Aziatische garnalensoep met kokos

Gepubliceerd op 3 maart 2019 07:18

Tijdens een kookworkshop die ik ooit in Chaing Mai in Thailand volgde, heb ik geleerd dat het in de Thaise keuken vooral gaat om de juiste balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Ik vind het gerechtvaardigd om over deze soep te vermelden dat het met bovenstaand omschreven balans wel snor zit. Makkelijker gezegd, dit is een verdraaid lekker soeppie. En als fijne bijkomstigheid is deze garnalensoep totaal niet moeilijk om te maken en staat het gerecht binnen een mum van tijd op tafel. 


Recept voor Aziatische garnalensoep met kokos en heel veel groenten

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 el olie
  • 2 kleine teentjes knoflook 
  • 1 stuk gember van ongeveer 2 cm 
  • 4 kaffir-limoenblaadjes (te koop bij de toko)
  • 1 stengel citroengras
  • 1 chilipeper 
  • 1 (rode) ui 
  • 400 gram harde groenten* (wortel, bloemkool, boontjes, etc)
  • 300 gram ongepelde gekookte gamba's of grote garnalen (diepvries)
  • 1 blik kokosmelk à 400 ml
  • 500 ml visbouillon (van een blokje)
  • sap van een halve limoen
  • 1 el (palm)suiker
  • 2 el vissaus
  • een half bosje koriander

    * Ik heb voor het gemak een zak gemengde (gesneden) groenten genomen.

Aan de slag:

  • Laat de garnalen ontdooien en dep ze droog.
    Wanneer je niet voor voorgesneden groenten hebt gekozen, maak je de groenten schoon en snijd ze in stukken (zo groot als jij dat lekker vindt voor in de soep). 
  • Leg 4-6 garnalen apart en pel de overige garnalen. De schillen heb je nog nodig (dus niet weggooien). Snijd de garnalen in stukjes. 
  • Pers knoflook (of plet deze met een koksmes en snijd fijn).
  • Snijd de schil van de gember en snijd zo fijn mogelijk.
  • Ontdoe de chilipeper van de zaadjes en snijd hem in dunne ringen.
  • Snijd de ui doormidden en vervolgens in zo dun mogelijke (halve) ringen.
  • Kneus de stengel citroengras door er met de achterkant van een koksmes op te slaan en snijd hem in 3 stukken.
  • Verhit 1 el olie in een soeppan en fruit helft (!) van de knoflook, chilipeper en gember even aan. Ook de garnalenschillen bak je mee.
  • Voeg de bouillon, kaffir-limoenblaadjes en stukken citroengras toe en breng aan de kook. 
  • Laat de bouillon gedurende 15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Zeef de bouillon en zet apart. De garnalenschillen mogen nu wel weggegooid worden. Je mag ze ook bewaren, moet je zelf weten. Maar voor deze soep heb je ze niet meer nodig.
  • Verhit de overgebleven olie in de soeppan en fruit daarin de rest van de knoflook, gember, chilipeper en ui even aan. Na een paar minuten mogen de groenten worden toegevoegd om kort mee te bakken). 
  • Voeg vervolgens de kokosmelk, de bouillon, (palm)suiker, vissaus en het limoensap toe. 
  • Breng de soep aan de kook en draai daarna de temperatuur (of het gas, maar dat vindt Groningen niet zo leuk) zo laag mogelijk.
  • Laat de soep pruttelen totdat de groenten beetgaar zijn (zorg ervoor dat ze niet tot snot gekookt zijn). Dit zal in een minuut of 10 wel voor elkaar moeten zijn. 
  • Verwarm in de laatste minuut de stukjes en de hele garnalen mee.  
  • Proef of de balans tussen zoet, zout en zuur in evenwicht is. Voeg eventueel nog wat suiker, vissaus of limoensap toe.
  • Serveer de soep met wat blaadjes koriander.

 

Eet smakelijk!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.