10 vragen aan ... Foxilicious

Gepubliceerd op 5 mei 2019 om 08:12

Nienke Vos + een passie voor koken = Foxilicious. En die passie spat ervan af wanneer je het blog van Nienke bekijkt. Het staat vol met heerlijke vegetarische gerechten, waarmee je zelfs de grootste carnivoor kunt overtuigen dat vegetarisch eten niet alleen gezond is, maar ook gewoon heel erg lekker!
Op haar overzichtelijke website biedt Nienke een keur aan makkelijke te maken recepten zonder vlees, waarbij ze voor alle recepten aangeeft hoe je deze kidsproof kunt maken. Want tja, hoe graag we ook willen dat onze koters hun dagelijkse hoeveelheid groenten binnenkrijgen, dit zorgt toch vaak voor lastige momenten aan de eettafel. Nienke's filosofie is: probeer groente eten leuk te maken en wees blij met alles wat je erin krijgt. Op zoek naar tips over hoe je strijd aan tafel (zoveel mogelijk) kunt vermijden? Lees dan even haar blog met 10 tips hiervoor (nadat je dit artikel hebt gelezen natuurlijk). 

1. Stel jezelf eens voor... 

Hi! Ik ben Nienke. Ik hou van delen en vind het heerlijk om te koken voor vrienden en familie en natuurlijk voor mijn vriend, zoontje (2015) en dochter (2018). 10 jaar geleden maakte ik al receptenboekjes voor vriendinnen met mijn favoriete gerechten. Vriendinnen appen mij vaak voor lekkere receptjes en op een dag kon ik één van mijn favoriete recepten nergens meer vinden. Dat was de druppel, dat moest anders! Nu kun je al mijn favoriete recepten vinden op mijn blog!

2. Wat voor soort gerechten staan er op jouw blog?

Vegetarisch met veel groente, niet te moeilijk, het moet wel leuk blijven namelijk :-)
Met Foxilicious wil ik jou inspireren om vaker zonder vlees te eten. Want dat is lekker en gezond en je draagt een steentje bij aan het milieu. Ik laat je zien hoe je lekker vegetarisch kunt koken voor het hele gezin.

3. Wat is onmisbaar in jouw keuken?

Poeh, moeilijke vraag! Ik ben er in het afgelopen jaar achter gekomen dat investeren in pannen echt een goed idee is. Voorheen had ik pannen die je kon sparen bij de supermarkt. Niks mis mee dacht ik, totdat ik dus een goede hapjespan t.w.v. €100,- aanschafte. Wat een verademing! Verder vind ik een goede rasp (voor kaas en citroen) en een staafmixer (voor soep) onmisbaar!

4. Wat vind jij echt niet lekker?

Vis! Mijn opa en oma woonden in Katwijk en wij aten daar vroeger vaak vis. Ik weet nog heel goed dat ik een keer graatjes in mijn mond had en sindsdien heb ik nooit meer vis gegeten. Inmiddels ben ik zo gewend om vegetarisch te eten, dat ik vis ook helemaal niet meer lekker vind.

5. Bij welk restaurant moeten wij allemaal een keertje gaan eten?

Ik woon in Nijmegen en daar heb je heel veel leuke lunchtentjes. Mijn favoriete lunchtentje is Bairro Alto. Ze hebben er heerlijke broodjes, salades en koffies. In de zomer kun je een picknickmandje afhalen en je lunch eten op een kleedje in het parkje tegenover Bairro. Echt een aanrader (ook met kinderen!).

Mijn favoriete restaurant om te dineren is De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Het is een restaurant binnen het wat luxere segment, maar absoluut de moeite waard! Emile kan echt toveren met groente en lokale producten.

Onlangs is in Nijmegen een nieuw restaurant geopend door twee oud medewerkers van De Nieuwe Winkel: Pizzacafé Desem. Hier kun je heerlijke desempizza’s eten met de lekkerste toppings van lokale producten.

6. Wat is jouw grootste misser in de keuken?

Ik ben niet echt een bakprinses. Laat mij maar lekker koken.. Als ik bak, dan is er 50% kans dat er iets niet goed gaat… O jee, herkenbaar :-)

7. Wie is jouw voorbeeld op het gebied van koken?

Ik raak altijd erg geïnspireerd van Jeanine van Love & Lemons. Zij maakt super lekkere vegetarische gerechten en weet het ook nog eens mooi op de foto te krijgen. Deze kende ik dus nog helemaal niet, bedankt voor de tip Nienke!

8. Welke tip heb jij voor mensen die zeggen niet te kunnen koken?

Zoek een leuke vriend of vriendin die wel lekker kan koken ;-)
Zo heeft mijn vriend dat aangepakt en dat resulteert erin dat hij na 12 jaar nog steeds niet kan koken (maar wel heel lekker eet). Ik gok dat mijn wederhelft dezelfde strategie hanteert. Dat hebben die mannen van ons toch maar mooi voor elkaar.
Ik denk serieus dat iedereen kan koken, maar de één heeft net wat meer gevoel voor smaakcombinaties en verhoudingen dan de ander. Als je daar geen gevoel voor hebt, zou ik vooral een recept volgen. Kies voor een makkelijk recept van de Allerhande, of beter nog, van mijn blog ;-)

9. Welke dromen heb jij nog op het gebied van eten?

Heel misschien, heeel heeeel heeeel misschien wil ik ooit nog eens mijn eigen restaurant openen. Nienke, ik zou zeggen: doen!  Want zoveel keuze is er niet op het gebied van vegetarische restaurants. En de vegetarische opties op menukaarten van restaurants waar wel vlees geserveerd wordt zijn helemaal vaak om te huilen. Die komen toch vaak niet veel verder dan 'iets met paddenstoelen of geitenkaas' en kunnen wel een Foxilicious-sausje gebruiken!

10. Wat is jouw succesrecept?

Risotto is mijn all-time favorite. Ik kan dat echt elke dag eten. Met gemak, want je kunt eindeloos variëren. Voor het voorjaar vind ik mijn risotto met groene asperges en Pecorino echt heerlijk. Na het aspergeseizoen ga ik voor mijn risotto met spinazie en geitenkaas. Die is heerlijk fris van smaak!

Reactie plaatsen

Reacties

Nicole
5 jaar geleden

Ja, weer zo leuk om te lezen! En ik ben het met je eens, Nienke moet die droom gewoon waarmaken. Ik eet graag eens een vega-gerecht en in de meeste restaurants zijn ze niet bepaald creatief in het bedenken van vega-gerechten. Dus kom maar op!

Diënty
5 jaar geleden

Wat leuk om te lezen en wat heerlijk om te ontdekken dat er steeds meer mensen behoefte hebben aan een flexitarier leven. Mij bevalt het heerlijk! Lang leven minder vlees.