Indonesische Nasi Goreng

Gepubliceerd op 10 maart 2018 13:11

Ik ben dol op de Aziatische keuken. Je kunt mij ’s nachts wakker maken voor Thaise viskoekjes, Vietnamese Pho of een pittige Indiase curry. En wanneer ik mijn wederhelft vraag wat hij graag wil eten is zijn antwoord ook bijna standaard Thais, Indonesisch of Indiaas. Nasi goreng staat bij ons regelmatig op het menu. En dan heb ik het niet over die bleke en laf smakende variant van de afhaalchinees om de hoek, maar over de Indonesische versie die pittig en rijk van smaak is. Tijdens onze vakantie in Bali hebben we bijna dagelijks nasi gegeten. En die nasi smaakte nergens hetzelfde. Elke Indonesische kok heeft een eigen (geheim) recept voor dit klassieke gerecht. Ik probeerde dan ook vaak een kijkje te nemen in de soms piepkleine keukentjes van de plaatselijk Warungs (kleine restaurantjes) waar wij aten.
En voilà: dit is mijn versie van nasi. Een heerlijke hoofdmaaltijd of als bijgerecht om samen met andere Indische gerechten te serveren. Ik maak vaak een dubbele hoeveelheid en vries de rest in (in 1-persoonsporties in een diepvrieszakje).

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 125 gram biologische spekblokjes
  • 350 gram biologisch varkensvlees of kip
  • 200 gram (hollandse) garnalen
  • 300 g drooggekookte (pandan)rijst (dit mag rijst zijn van de vorige dag…beter zelfs)
  • 2 eieren (geklutst met 2 el melk)
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geplet met de zijkant van een mes en fijngesneden)
  • Een stuk gember van ongeveer 2 cm (geschild en geraspt)
  • 450 gram nasi- bamigroenten (zo’n kant-en-klare zak scheelt een hoop snijwerk)
  • 1 chilipepertje (zit meestal bij de groenten, alleen nog even ontdoen van de zaadlijsten en fijnsnijden)
  • 2 theelepels sambal Badjak
  • 1 theelepel trassi (garnalenpasta)
  • 2 el zoete chilisaus
  • 2 el vissaus
  • Een paar flinke scheuten ketjap (naar smaak)

Aan de slag

  • Bak de spekjes in een wok of wadjan totdat ze bruin (maar nog niet volledig uitgebakken) zijn.
  • Haal de spekjes uit de pan en gebruik het spekvet (waarom moeilijk doen wanneer het ook makkelijk kan) om de knoflook, gember, chilipeper en de uien aan te fruiten. Voeg na enkele minuten het vlees, de sambal en de trassi toe en bak al omscheppend gaar.
  • Ook de garnalen en de groenten mogen er nu bij.
  • Schuif de inhoud van de pan aan één kant en giet het eimengsel in de ruimte die ontstaat. Blijf dit roeren totdat er roerei-achtige stukjes zijn ontstaan. Deze meng je weer met de rest.
  • Voeg nu beetje bij beetje, al omscheppend, de gare rijst toe. Zorg dat de korrels al losgeroerd zijn voordat je de rijst toevoegt.
  • Voeg de ketjap, chilisaus en vissaus toe en blijf proeven totdat de nasi naar wens is. De nasi moet (donker) goudbruin van kleur zijn.
  • Serveer de nasi met atjar tjampoer (of komkommer), gebakken uitjes, lenteui en kroepoek, emping of rempejek. Volgens vriendlief mag een stokje saté (of 3) of een extra stukje kip hierbij niet ontbreken, maar wat mij betreft zit er al genoeg vlees in dit gerecht. 

Selamat Makan!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.