Stoofvlees voor Kerst (of Pasen)

Gepubliceerd op 8 december 2019 11:17

Ik kwam er van de week dus achter dat ik geen enkel kerstrecept op mijn blog heb staan. Echt, niet één. En dat maakt mij tot de allerneppigste (ja, dat is een woord) foodblogger uit foodbloggersland. Want een beetje blogger begint zo tegen Pasen al met de voorbereidingen voor het jaarlijkse eetfestijn. Recepten ontwikkelen, testkoken, fotograferen...
En daar gaat het bij mij dus een beetje mis. Ik bedenk meestal pas zo tegen 24 december wat ik wil gaan koken en doe daar soms zelfs op kerstochtend pas de boodschappen voor. Testkoken is iets wat ik me wel altijd voorneem (zo tegen Pasen), maar waar in de praktijk bijna nooit iets van terecht komt. Gelukkig lukt het meeste wel zo ongeveer zoals ik dat van tevoren bedacht had. En soms ook niet. Maar ik ga mijn leven beteren. Dit jaar gaan we gourmetten!

Alhoewel.... ik kan me nog herinneren dat we dat een jaar of 5 geleden ook bedacht hadden. Dat gourmetten dus. Leek ons een uitermate goed idee om de kerststress (bij mijn moeder vooral) aanzienlijk te verminderen. Dat bleek in de praktijk toch wat minder goed uit te pakken. Naast het feit dat m'n moeder zich al weken voor kerst het hoofd brak over wat er dan allemaal in die pannetjes gebakken moest worden (dat moest wel van een zeker culinair niveau zijn natuurlijk), maakte ze zich ook zorgen of de stoppen niet zouden doorslaan wanneer er 4 gourmetstellen op aangesloten zouden worden. Die zorgen bleken...ehm...terecht. We hebben die avond regelmatig in het donker gezeten. Het werd een kerst om nooit te vergeten.

Recept voor stoofvlees (gestoofde sukadelappen) voor kerst (of Pasen)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 750 gram sukadelappen 
  • 2 uien
  • 1 flinke teen knoflook
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • 500 ml runderbouillon (van een blokje)
  • 250 ml rode wijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 kruidnagels
  • 25 gram blue band bakboter*
  • een scheutje olie
  • peper en zout naar smaak

    * Gebruik altijd bakboter uit een pakje. Voor de vloeibare variant wordt vrij veel water toegevoegd (om 'm vloeibaar te maken) en dat bevordert het bakproces totaal niet.

Aan de slag:

  • Haal de sukadelappen ongeveer 30 minuten voordat je ze gaat gebruiken uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.
  • Dep de sukadelappen droog met keukenpapier.
  • Snipper de uien en pers de knoflook.
  • Verhit de boter samen met een klein scheutje olie in een grote braadpan en bak hierin de sukadelappen om en om bruin (1 à 2 minuten per kant is voldoende). Om ervoor te zorgen dat de pan goed heet blijft, bak je de sukadelapen in twee delen.
  • Haal het vlees uit de pan en maal er wat zout en paper overheen.
  • Gebruik het bakvet om de uien even aan te fruiten. Voeg na een minuut of 2 de knoflook toe en bak nog een paar minuutjes mee.
  • De sukadelappen mogen weer terug in de pan.  Schenk de wijn en de (lauwwarme) bouillon erbij en voeg de ontbijtkoek, laurier kruidnagels toe.
  • Zet het vuur hoog, maar draai dit zodra de boel begint te koken zo laag mogelijk.
  • Laat het vlees in minstens 3 uur zo zacht worden dat het uit elkaar valt wanneer je er met een vork in prikt. Check tijdens het pruttelen of het vlees nog goed onder staat. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe tijdens het koken.

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Ilona
2 maanden geleden

Ja ja zie daar; toch nog een kerstrecept van Miss Ikziewelwatikmetkerstgakokenop24december ;)
Ik denk trouwens dat ik jouw zuurkoolbroodjes ga maken op 1e Kerstdag als manlief en ik met z'n tweetjes zijn. Met een soepje erbij ofzo. Heerlijk stressloos :)