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.