Goed gevulde Franse uiensoep

Gepubliceerd op 5 juni 2020 om 17:47

Als tiener heb ik me werkelijk ongans gegeten aan Franse uiensoep. Geen verse hoor, maar die uit zo'n 1-persoonszakje waarin je (als je de reclame moet geloven) zo rond de klok van 4 trek zou moeten krijgen. Dat laatste gold niet voor mij. Ik had altíjd zin in uiensoep (en in chips, maar dat terzijde). En ik strooide er het liefst ook nog een halve zak geraspte kaas doorheen. Een slanke puber ben ik helaas nooit geweest... 

Mijn "uiensoep-uit-een-pakje-verslaving" heb ik inmiddels ingeruild voor een wat gezondere levensstijl. De soep eet ik nog steeds, maar nu maak ik 'm lekker zelf.

Makkelijk en super snel... Binnen dertig minuten staat er een lekker soepje op tafel! En vandaag was ie nóg lekkerder dan normaal, want ik maakte de soep met de uien die ik kreeg van https://www.bonapetit.nu/

Recept voor een goed gevulde Franse uiensoep met knoflook en tijm

Ingrediënten voor 2 kommen soep:

  • 6 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gram boter (ik zweer bij BlueBand)
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 200 ml droge witte wijn
  • 500 ml rundvleesbouillon (van een blokje)
  • 2 plakken (oud) stokbrood*
  • 4 el geraspte kaas/ Gruyère *

    * En inderdaad, er is op mijn foto's geen stokbroodje met gesmolten kaas te bekennen. Gevalletje 'ik dacht dat er nog wat geraspte kaas in de koelkast lag, maar dit bleek niet zo te zijn'. Mijn excuses daarvoor. 

Aan de slag:

  • Schil de uien, halveer ze en snijd de helften in dunne plakjes. Pers de knoflook.
  • Verhit de boter in een kleine soeppan en fruit de uien even aan. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut of 2 mee. Ook de tijm mag er nu bij.
  • Zet het vuur lager en laat de uien in ongeveer 10 minuten zacht worden.
  • Roer de bloem erdoorheen en bak 2 minuutjes mee om deze te laten garen.
  • Voeg de wijn toe en roer goed door.
  • Nu mag de bouillon erbij. Roer goed door en laat de soep met een deksel op de pan op een laag vuurtje nog minstens een kwartier pruttelen (langer komt de smaak alleen maar ten goede).
  • Schenk de soep in ovenvaste kommen. leg in elke kom een plakje brood en strooi hier royaal kaas overheen. Zet de kommen onder de hete gril in de oven totdat de kaas goed gesmolten is. 

    Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.