Zuurkoolbroodjes met appel en spek

Gepubliceerd op 21 november 2019 om 17:27

Tja, dit is nu echt zo'n recept in de categorie: 'verrassend verrukkelijk, doe mij er nog maar één'. Verrassend, omdat ik niet had gedacht een recept met zuurkool zó lekker te vinden. Dat ligt niet aan de zuurkool hoor, ik ben er gewoon niet heel dol op. Daar kan die zuurkool zelf helemaal niks aan doen natuurlijk. 
De toevoeging van kruidenkaas en appel maakt de zuurkool lekker romig, wat zoeter en ehm... iets minder zuur. En de spekjes? Tja, die horen gewoon bij zuurkool. Maar dat vind ik.

Super lekker om als snack te serveren op 'het avondje van Sinterklaas', maar als lunch op een druilerige herfst- of koude winterdag doen deze zuurkoolbroodjes het ook heel goed. 

Recept voor zuurkool met appel en spek in bladerdeeg

Ingrediënten voor 10 broodjes:

  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 250 gram zuurkool
  • 50 gram spekjes
  • 1 appel
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl komijn 
  • een flinke scheut witte wijn
  • 1 bakje kruidenkaas à 125 gram
  • 1 eigeel + 1 el melk
  • peper en zout uit de molen

Aan de slag:

  • Pers de knoflook, snipper de ui en rasp de appel.
  • Maal de komijn fijn in een vijzel.
  • Bak de spekjes een paar minuten in een koekenpan (met deksel). Olie toevoegen is niet nodig.
  • Voeg de ui en knoflook toe en bak een paar minuutjes mee totdat de ui glazig begint te worden.
  • Voeg nu de zuurkool toe en bak nog een minuut of 2 mee.
  • Blus de zuurkool af met de witte wijn en maal er wat peper en zout over. Ook de komijn mag er nu doorheen.
  • Laat de zuurkool met een deksel op de pan in een minuut of 20 op een zacht pitje gaar worden.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Besmeer de plakjes bladerdeeg met de kruidenkaas, maar laat een rand van een halve cm rondom vrij. (1)
  • Schep de appel door de zuurkool en verdeel over de plakjes bladerdeeg. (2)
  • Vouw de pakketjes dubbel en druk de randen goed dicht. Tip: Dit gaat heel makkelijk wanneer je de papiertjes van het bladerdeeg er nog even onder laat zitten. Waarschijnlijk volledig overbodig om te zeggen, maar je moet de papiertjes daarna nog wel even verwijderen. (3)
  • Druk de randen extra dicht met een vork.
  • Kluts het eigeel met de melk en besmeer de broodjes ermee. (4)
  • Snijd 3 inkepingen in de bovenkant van de broodjes en strooi er wat nigella- of maanzaad over (5)
  • Bak de broodjes in zo'n 20 minuten in een voorverwarmde oven gaar en goudbruin. (6)

    Eet smakelijk!

Broodjes over? Je kunt ze ook heel goed invriezen. Bak ze dan 5 minuten korter, laat afkoelen en vries ze goed afgesloten in. Laat de broodjes voor gebruik ontdooien en bak ze in 5 à 7 minuten af op 220 graden.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Reactie plaatsen

Reacties

Foodies x Friends
4 jaar geleden

Wat een gaaf receptje ❤️❤️❤️ Lekker Mandy 👍

Liesbeth
4 jaar geleden

Wat een heerlijk recept, we hebben genoten. Volgende x de maanzaadjes niet vergeten 🤔