Appeltaart met kruidnootjes

Gepubliceerd op 16 november 2018 13:22

Om maar direct met de deur in huis te vallen (kinderen onder de acht gelieve vanaf hier niet verder te lezen), ik heb echt een spuughekel aan Sinterklaas. Niet aan die beste man zelf hoor, alhoewel ik het 'Dag hoor' van de nieuwste Sint nu al niet meer kan aanhoren (en dat terwijl de Stoomboot de haven van Zaanstad nog niet eens bereikt heeft). Nee, het is al dat gedoe erom heen wat me tegenstaat. Ik heb in dat opzicht misschien ook niet de beste baan van de wereld gekozen (in het basisonderwijs). De hele school gedurende een week of drie in rep en roer en alle leerlingen knetterdruk en overprikkeld. Ik kan me ook niet herinneren dat ik het als kind wel leuk vond. Als heel klein Mandy'tje was het iets te spannend allemaal en daarna eigenlijk gewoon gênant. Om bij Sint op schoot te moeten zitten en een liedje te zingen. Het was dan ook een enorme opluchting toen ik eindelijk deelgenoot werd gemaakt van HET GROTE GEHEIM. Maar dan nog wel gewoon cadeautjes kreeg. 
Ik voelde hem (vanuit Spanje) al aankomen, maar deze maand kregen de AH-ambassadeurs de opdracht om iets te bakken rondom dit gezellige thema. Het is een appeltaart geworden. Ter ere van het paard* van Sinterklaas. Met kruidnootjes. Niet te verwarren met die zompige hompen deeg die pepernoten genoemd worden. 

* Vanwaar die poezenvlaggetjes, hoor ik je denken. Da's omdat de kat van mijn zus dood is. En ik deze vlaggetjes onderin een keukenla vond. Een herdenkingstaart dus. Aan Tomás, die ooit vanuit Mexico naar Nederland is gekomen. En super lief was. En gelukkig heel oud geworden is. Ik weet niet wat Tomás van Sinterklaas vond. 


Ingrediënten voor een taartje voor 8  tot 10 personen:

Bodem:

  • 250 gram kruidnootjes
  • 75 gram roomboter

Vulling:

  • 500 gram (geschilde) zoet-zure appels
  • 75 gram rietsuiker
  • 50 gram (blanke) rozijnen
  • 50 gram kruidnootjes
  • 1 el kaneel
  • sap van een 1/2 citroen
  • zest (rasp) van 1 citroen (schil)
  • 1 vanillestokje
  • 6 blaadjes gelatine

Topping:

  • 3 eiwitten (of 1 dl uit een flesje gepasteuriseerde eiwitten). Eiwit op kamertemperatuur wordt het beste stijf. 
  • 150 gram fijne kristalsuiker

Aan de slag:

  • Maal de kruidnootjes in een keukenmachine tot fijne kruimels. Dit kan eventueel ook door ze in een stevige plastic zak te doen en te bewerken met een deegroller. Houd 50 gram van de kruimels apart.

  • Ontdoe de geschilde appels van hun klokhuis en snijd ze in niet al te kleine blokjes.
  • Verhit een klontje roomboter in een hapjespan en bak de appels.
  • De rozijnen, suiker, kaneel, en het citroensap mogen er direct bij. Goed blijven roeren. 
  • Schraap het merg uit het vanillestokje en doe dit samen met het leeg geschraapte stokje bij de appels in de pan.
  • Kook de appels in ongeveer 20 minuten tot een grove compote. Verwijder het vanillestokje. Voeg de zest van de citroen toe. 
  • Week de blaadjes gelatine gedurende vijf minuten in koud water.
  • Knijp het water uit de blaadjes gelatine en voeg deze toe aan de warme compote. Ook de 50 gram van de kruidnootkruimels mogen er nu bij. 
  • Roer goed door en zet apart om af te koelen.

  • Vet een quichevorm in (zo eentje met een losse bodem is het fijnst).
  • Laat de boter smelten in een pannetje en schep de kruidnootkruimels erdoor. 
  • Schep de kruimels in de bakvorm en druk goed plat. Zorg ook voor een opstaande rand. Dit lukt het best met je handen (in een boterhamzakje). Kruidnootjes die niet goed gemalen zijn, haal je eruit (anders wordt de bodem op die plaatsen niet compact genoeg). 
  • Plaats de bodem gedurende 15 minuten in de koelkast om hard te worden.
  • Schep de appelcompote op de bodem en zet de taart (tenminste 2 uur) terug in de koelkast om op te stijven.

  • Verwarm de oven voor op de grilstand (250 graden).
  • Doe de eiwitten in een vetvrije*  kom en gebruik een mixer met vetvrije gardes. Voeg tijdens het kloppen de suiker beetje bij beetje toe en klop verder tot er een lichte, luchtige massa ontstaan is.
  • Het eiwitschuim is klaar als het in witte, glanzende pieken blijft staan.
  • Schep het schuim in een spuitzak en spuit dit naar eigen inzicht op de taart (dat vergt wat oefening, merkte ik).
  • Zet de taart onder een voorverwarmde grill tot het oppervlakte van het schuim begint te kleuren. Dit is in zo'n anderhalve minuut wel gebeurd. Blijf erbij staan, want voor je het weet is je taart zwartgeblakerd. Wat dan wel weer geinig binnen het Zwarte Pieten-thema past. 


* Het vetvrij maken van de kom en gardes lukt het best door ze in te wrijven met wat citroensap. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.