Oma Tine's erwtensoep

Gepubliceerd op 1 januari 2019 om 10:19

Als ik terugkijk op 2018 dan zijn er zoveel dingen om dankbaar voor te zijn... Eén daarvan is het feit dat ik op mijn 42e nog steeds een oma heb. En wat voor één. Mijn oma is de allerliefste oma van de hele wereld. Ze is dit jaar 102 geworden en tot voor kort nog helemaal bij de tijd.
Op nieuwjaarsdag kwamen we altijd met de hele familie bij elkaar om op het nieuwe jaar te proosten. En om oma's zelfgemaakte oliebollen en erwtensoep te eten (en om dan als puber wezenloos voor ons uit te staren en uit te brakken op de bank). 
Toen ik mijn oma onlangs interviewde voor mijn rubriek 10 vragen aan ... (oma Tine), vertelde ze me dat ze graag nog eens een keertje erwtensoep zou willen eten. Maar dan wel volgens haar eigen recept.
Het gaat de laatste tijd niet zo goed met oma. Ze komt haar stoel niet meer uit, is in de war en lijkt zich steeds meer terug te trekken in haar wereld vol met herinneringen aan haar lange leven. Ik heb voor deze eerste dag in het nieuwe jaar erwtensoep gemaakt. Volgens oma's recept. Ik ga haar snel een kopje brengen en heel hard hopen dat ons dit jaar nog wat tijd samen gegund is.


Recept voor oma Tine's erwtensoep (de lekkerste)

Ingrediënten voor een pan vol:

  • 700 gram gedroogde spliterwten
  • een grote rookworst
  • 2 grote schouderkarbonaden
  • een stukje zuurkoolspek
  • 1 knolselderij
  • 1 grote winterpeen
  • 2 preien
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • een handje selderij (fijngesneden)
  • 1 el olie
  • 2 liter rundvleesbouillon (van een tablet mag best volgens oma)

  • een pakje roggebrood
  • katenspek (plakjes)

Aan de slag:

  • Schil de knolselderij en winterpeen en snijd ze in blokjes.
  • Snijd de prei in ringen.
  • Snipper de ui en pers de knoflook.
  • Verhit de olie in een grote soeppan en fruit de ui en knoflook even aan.
  • Voeg de spliterwten, knolselderij, winterpeen, prei en laurierblaadjes toe en schep door elkaar.
  • Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook.
  • Zodra de soep kookt, draai je direct het vuur laag.
  • Voeg de schouderkarbonaden en het zuurkoolspek toe en laat de soep op een laag pitje pruttelen. 
  • Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de soep en roer de soep dan voorzichtig door. 
  • Na ongeveer 3 kwartier zullen de spliterwten van gaarheid uit elkaar gevallen zijn.  
  • Vis de karbonades, het zuurkoolspek en de laurierblaadjes uit de pan en pureer de soep met de staafmixer tot de gewenste dikte. Houd hierbij de stelregel aan dat de pollepel te allen tijde rechtop in de soep moet kunnen blijven staan!
  • Snijd de karbonades en het zuurkoolspek* in stukjes (de laurierblaadjes en het bot van de karbonades gooi je weg). 
  • Snijd ook de rookworst in plakjes 
  • Doe het vlees, spek, de rookworst en selderij terug in de pan en warm nog even door. De soep is het lekkerst wanneer je hem een dag van tevoren maakt!
  • Schep de soep in kommen en geef er roggebrood met katenspek bij.

    Eet smakelijk (ook namens mijn oma)!

* Ik houd zelf niet zo van dat vette gedeelte van het zuurkoolspek. Na het koken heb ik dat eraf gesneden en in de oven (een paar minuutjes op 250 graden) krokant gebakken. Heerlijk om over de soep te strooien! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.