IJstaart met bramensaus, witte chocolade en pistache

Gepubliceerd op 27 december 2018 om 15:51

Deze ijstaart heb ik niet zelf bedacht hoor, 't is een ideetje van mijn vrienden van de Appie. Ik heb 'm nu een aantal keer gemaakt en ik kan zeggen dat hij bij iedereen in de smaak valt. Je kunt hem van te voren maken, zodat je hem op de avond zelf alleen nog maar hoeft te decoreren. Een echt spektakelstuk op de tafel! En, nog een super handig bijkomend voordeel, je hoeft de dag (week) erna niets meer te eten. 

Origineel recept komt uit Allerhande 2017-12


IJstaart met bramensaus, witte chocolade en pistache

Ingrediënten (voor ongeveer 10 personen):

  • 2 liter roomijs
  • 150 gram bramenjam
  • 100 gram bramen (mag uit de diepvries)
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 100 gram gepelde (ongezouten) pistachenootjes
  • 100 gram witte chocolade (het liefst met een krokantje erin)

    Voor de decoratie:
  • 150 gram bramen, bosbessen en/of frambozen
  • minimallows, merengue of macarons
  • decoratiestrooisel

    Keukengerei:
  • cakeblik met een inhoud van 2 liter
  • bakpapier
  • hakmolen of vijzel

Aan de slag:

  • Haal het ijs uit de vriezer.
  • Hak de pistachenootjes fijn in een hakmolentje of vijzel. Ook de witte chocolade hak je zo fijn mogelijk. 
  • Breng in een steelpannetje het water samen met 75 gram suiker aan de kook en wacht totdat er een stroopachtige karamel ontstaat (voorzichtig roeren). 
  • Spreid 75 gram pistachenoten uit over een stuk bakpapier. Schenk de karamel erover en laat afkoelen en uitharden.

  • Bekleed het cakeblik met bakpapier en laat de randen ruim overhangen (ie heb je straks nodig om het ijs af te dekken).
  • Schep een laag ijs in het cakeblik en strijk glad met een lepel.
  • Verdeel 1/3 van de jam over de ijslaag en bestrooi met de stukjes witte chocolade.
  • Schep hierover weer een laag ijs en nog eens 1/3 deel van de jam en strijk glad. 
  • Bedek weer met ijs en druk de boel goed aan.
  • Verdeel er de rest van de jam over en bestrooi met de (in stukjes gebroken) notenkaramel. Dek af met de rest van het ijs. Vouw het bakpapier over het ijs en zet de taart minimaal 1½ uur in de vriezer.

  • Verwarm 100 gram bramen met 25 gram suiker in een steelpan op laag vuur, tot de suiker is opgelost. Zet apart en laat afkoelen.
  • Stort de ijstaart op een mooie schaal en verwijder het bakpapier.
  • Schep de bramensaus over de taart en verdeel het fruit en rest van de pistachenootjes erover. 
  • Decoreer de taart verder met decoratiestrooisel en stukjes merengue. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.