Pompoensteak met chimichurri

Gepubliceerd op 22 januari 2022 om 08:36

Deze pompoensteak met chimichurri is zó ontzettend lekker dat ik hem zonder moeite aan de meest verstokte vleeseter zou voorzetten. En ik durf te wedden dat hij (of zij) deze vegetarische variant nét zo lekker zal vinden als the real thing. Door de pompoen te marineren in olie met gerookt paprikapoeder en hem vervolgens te grillen, krijgt hij (of zij) een heerlijke, bijna rokerige smaak. Knappe carnivoor die dán dat stukje vlees nog mist.

Ook mijn wederhelft is een ontzettende liefhebber van een goed stuk vlees, maar hij kan de vegetarische creaties die ik hem voorzet gelukkig ook steeds meer waarderen. Zo is hij groot fan van mijn sticky bloemkool en doe ik hem ook echt een plezier wanneer ik hem mijn vegetarische lasagne met ragù van Ottolengi voorzet. Maar wanneer hij in een restaurant een Argentijnse steak met chimichurri op een menukaart ziet staan, dan moet hij deze gewoon bestellen. Ik vond het daarom de hoogste tijd om er een vegetarische variant voor te bedenken. En ik durf te zeggen dat dit méér dan goed gelukt is!

Geinig op het wereldwijde web gevonden weetje over Chimichurri: Deze frisse, licht zoutige en pittige groene kruidensaus heeft zijn naam te danken aan de Ier Jimmy McCurry, die zich in de negentiende eeuw inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheid. Men zegt dat hij de eerste was die ooit de chimichurri bereidde en omdat zijn naam moeilijk uit te spreken was door de lokale bevolking, werd dit verbasterd tot chimichurri.

Recept voor pompoensteak met chimichurri

Ingrediënten voor twee personen:

  • 1 flespompoen *
  • 3 el olijfolie
  • 1 flinke tl gerookt paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • zout naar smaak

  • 50 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • 1 el rode wijnazijn
  • een flinke hand verse peterselie
  • een klein handje verse koriander
  • 1 kleine rode ui (of een halve grote)
  • 1 teentje knoflook
  • een halve chilipeper
  • 1 el kappertjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • zout naar smaak

* Voor dit gerecht gebruik je alleen het smalle gedeelte van de pompoen. De rest heb ik zelf gebruikt voor deze lekkere risotto met pompoen en geitenkaas, maar je kunt er ook een soepje met pompoen van maken natuurlijk.

 

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  • Snijd de pompoen in plakken van ongeveer een cm dik. In het kader van 'het oog wil ook wat' heb ik de schil erom heen gelaten, maar deze eet je uiteindelijk niet op. Je kunt er dus ook voor kiezen om de schil te verwijderen.
  • Roer de olie, knoflook en het gerookte paprikapoeder door elkaar en breng het met zout op smaak.
  • Bestrijk de pompoenplakken aan beide kanten met de marinade.
  • Verhit een grillpan * (zonder olie) op hoog vuur en grill de plakken aan beide zijden totdat ze mooie grillstrepen hebben.
  • Leg de plakken vervolgens in een ovenschaal en zet ze gedurende zo'n 20 minuten in een voorverwarmde oven om verder te garen. 

  • Voor de chimichurri doe je de overige ingrediënten in een hakmolentje, kleine keukenmachine of (als je behoefte hebt aan wat sportieve inspanningen) een vijzel en hak je de boel niet al te fijn.
  • Serveer de pompoensteaks met de chimichurri erover of in een apart schaaltje. Lekker met wat rucola en geroosterde pijnboompitjes, Die laatste hebben de foto helaas niet gehaald. 

    Eet smakelijk

* Ik gebruik de Superior Triply Grillpan van BK en die is geweldig! #gekregen

Reactie plaatsen

Reacties

Anja
3 jaar geleden

En nu ben ik wel heel benieuwd wat mijn allerliefste carnivoor zal gaan zeggen als ik hem dit voor z’n neus zet!

Inge
2 jaar geleden

Guusje: mag ik de grillplaat winnen van je om dit super recept te maken op onze bbq? 😇

Judith Berkelmans
2 jaar geleden

Ik, Judith van koken_eten_leven doe heel graag mee met je BK winactie! Grillen is mijn hobby… en misschien ga ik deze dan wel maken… of lekkere grote gamba’s of andere lekkere groente…

Bianca Hoefnagel
2 jaar geleden

Oooeeehhh, deze zouden goed gaan op de grillplaat voor de bbq. Ik doe graag mee! ☺️

Alexandra Maas
2 jaar geleden

Deze ga ik snel proberen! Net verse voorraad pimenton uit Spanje meegenomen 😊. En ik doe graag mee aan de grillplaatwinactie 🤞