Thaise pompoensoep met rode curry en kokosmelk

Gepubliceerd op 9 december 2018 om 11:01

Na een Italiaanse, Indiase en een pompoensoep met een Midden-Oosterse twist, kon een Thaise variant niet ontbreken. Tijdens een kookworkshop die ik ooit in Thailand volgde heb ik geleerd dat het in de Thaise keuken vooral gaat om het vinden van de juiste balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Ik geloof dat dat wel gelukt is met dit soepje.  


Recept voor Thaise pompoensoep met rode curry en kokosmelk

Ingrediënten voor 4 personen (1 1/2 liter)

  • 500 gram pompoenstukjes
  • 250 gram aardappelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stuk gember van 1 cm
  • 25 gram rode currypasta
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 4 blaadjes kaffir lime*
  • sap van 1 limoen
  • 1 el vissaus
  • 1/2 el suiker
  • 1 el olijfolie
  • 500 ml kippenbouillon (van tablet)
  • 400 ml kokosmelk

 

* (Ingevroren) Kaffir limoenblaadjes geven die heerlijke authentieke Thaise smaak aan gerechten en zijn te koop bij de toko of Aziatische supermarkt. Super handig om op voorraad te hebben. 

Aan de slag:

  • Schil de pompoen, aardappelen, ui, knoflook en gember en snijd in stukjes (de gember en knoflook zo fijn mogelijk, de rest mag in grove stukken).
  • Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui, knoflook en gember even aan.
  • Voeg de currypasta, aardappelen en pompoen toe en schep goed door elkaar.
  • Schenk de bouillon, kokosmelk, de vissaus en de suiker erbij en roer nog een keer goed door. 
  • Kneus de stengel citroengras door er met een stomp voorwerp op te slaan (het handvat van een groot koksmes voldoet prima). Snijd de stengel in 3 stukken en voeg samen met de Kaffir limoenblaadjes toe aan de soep.
  • Breng de soep aan de kook en laat (op een laag pitje) 15 minuten pruttelen.
  • Verwijder de stukken citroengras en de Kaffir Limoenblaadjes en pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Voeg nu het limoensap toe en roer even door. 
  • Schenk de soep in een mooie kom (het oog wil ook wat) en strooi er wat koriander of (voor de korianderhaters) peterselie over.

Eet smakelijk!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.