Home » Recepten » Brood, quiches en snacks » Hartige wortelkoekjes

Hartige wortelkoekjes

Gepubliceerd op 30 oktober 2021 om 18:10

Ken je dat? Dat je achterin de koelkast nog een zakje geraspte wortel vindt, waarvan je het bestaan allang vergeten was? En dat je dan geen idee meer hebt waarvoor je ze ooit nodig dacht te hebben? Niet? Nou, het overkomt mij regelmatig dat ik onderin mijn groente la nog wat vergeten groenten opduikel. Die belanden vervolgens meestal in een wokschotel of een lekker soepje (want groente weggooien komt in mijn woordenboek niet voor), maar zo niet deze worteltjes.

Want nét op het moment dat ik mijn foodbloggerscarrière aan de wilgen wilde hangen omdat ik mijn kookmojo volledig kwijt leek te zijn, bedacht ik deze hartige wortelkoekjes. En die waren zo verrukkelijk dat ik jullie dit recept niet wilde onthouden.

Wortelkoekjes als gezonde snack?

In de supermarkt worden steeds meer producten als 'gezond' aangemerkt. Niet gek ook, want 'gezond' verkoopt als een malle. Neem nou die zakken 'groentechips'. Die liggen daar altijd een beetje opschepperig tussen de naturel-, paprika- en ribbelchips te pretenderen véél gezonder te zijn. Terwijl er echt nét zoveel vet en zout in zit als in al die andere 'ongezonde' varianten.

Dus nee, mijn hartige (en gefrituurde) wortelkoekjes zijn niet per definitie een gezondere snack dan een kaasvlindertje of sesamzoutje. Maar lekker zijn ze wel. En op rauwe worteltjes knagen kan altijd nog. Ja toch, niet dan?

Recept voor hartige wortelkoekjes met srirachamayonaise

Ingrediënten voor ± 20 koekjes:

  • 150 gram geraspte wortel
  • 1 klein ei
  • 75 gram bloem
  • 1 bosui (ringetjes)
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • peper en zout
  • olie om in te frituren

  • Sriracha mayonaise
  • peterselie
  • zeezout

Aan de slag:

  • Meng alle ingrediënten in een hakmolentje/ keukenmachine tot een grof mengsel.
  • Voeg wat bloem toe wanneer het mengsel te nat is.
  • Verhit een laagje olie van 1 à 2 cm) in een steelpannetje.
  • Schep met een theelepel of meloenschepje hoopjes van het wortelmengsel in de hete olie. Je kunt ongeveer 5 koekjes per keer bakken.
  • Bak de koekjes in ongeveer 5 minuten totdat ze goudbruin zijn (halverwege even met twee lepels omdraaien).
  • Serveer de hartige wortelkoekjes met wat zeezout en peterselie erover en dip ze lekker in de srirachamayonaise.

    Snack ze!

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.