Voorgerechten

Eigenlijk wil ik een restaurantje beginnen waar ik dan alleen maar amuses of voorgerechtjes serveer. En wijn natuurlijk. Geen maaltijd zonder wijn...


Soufflés met makreel en kappertjes

Koken is voor mij niet alleen het bereiden van (lekker) eten, maar ontspanning (echt, ik word enorm zen van een middagje kokkerellen) en een manier om mijn ei in kwijt te kunnen. Dat laatste heb ik bij het maken van deze soufflés extra letterlijk genomen, want de basis van een soufflé bestaat uit eigeel en opgeklopt eiwit. Dat eiwit zorgt ervoor dat de soufflés luchtig worden en spectaculair hoog komen tijdens het bakken. Het maken ervan leek mij altijd een nogal ingewikkeld gebeuren, maar dat bleek gelukkig reuze mee te vallen. Men dient alleen wat belangrijke regels in acht te nemen en dan kan er feitelijk weinig misgaan. En geloof me, als je deze eenmaal geproefd hebt wil dit vaker. En het leuke is dat je eindeloos kunt variëren met de smaken die je toevoegt. Het belangrijkste van de vulling is dat hij licht van gewicht is (te zware vulling zakt naar de bodem tijdens het bakken en dat wil je niet). 

Lees meer »

Taartjes van avocadocrème met zalm

Ik heb deze taartjes gisteren geswiepswapswoept van het blog van die leuke Culinea (die in de niet-digitale wereld gewoon als Hanneke door het leven gaat). Omdat ik alle niet-Instagrammers onder ons nu hoor denken: "geswiepswoepwattes?", zal ik dit even toelichten. Ik heb op Instagram een foodblogswap georganiseerd. Dat komt erop neer dat ik lootjes heb getrokken en dat alle deelnemende foodbloggers iets moesten koken van de website van de blogger op hun lootje. Snapt u het nog? En 'swappen betekent dus zoiets als 'ruilen'. En omdat iets dergelijks al bestond, moest ik daar dus een andere naam voor bedenken. Bij gebrek aan tijd en inspiratie koos ik voor de tijdelijke naam "swiepswoepswap", niet wetende dat deze term in no-time omarmd zou worden door zo'n beetje heel foodbloggersland (een t-shirtlijn behoort nu serieus tot de mogelijkheden). Mijn swiepswoepswap is met 37 aanmeldingen eigenlijk best een behoorlijk succes te noemen en zéker voor herhaling vatbaar. Toen ik bij Hanneke deze prachtige groente- en kruidentuintjes met kwarteleitjes voorbij zag komen, was ik op slag verliefd. Ik heb de avocadocrème iets meer pit gegeven en zalm toegevoegd. De kwarteleitjes heb ik vervangen door (ordinaire) plakjes ei, omdat ik het pellen van die kleine eitjes altijd zo'n gedoe vind. Ik ben heel trots op het eindresultaat. Leuk voor Pasen! Of gewoon voor de lunch op dinsdagmiddag. Mag ook. 

Lees meer »

Tomaten crèmesoep

Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is dat ik een groot soepliefhebber ben. Altijd al geweest. Mijn smaak is in de loop der jaren gelukkig wel veranderd, want waar ik als kind nog kon smullen van tomatencrèmesoep uit blik (inclusief die zompige ballen), gaat mijn voorkeur nu toch echt wel uit naar vers. Deze tomatensoep (waar stiekem ook een paprika doorheen gefladderd is) leent zich er uitstekend voor om die net iets te rijpe tomaten in te verwerken. Dit uiterst smaakvolle soepje staat binnen 20 minuten op tafel. 

Lees meer »

Koude Aziatische komkommer-avocadosoep

Tja, wat zal ik hier eens over zeggen. Dit is een gewoon een heel lekker soeppie. Koud, dat wel. Dus wellicht wat minder geschikt voor in de winter. Des te lekkerder om aan je gasten te serveren tijdens een etentje op een warme zomeravond. Ik hou zo van deze smaken: het frisse van de komkommer, het romige van de avocado, het zoete van de kokos, het ziltige van de vissaus, het zure van het limoensap en de pittige curry pasta om het af te maken. 

Lees meer »

Vietnamese rijstvelloempia's

Zoals jullie inmiddels wel hebben kunnen merken, ben ik dol op Azië en de Aziatische keuken. Thais, Indiaas, Vietnamees, Sri Lankaans (zo weet ik na onze vakantie dit jaar), Indisch....ik vind alles even lekker en kook het ook graag. Wat mij vooral aanspreekt aan de Aziatische keuken is het gebruik van verse producten en de samenstelling van kruiden en specerijen. Deze springrolls of loempia's (weet eigenlijk het verschil niet echt) worden niet gebakken of gefrituurd en zijn daarom lekker licht, fris en gezond! Heerlijk met kip met mango. Of met rundvlees met taugé en komkommer? Of wat denk je van surimi met avocado? Of...Ach, je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten. Ik maakte ze vandaag met garnalen, wortel en komkommer. En koriander natuurlijk. Dat mag, wat mij betreft, nooit ontbreken. En ja, je kunt dat echt leren eten. Ook wanneer je koriander naar zeep vindt smaken. Dat vond ik vroeger namelijk ook. Dus ik ben het bewijs dat je het echt kunt leren waarderen.

Lees meer »

Aziatische maiskoekjes met krab

Het is nu 5.15 uur. En nee, ik bedoel daar niet stiekem 17.15 uur mee. Ik word al de halve nacht wakker gehouden door een k..-mug. Sterker nog, het gaat hier zeer waarschijnlijk om een hele kudde (ja, zo heet dat om 5.15 uur in de OCHTEND). Gisteren hadden we rond dezelfde tijd een sprinkhaan. Dat was ook heel gezellig.Anyway...ik kon dus echt niet meer slapen (want, irritant gezoem en jeuk), dus ik werk nu gewoon het receptje van deze goddelijk lekkere snackjes even uit.  De poes vindt dat ook heel gezellig. Jaja, tis me de beestenboel wel hoor hier. Lekker als voorgerecht of Oosters hapje. Deze maiskoekjes dus. Niet de poes. Die lijkt me niet zo lekker. Eten ze zelfs in China niet. Geloof ik. Hoop ik. 

Lees meer »

Tomaat, sinaasappel & mozzarella

Dit heerlijke gerechtje is geïnspireerd op een recept van de verrukkelijke Sabrina Ghayour. En ja, daarmee bedoel ik dat deze dame in kwestie verrukkelijk kookt. En zij heeft al haar verrukkelijke recepten gebundeld in een al even verrukkelijk kookboek. En daarmee vind ik haar zelf ook behoorlijk verrukkelijk. Mag best.Omdat ik niet alle ingrediënten van het oorspronkelijke recept in huis had, heb ik er een eigen draai aan gegeven. Het resultaat was ... ehm ... verrukkelijk! 

Lees meer »

Italiaanse spinaziesoep

Ik maak graag soep. En dat doe ik het liefst op zondag. Dat klinkt een beetje gek, maar ik heb daar zo mijn (goede) redenen voor. Ik heb op zondag namelijk nooit fut om nog uren in de keuken te moeten staan en dan is een lekkere soep gewoon heel makkelijk. Daarnaast biedt het maken van een verse soep je de mogelijkheid om daar alles in te flikkeren (sorry) wat ligt te verpieteren in de koelkast. Verlepte groenten lenen zich namelijk uitstekend voor een lekker soeppie. En niemand die daar later nog iets van ziet. Deze spinaziesoep is gemaakt van ingrediënten die ik standaard op voorraad heb. Heel makkelijk voor wanneer je onverwachte eters krijgt (dan moet je alleen onderstaande hoeveelheden nog wel even aanpassen). 

Lees meer »

Insalata caprese

Insalata Caprese (in Italië kortweg Caprese), is een typisch voorgerecht uit de Napolitaanse keuken. Deze eenvoudige (maar super lekkere) salade bestaat uit tomaat, mozzarella en wat blaadjes basilicum. Een recept hiervoor is bijna overbodig, maar omdat dit gerecht tot mijn favoriete recepten behoort, mag hij hier toch eigenlijk niet ontbreken. 

Lees meer »

Aspergesoep met gamba's

Ik verspil liever geen eten. Met die gedachte is het recept voor dit lekkere aspergesoepje ontstaan. Een bouillon getrokken van de schillen en afsnijdsels van asperges vormt de basis voor deze soep. Lekker als voorgerecht voor een gezellig etentje in de lentezon. 

Lees meer »

Tomatensoep met basilicumroom

Soepjes doen het altijd goed. Als amuse, voorgerecht of lunch. Dit makkelijke tomatensoepje met basilicum is niet alleen erg lekker, maar ziet er ook nog eens heel gezellig uit!  

Lees meer »