Bánh Xèo (pannenkoekjes) met zalm

Gepubliceerd op 23 oktober 2020 om 15:40

Ken je dat? Dat je er tijdens het schoonmaken van je keukenkastjes achter komt dat je nog bleek te beschikken over 6 pakken spaghetti, pannenkoekmeel en/ of rijst. En allerlei potjes, blikjes en kruiden die al honderd jaar over de datum zijn. Niet? Nou ik wel hoor. Zo kwam ik tijdens mijn laatste bui van opruimwoede twee zakken rijstmeel tegen. Geen idee waarom ik die ooit gekocht heb of wat ik er überhaupt mee kon. Een oproepje onder mijn collegafoodbloggers op Instagram leerde mij dat rijstmeel vooral gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Voornamelijk in taarten en desserts, maar ik kreeg ook genoeg suggesties voor hartige gerechten op basis van rijstmeel. Zoals bijvoorbeeld Bánh xèo. Schaam je vooral niet, daar had ik ook nog nooit van gehoord.

Bánh xèo betekent letterlijk zoiets als 'sissende cake'. De naam verwijst naar het sissende geluid wat het beslag maakt zodra het in de hete olie gegoten wordt. In tegenstelling tot onze eigen oer-Hollandse versie, zijn deze Vietnamese pannenkoekjes knapperig.  En de voor deze pannenkoekjes karakteristieke gele kleur wordt verkregen door het gebruik van kurkuma.
Je kunt de krokante pannenkoekjes vullen met groenten, vlees of vis. Ik heb deze keer voor zalm gekozen, maar met garnalen is natuurlijk ook heerlijk. 

Recept voor met zalm gevulde Vietnamese pannenkoekjes (Bánh xèo)

Ingrediënten voor 6 kleine pannenkoekjes:

  • 65 gram rijstmeel (toko)
  • 125 ml kraanwater
  • 1/2 tl kurkuma
  • een snufje zout

  • 1 kleine moot zalm (zonder huid)
  • 1 teentje knoflook
  • een stukje gember van 1 cm
  • 1/2 chilipepertje
  • 1/2 el sesamolie
  • 1/2 el vissaus
  • 1/2 el sojasaus
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 tl (palm)suiker

  • 1/3 komkommer (heel fijn gesneden)
  • 1 bosui
  • een handje koriander (vers)
  • 1 el sesamzaadjes

  • een scheutje zonnebloem- of kokosolie

Aan de slag:

  • Pers de knoflook, rasp de gember en snijd het pepertje zo fijn mogelijk. Doe dit samen met de sesamolie, vissaus, sojasaus, limoensap en de suiker in een kommetje en roer goed door elkaar. Proef of de balans tussen zout, zoet, zuur en pittig goed is en voeg zo nodig iets extra van bovenstaande ingrediënten toe. 
  • Snijd de zalm in blokjes van ongeveer een halve cm en vermeng goed met de dressing. 
  • Snijd de bosui in ringetjes en voeg het witte gedeelte toe aan de zalm.
  • Laat de zalm ongeveer 30 minuten marineren zodat de smaken er goed intrekken.

  • Klop intussen het rijstmeel, kurkuma, zout en het water met een garde tot een glad beslag. Laat ook even rusten (dat schijnt beter te zijn).

  • Verhit een scheutje olie in een platte koekenpan met anti-aanbaklaag. 
  • Schep kleine hoeveelheden beslag in de pan en draai de pan rond om het beslag goed te verdelen. Voor perfect ronde pannenkoekjes kun je een kookring gebruiken. Als het goed is hoor je het beslag sissen zodra het in de hete olie gegoten wordt.
  • Bak de pannenkoekjes op hoog vuur in ongeveer 3 minuten per kant gaar en goudbruin. 
  • Zodra de pannenkoekjes klaar zijn, bak je de zalm even kort. Je kunt hiervoor dezelfde pan gebruiken. 

  • Verdeel de zalm over de pannenkoekjes. Strooi er vervolgens de komkommerblokjes, koriander, sesamzaadjes en de rest van de bosui over.
  • Je kunt ervoor kiezen om er een tweede pannenkoekje bovenop te serveren (zoals op de foto), maar dit hoeft niet. 

Reactie plaatsen

Reacties

Ilona
4 jaar geleden

Klinkt heerlijk! Ik sla hem meteen op op mijn schermpje als snelkoppeling 😁. Naast de rodekoolburgers die ik toch echt eens moet maken!