Home » Recepten » Bijgerechten en sauzen » Sticky bloemkool met extra pit

Sticky bloemkool met extra pit

Gepubliceerd op 2 april 2021 om 17:35

Sticky chicken wings, buikspek of spareribs kent iedereen wel, denk ik. Het vlees wordt gemarineerd en vervolgens gebakken in een donkerbruine, zoete en/of pittige saus. Een plakkerige saus. Zo'n saus waarbij je moeite moet doen om 'm van je vingers af te likken. Wat niet erg is, omdat ie zo lekker is.
Omdat wij steeds minder vaak vlees eten, maar mijn Prins wel groot fan is van eerder genoemde plakkerige gerechten, besloot ik op zoek te gaan naar een vegetarische variant.

Sticky tempeh, tofu of andere vleesvervangers

Een zoektocht op het wereldwijde web leerde mij dat er heel veel recepten zijn voor sticky tempeh, tofu of andere vleesvervangers. Ook super lekker natuurlijk, maar ik was op zoek naar iets anders. Oké, eigenlijk had ik dat gewoon allemaal niet in huis en geen zin meer om boodschappen te doen. Dus na een blikje in de koelkast besloot ik dat het bloemkool moest worden (want sticky komkommer, tomaat of ijsbergsla klonken me niet heel aanlokkelijk in de oren). Ik vond op 24kitchen een receptje voor plakkerige bloemkool en heb dat als basis gebruikt voor dit recept. Mijn Prins vond het verrukkelijk, twijfelde zelfs even of hij geen kip aan het eten was en heeft z'n vingers erbij afgelikt. En ik? Ik ben nu aan het bedenken welke groenten ik nog meer kan 'verstickeren'. Sticky boontjes, sticky broccoli of sticky wortels. En ik weet zeker dat ik zelfs spruitjes op deze manier veel lekkerder vind. Welke groente lijkt jou lekker om op deze manier te bereiden?

Recept voor Aziatische sticky bloemkool met pit

 Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 gram ongekookte bloemkoolroosjes

  • 50 gram bloem
  • 100 ml water
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl sesamzaadjes
  • een snufje peper en zout 

  • 1 el sesamolie
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 stukje gember van 1 cm (geraspt)
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 tl honing
  • 1 tl sambal (of iets meer voor extra pit)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el ketjap
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el rijstazijn
  • 20 ml sojasaus
  • 1 el sesamzaadjes
  • 1 bosui (in ringen)
  • een paar takjes fijngesneden koriander 

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Maak een papje van de bloem, het water, knoflookpoeder, sesamzaadjes, peper en zout.
  • Giet dit mengsel over de bloemkoolroosjes en zorg ervoor dat alles bedekt is.

  • Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de bloemkoolroosjes hier los van elkaar op. Schud overtollig beslag eerst even van de bloemkool af. 
  • Bak de bloemkool gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven en laat daarna een paar minuutjes afkoelen. De oven mag je aan laten staan (ik zeg 'mag', maar ik bedoel 'moet').

  • Verhit intussen de sesamolie in een steelpannetje. Fruit hierin de knoflook en de gember even aan.
  • Voeg na een paar minuutjes achtereenvolgens de suiker, honing, sambal en tomatenpuree toe. Zorg ervoor dat je de ingrediënten er goed dooreen roert, voordat je het volgende ingrediënt toevoegt.
  • Hierna kunnen de ketjap, gembersiroop, rijstazijn en sojasaus er in één keer bij. 
  • Blijf goed roeren, terwijl je de saus aan de kook brengt.
  • Draai het vuur laag en laat nog een minuut of vijf verder pruttelen. Laat de saus hierna een beetje afkoelen.

  • Leg de bloemkoolroosjes in een diep bord en schenk de saus eroverheen zodat alles bedekt is.
  • Leg de bloemkool (weer even afschudden) terug op de bakplaat. De overtollige saus bewaar je voor later.
  • Zet de bloemkool gedurende 20 minuten terug in de oven.
  • Giet de overgebleven saus over de bloemkool heen zodra deze uit de over komt.
  • Garneer de bloemkoolroosjes met bosui, koriander en sesamzaadjes. Heerlijk met rijst of gewoon als lekkere snack tussendoor. Scroll verder naar beneden voor het recept van Daniëlle voor de gebakken rijst die ik bij mijn sticky bloemkool serveerde.

    Eet smakelijk!

Ben je ook zo dol op Aziatisch eten? Probeer dan ook mijn Aziatische zalm met groentenBánh Xèo (pannenkoekjes) met zalm of Aziatische speklapjes eens! Of ga je liever voor een ander lekker gerecht met bloemkool? Dan kan ik je mijn geroosterde bloemkoolroosjes met tijm en gepofte knoflook, bloemkool uit de oven of kerrie-bloemkoolsoep van harte aanbevelen. 

Recept voor gebakken rijst van Need for Food

Mijn lieve Instagramvriendin Daniëlle van 'Need for Food' deelt de heerlijkste recepten op haar account. Haar gebakken rijst doet het uitstekend bij mijn sticky bloemkool en ik ben dan ook erg blij dat ik het recept hier met jullie mag delen. Wil je meer weten over Daniëlle? Ze deed twee jaar geleden mee aan mijn '10 vragen aan....' en haar antwoorden lees je hier.


Ingrediënten voor 2 personen:

  • 150 gram basmati rijst
  • 1 bouillonblokje (kip of groenten)
  • 1 teen knoflook (alleen gepeld)
  • 50 gram ontbijtspek (optioneel)
  • 2 stengels bosui (in dunne ringetjes)
  • 2 eieren
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl gembersiroop
  • Zonnebloemolie

Aan de slag:

  • Kook de rijst met het bouillonblokje volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe dit het liefst een dag van te voren of ‘s ochtends, zodat de rijst goed af kan koelen en ‘droog’ is.
  • Verhit in een diepe pan een scheutje zonnebloemolie op middelhoog vuur. Bak de hele teen knoflook hier zo’n 5 minuten in en haal deze dan uit de pan.
  • Snijd ondertussen het spek in reepjes van 1 centimeter. Bak het spek in de olie waar je de knoflook net in gebakken hebt 5 tot 7 minuten.
  • Draai het vuur hoog, voeg de rijst toe en bak dit 5 tot 7 minuten.
  • Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan. Klop de eieren lichtjes samen met de sojasaus in een bakje los en bak vervolgens in een minuut of 3 tot scrambled eggs.
  • Voeg dit samen met de bosui en gembersiroop toe aan de gebakken rijst.

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Meryan
6 maanden geleden

Wat een vondst! We hebben tot de laatste korrel alles naar binnen gewerkt 😄. Echt heel lekker. Dit komt vaker op tafel.

Anouk Rutten-Teelen
2 maanden geleden

Superlekker! Dit komt vaker op tafel!