Witlof met rauwe ham en brie

Gepubliceerd op 12 november 2019 18:03

Wanneer ik de kinderen uit mijn klas vraag wat zij niet lusten, wordt witlof vaak in één adem genoemd met boerenkool of spruitjes. Maar in tegenstelling tot mijn leeftijdsgenootjes was ik als kind wèl dol op witlof. Tot snot gekookt, rauw verwerkt in een salade of -mijn persoonlijke favoriet- met ham en kaas uit de oven. Maar dat geklooi met die hete witlof waar je dan ham omheen moet wikkelen, weerhield mij er vaak van om het te maken. Voor dit recept heb ik er daarom voor gekozen om de blaadjes witlof samen met de ham eerst te roerbakken en het vervolgens onder de noemer rustiek in de ovenschaal te strooien. En waar mijn moeder vroeger achterham en geraspte kaas gebruikte, heb ik voor dit recept gekozen voor gerookte rauwe ham en brie. Super lekker (al zeg ik het zelf). 

Recept voor witlof met rauwe ham en brie uit de oven

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 gram iets kruimige aardappels
  • 4 stronken witlof
  • 50 - 75 gram rauwe gerookte ham
  • 125 gram brie
  • 50 ml melk
  • 25 gram roomboter
  • 2 el olie
  • 1 el (gedroogde) tijm
  • 1 flinke tl honing
  • peper en zout

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en laat met het deksel op de pan (en het vuur uit) nog even droog stomen.
  • Scheur de ham in stukken en snijd de brie in plakjes. Snijd de witlofstronkjes in de lengte doormidden. Verwijder de onderkant en harde kern. Als het goed is, kun je de blaadjes nu zo van elkaar trekken.
  • Verhit de olie in een wok of hapjespan en roerbak de witlof gedurende een minuut of 5 op halfhoog vuur. 
  • Voeg de ham, honing en tijm toe en schep goed door elkaar. 
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de melk en boter toe aan de aardappels en stamp tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de puree in een ovenschaal en verdeel de witlof (inclusief vocht) en vervolgens de brie erover.
  • Zet de witlofschotel gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de brie begint te kleuren, is het gerecht klaar.

    Eet smakelijk!

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.