Home » Recepten » Zoet » Kaneelmuffins van Donna Hay

Kaneelmuffins van Donna Hay

Gepubliceerd op 27 januari 2019 om 15:44

Zoals eerder gezegd ben ik meer een kok dan een bakker. Dat zit 'm vooral in mijn voorliefde voor het 'een beetje van dit en een beetje van dat-koken'. En dat werkt dus niet wanneer er iets gebakken moet worden. Bakken is namelijk precisiewerk, teveel van het ene of te weinig van het andere zorgt ervoor dat broden niet rijzen, taarten compleet inzakken en koekjes met bakstenen vergeleken kunnen worden (en ja, ik spreek hier uit eigen ervaring). Wanneer ik zelf iets ga bakken, houd ik me daarom meestal keurig aan een recept van iemand die daar meer verstand van heeft dan ik. Iemand zoals Donna Hay bijvoorbeeld. En daar probeer ik dan een beetje mee te variëren (met wisselende resultaten tot gevolg).
Donna (ik denk dat ik Donna mag zeggen) noemt dit 'kaneeldonutbolletjes'. Geen idee waarom, want ik associeer een donut met een gat erin en het werden bij mij ook niet echt bolletjes. Meer muffins. Vandaar de naamswijziging. Ik hoop dat mevrouw Hay zich daar ook in kan vinden. Ze zijn in elk geval super makkelijk om te maken. Kan niet misgaan eigenlijk. Mits je je aan de juiste hoeveelheden houdt natuurlijk. 

Kaneelmuffins à la Donna Hay*

Ingrediënten voor 12 mini-muffins:

  • 95 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 35 gram kristalsuiker
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 1 klein ei
  • 80 ml halfvolle melk
  • 25 gram ongezouten boter
  • 35 gram kristalsuiker
  • 1 tl kaneel

  • een ingevette muffinvorm voor 12 mini-muffins

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom.
  • Voeg de kristalsuiker toe en roer even goed door elkaar.
  • Laat (60 gram) boter smelten in een steelpannetje (pas op dat de boter niet bruin wordt) en laat even afkoelen.
  • Breek het ei boven een maatbeker en roer de melk er met een garde goed doorheen.
  • Voeg de gesmolten boter toe en roer goed door elkaar.
  • Schenk dit mengsel langzaam bij de droge ingrediënten en klop met een garde tot een glad beslag.
  • Verdeel het beslag over de ingevette holtes van de muffinvorm.
  • Bak de muffins gedurende zo'n 15 minuten in de voorverwarmde oven. Ze zijn klaar wanneer ze mooi gerezen en goudbruin van kleur zijn. Haal uit de oven en laat even afkoelen. 

  • Smelt nu de rest van de boter in een steelpannetje.
  • Meng de suiker en kaneel in een diep bord.
  • Haal de muffins eerst door de boter (met een kwastje kan ook) en ol ze vervolgens door de kaneelsuiker. 

    Eet smakelijk!

* Klik hier voor het originele recept voor de cinnamon doughnut puffs van Donna Hay! 

Zoals jullie weten ben ik de trotse tante van vier neefjes en nichtjes. De jongste twee (Sven en Jasmijn) logeren dit weekend bij ons. Dikke pret. Dat Jasmijn vervolgens het grootste deel van de dag slapend heeft doorgebracht is haar gezien d'r leeftijd vergeven. Sven heeft de afwezigheid van zijn 1-jarige zus ook meer dan goedgemaakt door zijn tante de hele middag te helpen in de keuken. Schort om, scheppen, roeren, gieten en mij van (ongevraagde) adviezen voorzien: 'tante Mandy, je knoeit' of (kritisch) 'nog meer suiker?' en 'tante Mandy, je knoeit weer'. De resultaten mochten er gelukkig zijn: deze verrukkelijke kaneeldonutballetjes naar recept van Donna Hay en homemade bitterballen (zonder een echt recept). Verder heeft Jasmijn (door toedoen van haar grote broer) met haar vingers tussen een la gezeten en is Sven met stoel en al achterover gekukeld (karma denk ik). Geen zorgen, ze zijn er ongeschonden vanaf gekomen. Ze liggen nu al enige tijd te slapen en ik ga de hele nacht hopen dat ze dat tot een uur of negen morgenochtend zullen volhouden. Einde bericht.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Anita
4 maanden geleden

Bij de beroemdste donut verkoper in de usa (dunkin donuts) kun je munchkins kopen oftewel; de gaatjes uit de donuts. Dit zijn natuurlijk niet echt de gaatjes eruit, het is gewoon een donut bolletje, erg klein dus maar je kunt ze wel per doos kopen ;). Lekker uitdelen dus en ideaal voor degene die een hele (gefrituurde) donut te veel vind. Wat uiteraard geen verklaring is voor de naam van dit recept. Maar even ter info.

Gerda
een maand geleden

Er mist geloof ik een 1 voor de 95 gram 🙂