Dit is een recept voor mijn versie van sajoer boontjes, oftewel pittige sperziebonen in kokosmelk. Heel in het kort komt het erop neer dat je sperziebonen eerst roerbakt in o.a. sambal en ze daarna verder gaar stoomt in kokosmelk. Een gerecht wat zich uitstekend leent voor een Indische rijsttafel, maar ook het ook prima doet als onderdeel van een exotisch AVG'tje met aardappels en pittige gehaktballetjes (ik kan hiervoor die van Food From ClaudNine van harte aanbevelen).
Een soort van Indische boontjes
Mijn blog vult zich zo langzamerhand steeds meer met Indische gerechten. Of beter gezegd, gerechten die min of meer geïnspireerd zijn op de Indische en/ of Indonesische keuken. Zo is mijn pittige makreel in tomatensaus gebaseerd op Pepesan Ikan, een Indisch gerecht waarbij vis gestoomd wordt in een bananen- of kemangiblad. Mijn variant is totaal niet authentiek te noemen, maar smaakt er zeker niet niet minder om. Zo ook met deze pittige boontjes in kokosmelk. Een beetje uit Indonesië en een beetje van mezelf. Maar is dat eigenlijk niet bij alle Indische gerechten het geval? Daar hebben 'de Nederlanders' immers ook jaren geleden een Hollandse draai aan de van oorsprong Indonesische gerechten gegeven. Ach, het gaat erom dat het lekker is en ik kan jullie deze versie van sajoer boontjes van harte aanbevelen.
En ja, de oplettende kijker heeft vast ook de 'voor dit gerecht totaal niet authentieke erwten' al gespot. Dat was een gevalletje 'ik dacht dat ik meer sperziebonen had, maar gelukkig vond ik achterin de vriezer nog een zakje vergeten tuinerwten'. Ik kan jullie vertellen dat deze ronde rakkers het ook prima deden in dit gerecht, dus wat mij betreft mogen ze blijven.
Recept voor pittige boontjes in kokosmelk
Ingrediënten voor 2 personen:
De wat meer exotische ingrediënten zijn te verkrijgen bij een toko. Ik ga hiervoor altijd naar de Amazing Oriëntal. Zij hebben echt alles! Onderstaande hoeveelheden zijn aangepast op mijn smaak. Proef en pas naar eigen smaak aan, is mijn advies.
- 200 gram sperziebonen
- 200 gram (diepvries)erwtjes*
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- een stukje gember van circa 1 cm
- 1 stengel citroengras
- 2 kaffir limoenblaadjes
- 2 tl sambal
- 1 tl tamarindepasta
- 1 tl donkere basterdsuiker
- 1 el ketjap
- 1 el vissaus
- 200 ml kokosmelk
- 2 el neutrale olie (geen olijfolie)
* Jaja, je mag de erwten ook vervangen door sperziebonen.
Aan de slag:
- Blancheer de boontjes en de erwtjes door ze gedurende 3 minuten in kokend water te laten rondzwemmen. Giet af en zet apart tot later gebruik.
- Snipper de ui, rasp de gember en pers de knoflook.
- Kneus de stengel citroengras en hak 'm in drieën.
- Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan waar een deksel op past.
- Fruit de ui en na een paar minuutjes ook de knoflook en de gember hierin even aan totdat de uien zacht zijn.
- Voeg de achtereenvolgens de sambal, tamarindepasta en de basterdsuiker toe terwijl je goed blijft roeren. Op deze manier zullen de smaken van, met name de sambal, het best tot hun recht komen.
- Schep nu de boontjes en de erwten door het uienmengsel.
- Voeg de ketjap, vissaus en kokosmelk toe. Roer weer goed en zet het vuur laag zodra de saus begint te koken.
- Voeg de kaffir limoenblaadjes en citroengras toe en laat het gerecht een minuut of tien pruttelen totdat de boontjes en erwtjes (beet)gaar zijn.
- Proef voor het serveren nog even of de smaakmakers goed in balans zijn en voeg eventueel wat meer zuur (tamarindepasta), zout (vissaus), zoet of pittig toe (die laatste twee kunnen jullie zelf wel verzinnen, dacht ik zo).
Indische rijsttafel op z'n Mandy's
Ik kan inmiddels een hele rijsttafel vullen met mijn eigen soort van Indische gerechten. Om je het makkelijk te maken, heb ik alle gerechten hiervoor alvast voor je verzameld. De link naar mijn pittige makreel in tomatensaus heb je hierboven al zien staan. Mijn sticky bloemkool is ook een succesnummer, dus die zou ik er zeker bij maken. Geen rijsttafel zonder rijst en hiervoor heb ik óf gebakken rijst met spekjes, ei en bosui in de aanbieding óf mijn onovertroffen nasi goreng. De lekkerste van altijd en ooit, al zeg ik het zelf. Serveer bovenstaande gerechten met wat kroepoek en zoetzure komkommer en klaar is Kees. Of iemand anders voor als je geen Kees heet.
Reactie plaatsen
Reacties
Jaaaaa...ik ben het en ik doe graag mee voor de Black Steel grillplaat...onder mijn favo recept 😉! Liefs Jippie ❤