Aziatische tonijnburgers met sriracha

Gepubliceerd op 3 mei 2021 om 09:08

Dit recept voor Aziatische tonijnburgers met gember, lente-ui en sriracha mayonaise is gebaseerd op de tonijnburgers uit het boek 'Dagboek van een eter' dat ik onlangs van Mascha van Berkel kreeg. De burgers zijn een blijvertje en het boek ook.

Maar waar Mascha haar tonijnburgers op smaak bracht met mosterd, deed ik dat met sriracha. Deze scherpe chilisaus uit Thailand leek me een heerlijke combinatie met de tonijn en koriander uit het originele recept. En dat was ook zo.
Ik heb er nu voor gekozen om 4 kleine burgertjes te maken, maar dit recept leent zich ook uitstekend voor twee grotere burgers voor op een broodje. De kleine burgertjes zijn een lekkere snack bij de borrel, maar doen het ook goed als voorafje of zelfs een volledige maaltijd met een (Aziatische) salade erbij.

Dagboek van een eter - Mascha van Berkel

Een goed kookboek kenmerkt zich uiteraard door smakelijke recepten. Recepten die kloppen en die erom vragen om gemaakt te worden. Dat eerste lijkt een inkoppertje, maar geloof me als ik zeg dat dat nog veel te vaak misgaat. Zo niet bij 'Het dagboek van een eter' van Mascha van Berkel. Haar boek bestaat uit meer dan 80 heerlijke recepten die (zo op het eerste gezicht) helemaal kloppen en erom schreeuwen om gemaakt te worden. Precies zoals ze beschreven staan óf voorzien van een eigen swiep of swoeper. Want goede kookboeken bevatten niet alleen smakelijke recepten, maar inspireren je ook om daar vervolgens weer een eigen draai aan te geven.

Mascha inspireert overigens niet alleen met haar recepten, ze doet dat ook (of misschien wel juist) door het delen van haar persoonlijke verhaal over haar eigen 'dieetellende'. Over hoe ze zelf jarenlang jojode met haar gewicht en over de weg naar de gezonde leefstijl die ze nu heeft. 

Ik herkende mezelf in zoveel aspecten van haar verhaal. Ook ik heb in mijn volwassen leven zowel de 80 als de 50 kilo aangetikt en voelde me op beide gewichten even ongelukkig. Niet eten, stiekem eten, emotie-eten en shaken... been there, done that. Het heeft me jaren gekost om te komen op het punt waar ik nu sta. En punt waarop ik net als Mascha zonder diëten een gezond gewicht bereikt heb én nog belangrijker, dat al jaren vasthoud. Hoe ik dat gedaan heb? Door mezelf niets meer te ontzeggen, maar daarin wél keuzes te maken. Door te kiezen voor echt lekker eten, daar ultiem van te genieten en me daar achteraf vooral niet schuldig over te voelen. Door voldoende te bewegen (te sporten zelfs) en genoeg te drinken (nee, niet alleen maar wijn). Maar voordat ik hier zelf een boek ga schrijven, kan je beter dat van Mascha lezen. Een boek over haar reis (en stiekem ook een beetje die van mij) naar een gezonde levensstijl vol met inspirerende recepten voor ontbijt, lunch, avondeten én verantwoorde snacks.

Ik heb het boek van Mascha gekregen*, maar zou het anders zeker zelf gekocht hebben. Wil jij dit boek ook binnenkort opengeslagen op jouw aanrecht hebben liggen? Bestel het dan via deze link bij Mascha zelf (die het boek overigens in eigen beheer heeft uitgegeven, hoe stoer is dat).  

* Als ik het niets had gevonden, had ik er ook niets over gedeeld.

Recept voor Aziatische tonijnburgers met gember, lente-ui en sriracha

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 1 blikje tonijn in olie met MSC keurmerk
 • 1 (volkoren) beschuit
 • 1/2 ei
 • 1 teentje knoflook
 • 1 stukje gember van 1 cm
 • 1 stengel lente-ui
 • een paar takjes koriander
 • 1 el sriracha mayonaise*
 • 1 el vissaus

  * Ik heb gekozen voor kant en klare sriracha mayonaise, maar je kunt deze ook heel goed zelf maken door gewoon wat mayonaise te mengen met sriracha (en evt. op smaak te brengen met wat sojasaus).

Aan de slag:

 • Laat de tonijn goed uitlekken en prak het daarna fijn met een vork.
 • Pers de knoflook, rasp de gember en snijd de lente-ui in zo dun mogelijke ringetjes. Ik voel me nu net een legercommandant met m'n 'doe dit en doe dat'. Maar ja, ik kan er moeilijk steeds 'alsjeblieft' bij typen.
 • Houd de groene ringetjes van de lente-ui apart voor later. Snijd de witte ringetjes nog wat fijner. Ook de koriander mag fijngehakt worden. Oké, daar bedoel ik eigenlijk 'moet' mee.
 • Voeg de knoflook, gember, koriander en het witte gedeelte van de lente-ui toe aan de tonijn.
 • Ook de sriracha mayonaise en de vissaus mag er nu bij. Houd je van pittig? Voeg dan gerust wat extra sriracha toe. Roer goed door elkaar.
 • Kluts het eitje en voeg ongeveer 1/3 toe aan de tonijn.
 • Verkruimel het beschuit en roer dit door het tonijnmengsel heen.
 • Te droog? Voeg dan een beetje ei toe. Te nat? Voeg dan... (dat snappen jullie denk ik wel). 
 • Kneed het mengsel goed door elkaar en verdeel over twee of 4 bolletjes die je vervolgens een beetje platdrukt (het zijn per slot van rekening tonijnburgers en geen tonijnballen).
 • Zet de burgers ongeveer een half uurtje in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat ze tijdens het bakken niet uit elkaar vallen.
 • Verhit een beetje olie in de pan en bak de burgertjes een minuut of 4 per kant tot ze een lekker knapperig korstje hebben.
 • Serveer de burgertjes als snack met wat sriracha mayonaise en de groene ringetjes lente-ui (jaaaa, jullie dachten dat ik ze vergeten was hè).

  Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Ilona
3 jaar geleden

Lijkt me een interessant boek! Als ik ergens allergisch voor ben is het diëten ;)