Muffins met mandarijn en kruidnoten

Gepubliceerd op 20 november 2018 20:04

Zoals eerder gezegd...ik ben niet de grootste fan van Sinterklaas. Zijn lekkernijen kan ik echter wel enorm waarderen (en dat klinkt schunniger dan dat ik het bedoel). Marsepein, speculaas, taai taai, chocoladeletters, borstplaat...kom maar door. In ruil daarvoor daar wil ik dan best een liedje zingen. Ik ben de moeilijkste niet. Deze muffins met mandarijn en kruidnoten zijn uitermate geschikt voor het heerlijk avondje op 5 december. Maar in april doen ze het ook goed hoor. En aangezien je rond Pasen de kruidnoten alweer in de schappen ziet liggen, kan dat makkelijk!


Ingrediënten voor 6 muffins:

  • 2 mandarijnen
  • 1 ei
  • 60 gram boter
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el melk
  • 150 gram bloem
  • 60 gram suiker
  • 1 tl bakpoeder (5 gram)
  • 2 tl koekkruiden
  • 30 gram kruidnoten
  • 18 kruidnoten 

  • 6 papieren muffinvormpjes
  • 1 siliconen muffinvorm voor 6 muffins

Aan de slag:

  • Doe de mandarijnen in een pannetje en giet er kokend water overheen totdat ze onderstaan. Kook* de mandarijnen ongeveer 1 uur. Giet er tussentijds kokend water bij zodat de mandarijnen onder water blijven staan.
  • Meng de bloem, suiker, bakpoeder en koekkruiden door elkaar en zet apart. 
  • Haal de mandarijnen uit het water en laat ze afkoelen totdat je de schil er, zonder je vingers te branden, af kunt halen. Pureer de mandarijnen met een staafmixer tot een glad papje. 
  • Mix het ei, de boter, melk en het vanille extract door de mandarijnen en schep deze door de droge ingrediënten. Het beslag moet de consistentie van cakebeslag hebben. Wanneer het te droog is, kun je er wat melk bij doen. 
  • Maal de kruidnoten in grove stukjes (houd er 18 apart) in een vijzel. Je kunt de kruidnoten ook in een diepvrieszakje doen en er een paar klappen op geven met een deegroller. 
  • Voeg de kruidnoten toe aan het beslag en roer goed door elkaar. 
  • Zet de papieren muffinvormpjes in de siliconen muffinvorm (zo behouden de cakejes hun vorm) en verdeel het beslag erover.
  • Druk in elke muffin 3 kruidnoten en bak de muffins in 20 minuten gaar. 

* Nigella (DE Nigella) opperde in één van haar recepten om de gekookte mandarijnen met schil en al te pureren. Ik ben groot fan van Nigella, maar hier sloeg ze de plak toch wel een beetje (lees: volledig) mis.  Die bittere smaak verpest de hele muffin. Nigella, ik hoop dat je dit leest: na het koken dien je de mandarijnen van hun schil te ontdoen. Echt. geloof mij nou maar. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.