Romige zuurkool met zoete aardappelpuree

Gepubliceerd op 13 januari 2019 20:22

Ik ben absoluut geen fan van de oer-Hollandse kost. Nooit geweest ook. De enige stamppot die ik als kind kon waarderen, was de stamppot met spekjes en rauwe andijvie van mijn moeder. Na wat experimenteren (met wisselende resultaten) in mijn eigen keuken, kwam ik erachter dat ik veel stamppotten met wat aanpassingen wel lekker vindt. Zo is komijn bijvoorbeeld super lekker door de hutspot. Deze zuurkool heb ik met wat knoflook, tijm en chilipepers een Italiaanse twist gegeven. En door de zuurkool in room te stoven, krijgt hij een veel zachtere (en voor mij dus aangenamere) smaak. 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250 gram zuurkool
  • 100 gram biologische spekjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 250 ml room
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el gedroogde tijm
  • peper, zout en gedroogde chili (naar smaak)
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 500 gram zoete aardappel
  • 75 ml melk
  • 15 gram roomboter
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout (naar smaak)
  • Rookworst (optioneel) 

Aan de slag:

  • Snipper de ui en pers één van de teentjes de knoflook.
  • Bak de spekjes aan in een braad- of hapjespan (met deksel).
  • Voeg na een minuut of twee de uitjes en knoflook toe en fruit even aan. 
  • Voeg de zuurkool en tijm toe en roer even goed door. Ook de laurierblaadjes mogen erbij. Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat gedroogde chilipeper voor wat extra pit.
  • Schenk de room erbij (weer even roeren) en laat gedurende zo'n 30 minuten op een zacht vuurtje gaar stoven. 
  • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Breng water aan de kok en kook de aardappels in zo'n 15 minuten gaar.
  • Snijd de overgebleven teen knoflook in vieren.
  • Verwarm de melk samen met de roomboter, knoflook, peper en zout totdat de melk begint te koken. Zet (het liefst vlak daarvoor) het vuur uit en zet apart.
  • Giet de aardappels af en laat nog even met een deksel op de pan droog stomen.
  • Stamp de aardappels en roer de melk erdoorheen (vis de knoflook er nog wel even uit) tot een gladde puree.
  • Roer de Parmezaanse kaas door de zuurkool.
  • Serveer de zoete aardappelpuree met de zuurkool (en eventueel een rookworst) eroverheen. 

    Eet smakelijk!  

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.