Cakejes met mandarijn en maanzaad

Gepubliceerd op 1 februari 2019 om 08:02

Veel zoete bakrecepten zijn bedoeld voor het maken van grote taarten, tulbanden of ladingen cakejes. Da's handig voor als je jarig bent en veel viste krijgt. Stukken minder praktisch wordt het wanneer alleen mijn ouders op de thee komen. Die nemen dan een stukje taart (en mijn vader kennende nog één), maar daar houdt het dan wel een beetje mee op. Je schijnt de meeste baksels heel goed te kunnen invriezen, maar op de één of andere manier eindigt het er altijd mee dat ik alle zoetigheden die overblijven, zelf opeet. Dit recept is precies genoeg voor 6 extreem luchtige cakejes met mandarijn en maanzaad. En aardig wat suiker, maar een kniesoor die daarop let. Als je het doet, moet je het goed doen, nietwaar?

Variëren? Probeer deze cakejes ook eens met limoen of met sinaasappel.


Recept voor cakejes met olie, mandarijn en maanzaad

Ingrediënten voor 6 cakejes:

  • 1 ei
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 1 tl maanzaad
  • snufje zout

  • 1 mandarijn*
  • 40 ml plantaardige olie (smaakloos)
  • 55 gram bloem
  • 4 gram bakpoeder
  • 2 el mandarijnen- of sinaasappeljam o.i.d.

  • 6 papieren cakevormpjes
  • 1 siliconen vorm voor 6 muffins 

    * Gebruik een biologische (en dus onbespoten) mandarijn . 

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Schrob de mandarijn goed schoon met een schuursponsje. Rasp de schil (en snijd deze indien nog nodig, zo fijn mogelijk).
  • Pers de mandarijn uit.
  • Klop het ei met een garde goed luchtig.
  • Voeg de suiker, vanillesuiker, maanzaad en zout toe en klop nog even goed door.
  • Blijf roeren en voeg de rasp en het sap van de mandarijn en de olie toe.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel en meng goed door elkaar.
  • Zet de papieren cakevormpjes in de muffinholtes en verdeel het beslag erover.
  • Bak de cakejes in zo'n 25 minuten totdat ze gerezen en goudbruin van kleur zijn. Je kunt de gaarheid van de cakejes testen door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er vervolgens schoon uit? Dan zijn de cakejes gaar.
  • Laat de cakejes buiten de oven afkoelen op een rooster.
  • Verwarm de jam in een pannetje (zodat hij iets vloeibaarder wordt) en schep op elk cakeje 1 theelepeltje jam.

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Suus
5 maanden geleden

Maar je kan ook altijd mij bellen voor als je over hebt....