Deze tomatensoep met (vegetarisch) gehakt doet je terugdenken aan de tomatensoep zoals alleen oma's die kunnen maken. Boordevol groenten, maar dan zonder dat je dat door had. En met gehaktballetjes of, zoals in deze soep het geval is, rul gebakken door de soep geroerd. Maar altijd met extra veel liefde van oma als het belangrijkste ingrediënt.
Oma's soep doet het altijd goed. In de supermarkt vooral bedoeld als marketingstrategie om de ingeblikte soepen beter te kunnen verkopen, maar dit recept is een ode aan alle soepen zoals alleen oma's die kunnen maken. Met 'geheime ingrediënten en extra veel liefde' erdoorheen. Mijn oma's erwtensoep was de lekkerste van de hele wereld. Zo heb ik me laten vertellen, want als kind lustte ik dat nooit. Ze maakte dan deze tomatensoep speciaal voor mij en mijn zus. Ik heb er nooit aan gedacht om haar om het recept te vragen, maar ik kan me nog precies herinneren hoe deze soep smaakte. De pure smaak van tomaten, een beetje 'vettig' door het gehakt en extra romig door het scheutje slagroom dat zij er op het laatste moment nog doorheen deed. Ik heb de soep net zo vaak gemaakt, totdat hij overeen kwam met herinnering aan de tomatensoep zoals mijn oma Tine deze altijd maakte.
De liefste oma van de wereld zou vandaag 107 jaar geworden zijn. Dat heeft ze helaas zelf niet meer mee kunnen maken, maar haar 106e verjaardag hebben we vorig jaar nog met haar kunnen vieren. En hoewel ik haar nog elke dag mis, heb ik 46 jaar aan herinneringen aan de liefste oma om aan terug te denken. Haar verhalen en haar grapjes, ze staan in mijn geheugen gegrift. De logeerpartijtjes in de caravan, picknicken in het bos en het samen zingen in de keuken (waarbij ik even in het midden laat of ik het talent van mijn oma geërfd heb). Maar ook de momenten die ik met haar deelde toen haar geest haar steeds meer in de steek begon te laten, koester ik. Ze maakte zich zorgen of ze niet te laat op school kwam en waar mijn opa (die al bijna 30 jaar niet meer bij ons was) nou toch bleef. Ik aaide haar dan over haar zachte wangen en fluisterde in haar oor dat alles goed kwam.
Mijn oma was een echte 'foodie'. Ze hield van lekker eten en kon koken als de beste. Appeltaarten, bonbons van marsepein, draadjesvlees, frisse rauwkostsalades en zelfs hele Indische rijsttafels, mijn oma draaide haar hand daar niet voor om. Ik weet ook zeker dat ik mijn liefde voor koken (én eten) van haar heb. Precies 5 haar geleden heb ik haar geïnterviewd voor mijn rubriek '10 vragen aan...' en dat interview lees je hier.
Het recept voor oma Tine's tomatensoep met vegetarisch gehakt
Ik hoop dat mijn versie van deze tomatensoep de goedkeuring van mijn oma kan wegdragen. Maar eigenlijk hoef ik daar niet over te twijfelen, want mijn oma vond alles wat haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen deden fantastisch. Dus hierbij presenteer ik jullie met trots en heel veel liefde, het recept voor de tomatensoep van mijn oma Tine. Zo ongeveer dan.
Ingrediënten voor 2 grote kommen soep:
- Roomboter
- olijfolie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 4 tomaten
- 2 stengels bleekselderij
- 2 wortels
- 75 gram (vega)gehakt
- 1 el tomatenpuree
- 1 el gedroogde oregano
- 500 ml bouillon (van een blokje)
- peper en zout naar smaak
- een scheutje room
- En, het allerbelangrijkste ingrediënt: een flinke snuf liefde van oma (die van mij óf die van jezelf)
Aan de slag:
-
Ontvel de tomaten door er eerst een kruisje in te zetten en ze daarna gedurende ongeveer 20 seconden in kokend water te leggen. Als het goed is trek je het velletje er daarna zo af.
-
Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de ontvelde tomaten in blokjes. De bleekselderij en de wortels snijd je in kleine blokjes.
- Verhit een scheutje olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
-
Voeg de tomatenpuree toe en bak het kort mee om de smaken te verdiepen. Denk aan oma's wijze woorden terwijl je roert.
-
Voeg de blokjes tomaat, bleekselderij, wortel en de gedroogde oregano toe. Roer met de zorgzaamheid van Oma Tine en laat het geheel een paar minuten sudderen.
-
Giet de bouillon in de pan. Breng de soep aan de kook, zet het vuur lager en laat het ongeveer 15-20 minuten zachtjes pruttelen terwijl je herinneringen aan oma koestert.
- Verhit ondertussen een flinke klont roomboter in een kleine koekenpan en bak hierin het gehakt bruin en rul. Zet apart om later toe te voegen.
-
Pureer de soep glad in de blender of met een staafmixer.
-
Proef de soep en breng op smaak met zout en peper indien nodig. Voeg nu, heel belangrijk, een extra snufje liefde van oma (die van mij óf die van jezelf) toe. Het gehakt mag er nu ook bij.
-
Serveer de tomatensoep met een scheutje room en geniet van de troostende smaak die normaal gesproken alleen oma's toe kunnen voegen.
Reactie plaatsen
Reacties
Ik sla deze even op. Lijkt mij lekkerder dan de vette groentensoep van mijn oma in Zeeland. Mijn andere oma heb ik nooit gekend.
Koester de mooie herinneringen maar dat komt vast goed. Jullie hebben lang van haar mogen GENIETEN.